E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Perşembenin gelişi çarşambadan belliydi. Geçen hafta hem hisse senedi fiyatları rekor üstüne rekor kırdı, dolar kuru hafta ortalamasında 3.54’e kadar geriledi. Belli ki para geliyordu. Ve bu giriş, Merkez Bankası’nın dün yaptığı açıklamayla somut olarak kendini gösterdi.
Merkez Bankası verilerine göre, geçen hafta içinde yabancı yatırımcılar net 129 milyon dolarlık hisse senedi alımı gerçekleştirdiler. Ancak asıl alım devlet iç borçlanma senedinde yaşandı. Yabancı yatırımcılar bir haftada tam 739 milyon dolarlık devlet iç borçlanma senedi aldılar. Böylece yabancı girişi bir haftada 869 milyon doları buldu.
Bu alımların piyasa fiyatı ve kur hareketlerinden arındırılmış net değişimi gösterdiğini bir kez daha belirtelim.
Yabancılar, nisanın üçüncü haftasında 71 milyon dolarlık çıkış yapmışlardı. Buna göre, referandum sonrasındaki iki haftada net olarak 798 milyon dolarlık net alım gerçekleştirilmiş oldu.
Bu tutar, referandum öncesindeki iki haftada yapılan net alımla neredeyse aynı düzeye işaret ediyor. Yabancılar, nisanın ilk iki haftasında da 857 milyon dolarlık net alım yapmışlardı.
Dört ayda 3 milyarlık alım
Merkez Bankası verilerine göre yurtdışı yerleşikler ya da pratikteki ifadeyle yabancılar yılın ilk dört ayında yaklaşık 3 milyar dolarlık hisse senedi ve devlet iç borçlanma senedi aldılar.
Ocak ayındaki net 150 milyon dolarlık çıkıştan sonra şubatta 804, martta 668, nisanda ise yaklaşık 1.7 milyar dolarlık alım yapıldı.
Böylece yılın ilk dört ayındaki net alım 2 milyar 977 milyon doları buldu.
Yabancı varlığı 73 milyar
Bu arada yabancı yatırımcıların varlıkları 28 Nisan itibariyle 72.8 milyar dolara ulaştı.
Merkez Bankası verilerine göre, söz konusu tarih itibariyle yabancıların elinde 44.1 milyar dolarlık hisse senedi, 28.7 milyar dolarlık da devlet iç borçlanma senedi bulunuyor.
Neden geliyorlar?
Yabancı yatırımcının Türkiye’ye özellikle devlet iç borçlanma senedi alımı anlamında adeta hücum etmesinin altında ne gibi etkenler yatıyor olabilir...
Referandumun geride kalması ve en azından 2019 kasımına kadar herhangi bir seçimin yapılmayacak olması yabancı yatırımcı açısından bir istikrar dönemi olarak değerlendiriliyordur. İki buçuk yılı bulacak bu dönemin önemli bir bölümünde (2019’a doğru seçim ekonomisi politikaları yoğun olarak hissedilebilir) şimdiki ekonomi politikasının uygulanacağı ortaya çıkmış durumda. Mevcut ekonomi politikası değişmeyecek, artık bu belli. Bu da yabancıyı rahatlatan en büyük etken.
Yabancı yatırımcı, bir ülkede, konumuz Türkiye olduğuna göre Türkiye’de yatırım yaparken en çok kur oynaklığına bakar. İşte referandumun geride kalması da bu konudaki kaygıları önemli ölçüde azaltmışa benziyor. Çünkü kurun çok hızlı dalgalanması, getiriyi bir anda sıfırlayacak ve zarara yol açacak en büyük etken. Türkiye’nin risk priminin azalması, Türk menkul kıymetlerine olan ilginin bir anda artması sonucunu doğurdu. Özellikle devlet iç borçlanma senetlerine olan ilgi önemli.
İlk dört aydaki toplam 2 milyar 977 milyon dolarlık girişin 1 milyar 238 milyon doları hisse senedinden, 1 milyar 739 milyon doları devlet iç borçlanma senedinden oluştu. Yabancılar özellikle yılın ilk aylarında hisse senedi alımına yönelmişken, zaman içinde iç borçlanma senetlerinin Hisse senedini geride bırakması da dikkat çekici bir gelişme.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:29)