E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye'de yatırım yapacak yabancılara vatandaşlık verilmesine yönelik düzenlemeyle ilgili Bakanlar Kurulu kararı çıkaracaklarını belirterek, "İki aşamalı bir geçiş düşünüyoruz. Önce Türkiye'de kalma izni verip bu süreçte kişinin kendisiyle ilgili olumsuz bir durumla karşılaşmaması halinde vatandaşlık vermeyi düşünüyoruz." dedi.
Gazetecilerle sohbet toplantısında bir araya gelen Elvan, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye'de belli miktarda yatırım yapanlara vatandaşlık verilmesini öngören düzenlemeye ilişkin soru üzerine Elvan, bu konuda Bakanlar Kurulu kararı çıkaracaklarını ancak yatırımın limiti konusunda henüz karar vermediklerini söyledi.
'Darbe girişimi nedeniyle aksadı'
İki aşamalı bir geçiş düşündüklerini dile getiren Elvan, "Önce Türkiye'de kalma izni verip kendisinin bu süreçte kişinin kendisiyle ilgili olumsuz bir durumla karşılaşmaması halinde vatandaşlık vermeyi düşünüyoruz." diye konuştu. Elvan, konuyla ilgili çalışmaların İçişleri Bakanlığı tarafından yürütüldüğünü bildirdi.
Düzenlemeyi yakın zamanda çıkarmayı düşündüklerini anlatan Elvan, "Darbe girişimi nedeniyle bir aksama söz konusu oldu ama bunu en kısa sürede çıkaracağız." ifadesini kullandı.
Uygulamanın sadece konut alanlara yönelik olmayacağının altını çizen Elvan, fabrika kuran ya da Türkiye'de herhangi bir yatırıma ortak olacak yabancılar için de düzenlemenin geçerli olacağını kaydetti. Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen yatırımcıları özendirmek istediklerini dile getiren Elvan, uygulamanın dünyanın birçok ülkesinde bulunduğunu belirtti.
'Katarlı yatırımcılar arayış içinde'
Katar ve Türkiye arasında karşılıklı yatırımların artırılmasına yönelik bir yol haritasının belirlenip belirlenmediğinin sorulması üzerine Elvan, şunları söyledi:
"Katarlı yatırımcılar 'Türkiye'de ben ne yapabilirim, hangi alana girebilirim, hangi alanda para kazanabilirim?' arayışı içindeler. O konuda bir ihtiyaçları var. Türk tarafı olarak biz, açıkçası Türkiye'nin hangi alanlara yoğunlaşması gerektiğini, hangi alanlarda yatırım yapılması gerektiğini az çok biliyoruz. Biz, gerekirse bölge bölge uygun yatırım alanlarını çalışıp onlarla paylaşmak istiyoruz. Karşı taraftan da beklentimiz şu: Katar'ın 2022 Dünya Kupası, 2030 hedefi var. Siz bu süreçte ne tür yatırımlar yapacaksınız, neleri gerçekleştireceksiniz? Bunları biz görmek istiyoruz. Bir de Katar tarafındaki mevcut firmaların yapılarını da görmek istiyoruz ki bizim firmalarımızla Katarlı firmalar bir araya gelip ortak işbirliği yapabilsinler. Biz hem Türk firmalarına hem de Katarlı firmalara yardımcı olabilecek bir yol haritası ortaya koyacağız."
Doğu'da yıllık 200 bin istihdam hedefi
Doğu ve Güneydoğu illerine yönelik teşvik paketi ile bölgede 4 yılda 800 bin kişilik istihdamın öngörüldüğünün hatırlatılması üzerine Elvan, mevcut teşvik sistemi olmadan yılda 100-120 bin arasında ilave istihdam yaratıldığını, yeni teşvik paketi ile mevcudun üzerine 100 bin ilave istihdam oluşturulacağını kaydetti. Elvan, böylece yılda 200 bin kişi istihdam edilmiş olacağını dile getirdi.
Bu sayıya nasıl ulaştıklarına ilişkin de bilgi veren Elvan, "Bir, mevcut yılda ortalama istihdam edilenler var. İki, bizim teşvik sistemimizle istihdam edilecek olanların hesabını da şöyle yaptık: Biz 2011-2013 döneminde teşviklerin gerçekten pik noktaya geldiği dönemdeki yatırım patentini aldık ve o patentin mevcut teşvik sisteminde uygulanacağını varsaydık ki bizimki muhafazakar bir yaklaşım. Çünkü bu teşvik paketimiz geçmiş paketten çok daha kapsamlı." değerlendirmesinde bulundu.
Elvan, ortalama yatırım bedelleri ve bu yatırımlarda istihdam edilecek ortalama kişi sayısını dikkate alarak hesaplama yaptıklarını belirterek, buna göre bir istihdam rakamına ulaştıklarını ifade etti.
23 ile çağrı merkezi
Bölgede kurulacak çağrı merkezlerine ilişkin yol haritasının sorulması üzerine Elvan, kamu kurum ve kuruluşlarının artık çağrı merkezlerini teşvik paketi kapsamındaki 23 ilde kuracakların söyledi.
Çağrı merkezlerinin daha sık kullanılmasını teşvik eden birkaç düzenleme yapacaklarını dile getiren Elvan, "Bilgi ve iletişim teknolojilerine yönelik bir düzenleme yapıldı. Sadece iletişim alanında yapılan bu düzenlemeleri tüm sektörlere uygulayacağız. Dolayısıyla çağrı merkezlerine olan talepte bir artış olacak." dedi.
Teşvik belgelerindeki çağrı merkezlerine yatırım yapanlara yönelik 500 bin lira sınırını kaldıracaklarını anlatan Elvan, böylece küçük ölçekli çağrı merkezlerine de destek verilebileceğini bildirdi.
Firmaların çağrı merkezine taleplerinin daha da artacağını kaydeden Elvan, çağrı merkezlerinin altyapılarının devlet tarafından yapılacağını ve ihtiyaç duyulan binaların yine devlet tarafından inşa edileceğini dile getirdi.
Elvan, personelin de kamu tarafından eğitileceğini, firmaların bu kişileri istihdam edeceklerini ve bölgeye ilişkin teşviklerden yararlanacaklarını söyledi.
Çağrı merkezi hizmetindeki 3 dakikalık süre kısıtlamasını değiştireceklerini bildiren Elvan, "Çağrı merkezlerinin avantajı şu, çağrı merkezlerinde, bir kişi için yapılması gereken yatırım 8 bin 500 lira. İmalat sanayinde ortalama bir kişinin istihdamı için gerekli olan yatırım tutarı 300 bin lira. Dolayısıyla çağrı merkezleri gerçekten çok düşük yatırım maliyetiyle çok fazla sayıda eleman istihdam etme imkanına kavuşacak." diye konuştu.
Nüfusa oranla Türkiye'de çağrı merkezi sayısının gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin altında olduğuna dikkati çeken Elvan, bu anlamda önemli bir potansiyelin değerlendirileceğini kaydetti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Batan gemiyi Nasıl kurtaracağınızı şaşırdınız...Memletin Can'ına okudunuz, hırlısı hırsızı soytarısı hepsi vatandaş olsun, siz yeterki koltukları ve avantayı kaptırmayın!
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:23)