E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dünya yazarı Alaattin Aktaş bugünkü köşesinde yabancıların 9-16 Aralık haftasında borsada yaptığı işlemlere dikkat çekti. İşte Aktaş'ın o yazısı;
Yabancı yatırımcıların hisse senedi ve devlet iç borçlanma senedi alım-satımına ilişkin net tutarlar son dönemde çok önemli. Bu konuyla ilgili olarak geçen hafta bir gözlemimizi aktarmış ve "Yabancı satışları hız kesti, geri dönüş başlar mı" diye sormuştuk. Şöyle devam etmiştik geçen haftaki yazımıza:
"Yabancı yatırımcıların özellikle devlet iç borçlanma senedindeki satışları son iki haftada belirgin olarak hız kesti. Bu durum, mevcut kur düzeyinin artık biraz kanıksandığını da gösteriyor olabilir; satış yapıp bu kur düzeyinden çıkmanın çok zarar edilmesine yol açtığını da, aynı şekilde bu kur düzeyinden girişin çok karlı bulunduğunu da..."
İşte geçen haftanın rakamları belli oldu ve yabancı yatırımcılar bir ayı aşkın sürenin ardından ilk kez net alım gerçekleştirdiler. Yabancılar, 9-16 Aralık haftasında 37 milyon dolarlık hisse senedi, 38 milyon dolarlık da devlet iç borçlanma senedi olmak üzere toplam 75 milyon dolarlık alım yaptılar.
Bu tutar öyle çok önemli bir düzeye işaret etmiyor tabii ki. Ama eğilim önemli. Daha önce net olarak son alımlarını 21-28 Ekim haftasında gerçekleştiren yabancılar, sonraki dönemde sürekli net satıcı konumunda olmuşlardı. Yabancılar, 28 Ekim'den 9 Aralık'a kadar olan altı haftada hisse senedi ve devlet iç borçlanma senedinde toplam 2.8 milyar dolarlık satış yapmışlardı.
Ama satış hız kesiyordu ve bu durum sanki yeniden alıma dönüleceğinin işaretlerini veriyor gibiydi. Çünkü 4 Kasım'dan 25 Kasım'a kadar olan üç haftada 2.5 milyar dolar satış yapıldıktan sonra, yabancılar satışta birden frene basmışlardı.
25 Kasım'la 2 Aralık arasındaki haftada 133 milyon, 2 Aralık'la Aralık arasındaki haftada 44 milyon dolarlık satış yapılmıştı.
İşte bizim geçen hafta "Dönüş başlar mı" diye sormamıza yol açan da bu tabloydu, satıştaki bu yavaşlamaydı. Nitekim çok fazla olmamakla birlikte yabancı yatırımcılar geçen haftayı net alıcı olarak kapattılar.
Gelmek için bu kur çok uygun olabilir
Hani "alırken kazanmak" diye bir kavram vardır. Yabancı için de Türkiye'de menkul kıymetlere yatırım yaptığında alırken kazanabilmesi için iki temel ölçüt var. Bunlardan biri yatırım yapılan menkul kıymetin getirisi, diğeri ise Türkiye'ye getirilecek dövizin hangi kurdan Türk parasına çevireceği.
Menkul kıymet getirileri de önemli elbette ama dövizin düzeyi ilk bakışta daha büyük önem taşıyor. Bir yabancı yatırımcı Türkiye'ye örneğin ekim ayı sonunda gelse, 1000 doları karşılığında 3100 lira elde edebilecek ve bu 3100 lirayı değerlendirebilecekti. Oysa şimdi aynı yatırımcı 1000 dolar getirdiğinde eline geçecek para 3500 lira dolayında. Yani bir buçuk ayda zaten yüzde 13'lük bir kar ortaya çıkmış durumda.
Eğer bu yabancı yatırımcı kurun bu dolaylarda kalacağını ve öyle çok hızlı hareket etmeyeceğini düşünüyorsa, bu kur düzeyi Türkiye'ye gelmek için çok uygundur. Önemli olan da bu kurun yeniden sıçrayıp sıçramayacağına dönük bakış açısıdır. İki ayı bile bulmayan bir süreçte dolar 3.10'dan 3.50'ye gelmişse, önümüzdeki bir-iki ayda da bu kez 3.50'den 3.70'lere, 3.90'lara ya da daha yukarıya bir gidiş olacağı kaygısı yaşanıyorsa tabii ki kimse gelmez. Ama ya 3.50'lerin çok değişmeyeceği düşünülüyorsa...
Önümüzdeki haftalarda da yabancılar Türk menkul kıymetlerine yatırımlarını sürdürürlerse, kurun yeniden fırlamayacağına olan inanç giderek pekişiyor demektir.
Ama bu konuda kesin yargıya varabilmek, öyle birkaç haftalık hareketle mümkün olamaz. Bir süre daha beklemek ve hareketin yönünü gözlemek gerekecek.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
satamıyorlar cıkamıyorlar gaz vermeyin ky
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:23)