E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYabancı kurumlardan TCMB beklentileri---

Yabancı kurumlardan TCMB beklentileri

Yabancı kurumlardan TCMB beklentileri
19 Ekim 2020 - 13:54 borsaningundemi.com

Merkez Bankası'nın ekim ayı PPK toplantısı bu hafta perşembe günü yapılacak. TCMB'nin parasal sıkılaştırma hamleleri devam ediyor ve geçtiğimiz ayki toplantıda sürpriz bir şekilde faiz artışına gitmişti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 22 Ekim Perşembe günü PPK toplantısında faiz kararını açıklayacak. TCMB geçtiğimiz ay eylül toplantısında sürpriz bir şekilde faiz artışına gitmişti. Geçen ayki PPK toplantısında 200 baz puan artış kararı çıkarak politika faizi 10,25’e çekilmişti.

Bu ay yapılacak toplantıda da yurt dışındaki önemli yatırım kurumları faiz artışı bekliyor. 

Goldman Sachs

Kevin Daly öncülüğündeki Goldman Sachs ekonomistlerinin kaleme aldığı raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) PPK toplantısında faizi yüzde 10.25'ten yüzde 13.25'e yükselteceği tahmini yer aldı.

Raporda, "(Merkez Bankası) Fonlama sınırlamalarıyla halihazırda gerçekleştirdiği sıkılaştırmayla buluşturmak için bir haftalık repo faizini artıracak." ifadesi yer aldı.

Goldman'ın baz senaryosu faizlerin yıl sonuna kadar yüzde 17'ye ulaşacağı yönünde. Ancak raporda, "Riskler sıkılaştırmanın ertelenerek TL'de daha fazla volatilite, yüksek enflasyon ve en sonunda sert bir iniş ile sonuçlandığı risk senaryosuna doğru eğik." dendi.

JPMorgan

JP Morgan, TCMB Para Politikası Kurulu'nun Perşembe günü yapacağı toplantıda politika faizini 200 baz puan artırması ve ihtiyatlı iletişim dilini devam ettirmesini beklediğini bildirdi.

Türkiye'nin kredibilitesini sürdürülebilir şekilde yeniden tesis etmek, dolarizasyonu durdurmak ve biraz sermaye girişi çekmek için en azından yüzde 2-3 reel pozitif faiz oranı sunması gerektiğine inandıklarını ifade eden JPMorgan, enflasyonun öngördükleri gibi yüzde 11-13 aralığında kalması halinde efektif fonlama faiz oranının yüzde 13-15 seviyesine yükselmesi gerektiğini öngördüaklerini vurguladı.

JP Morgan, 200 baz puan Faiz artırımı durumunda politika faizinin yüzde 12,25'e ve üst bandın yüzde 15,25'e yükseleceğini belirterek, "Bu bizim görüşümüze göre makul bir adım olacak" değerlendirmesini yaptı.

Faiz değişmez, TL'de yükseliş yakın!

Londra'da William Blair International'dan Thomas Clarke, Merkez Bankası'nın para politikasını sıkılaştırma konusunda daha istekli olduğu gerekçesiyle lirada uzun pozisyon aldığını söyledi.

Clarke'ın iyimserliğinde yalnız olmadığına dair sinyaller var. Jeopolitikten kaynaklı endişeler 8 Ekim haftasında çıkışları tetiklese de, yabancılar bir önceki hafta Türk hisse senedi ve tahvillerine neredeyse üç yılın en güçlü girişini gerçekleştirdiler.

E-posta notunda "Biz liranın değerinin oldukça altında olduğunu düşünüyoruz." diyen Clarke, sözlerini "Lira, Merkez Bankası'nın yüksek enflasyonu dizginlemek için siyasi etki altında para politikasını yeterince sıkılaştıramayacağı endişelerinden dolayı zayıfladı." denildi.

Artan jeopolitik riskler ve çift haneli enflasyondan kaynaklı negatif reel faizlerin lira üzerinde baskı oluşturmasıyla birlikte kur geçen hafta rekor tazeledi. Lira dolar karşısında bu yıl yüzde 25 değer kaybetti. Art arda sekiz yıl düşen lira, gelişen piyasalar arasında Brezilya Reali'nin ardından en kötü performansı gösterdi.

Clarke, Merkez Bankası'nın Perşembe günkü toplantıda faiz artırımına gitmesini beklemese de politika yapıcıların aşırı geniş duruşa geri dönmeyeceklerini düşünüyor. 

Geçen yılın Mayıs ayında lirada benzer bir yukarı yönlü taktik pozisyon alan Clarke, o zaman da politika yapıcılardan görece şahin bir duruş bekliyordu. O dönemde dolar kuru, üç ayda 6.25 seviyesinden 5.45 civarına gerilemişti.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cello19 Ekim 2020 22:52

    Denge bozuldu ekonomi kötü kötüsü....faiz de ilaç olmuyor...ne yapmalida bu kısır döngüden cikmali mb da reform yapmak şart oldu....akilli iş bilen insanlar işin başına geçmeli...dogrumu millet.

  • İşi bilen 19 Ekim 2020 19:21

    Kesinlikle + 300 şart ve öbür aylarda +350 daha gerekecek , el mecbur .

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU19 Ekim 2020 17:09

    paralar hep inşaat gitti.millet oy versin diye herkese uyuşturucu gibi destekler verildi.bu paralar yurtdışından aldığımız ürünleri üreten sanayilere gitse idi döviz bu kadar çıkmaz idi.birde RTE AB ile göçmenleri neden pazarlık yaptı yapmayacak idi.bırakacak idi kim nereye gidiyor ise gidecek idi burada da hükümetin yanlışları ortalığı yangın yerine çevirdi olan bize oluyor.maaşlarımız reel olarak hep değer kayıp etmektedir.

  • İhtiyar19 Ekim 2020 14:55

    Faiz artışı olmasın. Üretim olsun, üretilerek kazanılsın. Bankaya para bırakanlar niye bankaya kira ödemesi yapmıyor. Parası olan faize yatırıyor ve üretim olmuyor. Faiz ile değil üretim ile büyüme olsun. 

  • Okie Dokie19 Ekim 2020 14:32

    500 baz puan arttırmalı ki piyasa iyice kitlenmeli. Şaka mısınız ne faiz artışı. Piyasa zaten bitik durumda. Bir de faiz artışı gelirse piyasa durur. Pas geçmeli merkez.