E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriYabancı Merkez'den vazgeçmedi---

Yabancı Merkez'den vazgeçmedi

Yabancı Merkez'den vazgeçmedi
14 Kasım 2010 - 23:26 borsaningundemi.com

Ersin Özince olmak üzere, birlik yönetiminde bulunan bankacılarla gündemdeki önemli konuları tartıştık

TÜRKİYE Bankalar Birliği’nin (TBB) önceki akşam gerçekleştirdiği buluşmada Genel Sekreter Ekrem Keskin’in sunumu sonrasında başta başkan Ersin Özince olmak üzere, birlik yönetiminde bulunan bankacılarla gündemdeki önemli konuları tartıştık.

Buluşmada TBB Başkan Yardımcısı ve Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Yapı Kredi Genel Müdürü Faik Açıkalın, Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan ve Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin vardı.
Toplantının başladığı dakikalarda Merkez Bankası ilginç bir adım atmış, bir süredir piyasayı uzak tutmaya çalıştığı “gecelik faiz”i 4 puan birden aşağı çekerek, yüzde 1.75’e indirmişti. Doğal olarak bu adım da gündeme geldi. Yanıtı Ergun Özen verdi:
- 2000-2001 krizinden sonra bankacılık sektöründe bir hava ortaya çıktı. Gecelik borç vermenin adresi daha çok Merkez Bankası oldu.
- Merkez Bankası piyasayı “haftalık” işlemlere yönlendirmeye çalışıyordu.
- Öyle ama yine de Merkez Bankası günde 7.5 milyar lira piyasaya veriyor. Sonra Merkez Bankası’na 4.5 milyar lira gecelik olarak dönüyor.
- Merkez Bankası gecelik faizini daha düşük tutmuyor muydu?
- Elbette... Ancak, bankalarda yüzde 6 gecelik faiz varken, para Merkez Bankası’ndaki yüzde 5.75 faizi tercih ediyordu.
- Yani, bankaların gecelik borç vermede birbirlerine karşı güvensizliği mi söz konusu?
- “Güvensizlik” deyimi uygun düşmez. Belki “atalet” diyebiliriz. Ayrıca, bu para daha çok fonlardan geliyor, Merkez Bankası’na yöneliyor. Özellikle yabancı fonlar, “Faiz 0.25 puan eksik olsa da Merkez Bankası’na giderim” tercihinde bulunuyor.
- Şimdi ne olacak?
- Merkez Bankası, başta yabancı fonlar olmak üzere, kendisine yönelen gecelik paraya, “Artık bana gelme” mesajını daha net biçimde vermiş oldu.
Aslında Merkez Bankası, nisan ayında “krizden çıkış stratejisi”ne ilk adımlarını atarken, haftalık işlemleri öne çıkarmış, piyasaya yön verecek faizin de “haftalık” olacağını belirtmişti...
Nitekim, Merkez Bankası üzerindeki “indir” baskısı üzerine, birkaç aydır haftalıkta aynı düzeyi korurken, “gecelik faiz”de 0.25 ve 0.50 puanlık indirimleri seçmişti.
Piyasa bu indirimleri genellikle, “göstermelik” ya da “teknik” olarak algılamıştı... Bunun üzerine Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, TRT Türk’te katıldığı programda piyasaya şu mesajı vermişti:
- Artık gecelik parayı bize getirmeyin, bankalar birbiri arasında işlem yapsın...
Ergun Özen’in ortaya koyduğu tablo, gecelik faizi bankalardan 0.25 veya 0.50 puan aşağıda tutmanın yabancı fonları Merkez Bankası’ndan “uzak tutmaya” yetmediğini gösterdi.
Merkez Bankası’nın 4 puanlık indirimle kapıyı iyice kapatmasının ardından yabancının “sıcak para”sı “gecelik konaklama” için bankalara yönelir mi?
Yoksa bu indirimi, “Türkiye artık sıcak para istemiyor” şeklinde mi algılar?

Vahap Munyar/Hürriyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)