E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
2017'de yabancı girişi 10,5 milyar dolarla rekor kırdı. Bu ilginin 2018'de de sürmesi bekleniyor. Planlanan halka arzların yabancı yatırımcı çekme potansiyelinin yüksek olduğu belirtilirken, jeopolitik gelişmeler, OHAL ve enflasyon risk olarak görülüyor.
Yatırım kuruluşu EPFR Global'in verilerine göre, 2017'de Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ) fonlarına para girişi 192 milyar dolarla rekora ulaştı. Türkiye de bu para girişinden payına düşeni aldı. BİST-100'ün 2017'de TL bazında yüzde 48, dolar bazında yüzde 37,6 getiri elde etmesinde yabancı para girişleri önemli etkenlerden biri oldu. BİST-100, 29 Ocak'ta 120.845 ile rekorunu bir kez daha kırdı. Endeksin yeni zirveleri test etmesinde yabancı yatırımcıların etkisi ise oldukça önem arz ediyor.
2017 PERFORMANSI
Yabancı yatırımcılar, 2017 Mart'taki 48 milyon dolarlık net satış dışında, 2017 Eylül'e kadar 'alım' tarafında yer aldı. 2017'ye yüzde 63,17 ile başlayan yabancı takas payı 29 Ağustos 2017'de yüzde 66,07'ye kadar yükselerek zirvesini gördü. Ancak yabancılar 2017 Eylül'de 321 milyon dolarlık, 2017 Ekim'de 14 milyon dolarlık, 2017 Kasım'da 178,2 milyon dolarlık satış yaptı. Yabancı takas payı, 27 Kasım 2017'de yüzde 64,97'ye kadar geriledi.
Yabancılar, 2017 Aralık'ı ise 180 milyon dolarlık net alımla kapattı. TCMB'nin verilerine göre, 2017'de yabancı girişi hissede 3 milyar 329 milyon dolar, devlet iç borçlanma senedinde (DİBS) 7 milyar 196 milyon dolar oldu. Toplam yabancı girişi de 10 milyar 525 milyon dolar olarak gerçekleşti.
EN YÜKSEK YABANCI GİRİŞİ
Şeker Yatırım analistleri, bu rakamın son yıllardaki en yüksek yabancı girişi olduğunu söylüyor. 2016'da hisse ve DİBS dahil toplam yabancı girişinin 1 milyar 653 milyon dolar olduğunu belirten Şeker Yatırım, yabancı girişi ile BİST arasındaki korelasyona ilişkin ise şu bilgileri aktarıyor: "Ortalama 70-90 milyon dolar arasındaki yabancı giriş-çıkışı, endekste yaklaşık yüzde 1 değişime neden oluyor. BİST, 2016'da hissedeki 788 milyon dolarlık girişe paralel yüzde 8,94, 2017'de hissedeki 3 milyar 329 milyon dolarlık yabancı girişine paralel yüzde 47,60 yükseldi. BİST, 2017'de yabancı girişine göre yüzde 5-6 daha iyi performans gösterdi."
HANGİ HİSSELER?
Peki, yabancılar 2017'de en çok hangi hisselerde işlem yaptı? Tablomuzda yabancıların 2017'de en çok net alış ve net satış yaptığı ilk 10 hisseyi görebilirsiniz. Alımda Garanti ve İş C olmak üzere iki banka hissesi yer alıyor.
2017 Ocak-Ekim döneminde ise ilk 10'da dört banka hissesi vardı. Satışta ilk beşi de Aselsan, Emlak GYO, Arçelik, Koza Altın ve Net Holding oluşturuyor.
RİSKLER NELER?
Jeopolitik gelişmeler yabancı yatırımcıların karar verme aşamasında oldukça etkili olduğundan Afrin operasyonunun yansımaları da merak ediliyor. Global Menkul Değerler'den analist Rıdvan Baştürk, bu operasyonun TL cinsi varlıklar üzerinde olumsuz etki yaratmadığına değiniyor ve bunu operasyonun birçok ülkeden destek almasına bağlıyor. Rıdvan Baştürk'e göre, olası Menbiç operasyonu ve ABD ile karşı karşıya gelinmesi ise riskleri canlandırabilir.
"HALKA ARZLAR, CİDDİ YABANCI YATIRIMCI ÇEKEBİLİR"
Dr. Vedat Mizrahi/ Ünlü &Co. Araştırma direktörü
NEYİ MERAK EDİYORLAR?
Yabancı yatırımcılar en çok büyüme oranlarını merak ediyor. Enflasyon, kamu mâliyesi, cari denge ve borç hadleri de yabancı yatırımcıların görüş istediği konular arasında. Şirketlerin döviz pozisyonları, ciro/maliyet kırılımları ve yatırım planları da her görüşmemizde tartışılan başlıklar oluyor.
ALIMLAR SÜRER Mİ?
2017 ye göre yavaşlayacak olsa da Türkiye'nin 2018'de de benzer ülkelere kıyasla yüksek ekonomik büyüme performansı göstereceğini öngörüyoruz. Bunun global fon akışlarının Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ) lehine çevrildiği döneme denk geldiğini de göz önünde bulundurursak, yabancı yatırımcıların ! pozisyonlarında yıl içinde artış görmek sürpriz olmayacak.
DESTEKLEYEN FAKTÖRLER
2018'de pay senedi piyasasında rekor halka arz büyüklüğü planlanıyor. Özellikle büyük ve az bulunan halka arzların ciddi yabancı yatırımcı çekme potansiyeli olduğunu da unutmamak gerek. (Ceren Oral/Ekonomist Dergisi)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
halkka arz edilen kagıtlarda parayı toplayyın ondansonra hişşe verme yatırılan parayyı kullan 4 gün sonra aksam saalerinde ver in busistem insanların parasinı kullanmaktır borcun vardı topladın parsayı hesabı kapattın tekrar cektin hesabı KANDIRMAYIN .insanları
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:36)