E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD merkezli yatırım bankaları J.P. Morgan ve Morgan Stanley, Perşembe günkü TCMBtoplantısından kaç baz puan faiz artış kararı çıkabileceğine dair beklentilerini açıkladı.
J.P. Morgan: 50 baz puan artış bekliyoruz
J.P. Morgan,yaptığı açıklamada "Fiyatlama dinamiklerindeki sert kötüleşme, kredibilite sorununun ve piyasa volatilitesinin devam etmesi TCMB üzerinde para politikasının sıkılaşmasına dair baskı oluşturuyor" açıklamasını yaptı.
ABD'li yatırım bankası "Perşembe günkü TCMB toplantısından 100 baz puan faiz artışı beklediğimizi ancak 50 baz puanlık artışın bizi şaşırtmayacağını dün belirtmiştik. Bugünkü TMCB açıklaması göz önünde bulundurulduğunda, 1 haftalık repo faizinin 50 baz paun artışla %17 seviyesine ulaşacağı kanaatindeyiz" ifadelerini kullandı.
J.P. Morgan, faiz artışı senaryosuna 2 alternatif tahminleri daha olduğunu belirerek şunları vurguladı:
" İlk olarak, TCMB'nin politik belirsizliğİ çözmesi bekleniyor ve Haziran'da 100 baz puan artış ihtimali hala var. İkinci olarak seçimlerden sonra TCMB'nin politik baskıyla mücadele etmek için, seçim öncesinde mümkün olduğu kadar sıkılaşma uygulaması. Böyle bir durumda Perşembe günkü toplantıdan 100 baz puan artış kararı çıkacaktır"
Morgan Stanley: 75 baz puan artış bekliyoruz
Morgan Stanley ise, fiyat ve finansal istikrara ilişkin endişelerin yüksek kalmasıyla, TCMB'nin "korumacı" tarafta kalmayı isteyerek, politikada sıkılaşmaya gitmek için 7 Haziran'daki toplantıda 75 baz puan faiz artışı beklediği açıkladı.
Morgan Stanley'in açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
"Geçen acil durum toplantısından sonra bile devame den fiyat ve finansal istikrardaki bozulma nedeniyle, 7 Haziran'daki toplantıda 75 baz puan, 2018'in 4. çeyreğinde ise 75 baz puan faiz artışı daha bekliyoruz. Yaptığımız enflasyon hesaplarına dayanarak 4. çeyrekte faizlerin % 18 olmasını bekliyoruz"
Commerzbank: TCMB'nin küçük politika ayarları işe yaramayacak
Bankanın gelişen piyasalar ekonomisti Tatha Ghose, şu ifadeleri kullandı;
“Liranın bundan sonra değer kazanacağını varsaysak bile, bu yükselişin TÜFE üzerindeki etkisinin somutlaşması, birkaç ay sürecek ve denge sağlanmadan önce çekirdek enflasyon muhtemelen yüzde 15'lere çıkacak”
“Yüzde 15'lik enflasyon varsayımının ardından, reel faizin belirgin şekilde pozitif olması gerekiyor. Küçük politika ayarları, işe yaramayacak. TCMB, 7 Haziran'da seçimi hesaba katmadan hareket edebilecek mi? Yeni hükümetin TCMB'nin kararına saygı duyacağına güvenebilir miyiz? Bunlar, piyasanın yakın zamanda soracağı önemli sorular”
ING: 50 bp'lik faiz artışı muhtemel
ING'den Muhammet Mercan'ın ifadesine göre, banka, yeni bir faiz artışının üzerini çizmiyor ve muhtemelen 50 baz puanlık faiz artışı gerçekleşmesini öngörüyor.
Mercan, “TCMB bu hafta güven verici şekilde hareket ederse, TL yakın dönemde daha iyi bir performans sergileyecek, ancak seçim sonrası politika karışımına ilişkin belirsizlik, TL'deki kazançları sınırlandıracak” ve “Olumsuz enflasyon dinamiklerinin, arz baskılarının ve iç siyaset konusunun, faizleri yakın dönemde kontrol altında tutması olası” şeklinde görüş belirtti.
Goldman Sachs Merkez'den faiz artırımı beklemiyor
Goldman Sachs ekonomisti Clemens Grafe, TCMB'nin Perşembe günkü toplantısında faizlerde değişikliğe gitmesini beklemiyor. Buna karşın bankaya göre TCMB, ileriye dönük fonlama kompozisyonunu değiştirerek duruşunu daha da sıkılaştırabilir.
Bankaya göre enflasyon, yılı yüzde 13 ile tamamlaması öncesinde tırmanmayı sürdürecek ve zayıf lira, yüksek petrol fiyatları ve baz etkisiyle üçüncü çeyrekte zirve görecek.
Goldman'a göre enflasyon volatil seyrini sürdürecek; 2019 yılının başında geçici olarak yükselecek ve ancak 2019 sonuna doğru tek haneli sayılara gerileyecek.
Buna karşın banka, Merkez Bankası'nın seçim öncesinde liradaki volatiliteden kaçınacağını ve piyasaya tepki vereceğini düşünüyor.
Nomura haftalık repo faizinde 100 bp artırım bekliyor
Nomura International Plc gelişen piyasalar ekonomisti İnan Demir, Perşembe günkü toplantıda haftalık repo faizinin yüzde 17.5 seviyesine çekilmesini bekliyor. Buna karşın kurum, politika faizinde değişikliğe gidilmemesi ihtimalinin göz ardı edilemeyecek kadar olduğunun da altını çiziyor.
Bankaya göre TCMB'nin 23 Mayıs olağanüstü toplantısında açıkladığı sıkılaştırmayı enflasyondaki bozulmaya yönelik yeterli görmesi de mümkün.
Merkez'in faiz artırımına alternatif olarak haftalık repoyu değiştirmeyerek piyasayı gecelik borç verme faizinden fonlayabileceğini belirten Nomura, bankacılık sisteminde ortalama fonlama maliyetinin yukarı çekilmesi için gecelik borç verme faizinin artırılarak yüzde 18'in üzerine taşınabileceğini belirtiyor.
Buna karşın kurum, söz konusu tedbirlerin para politikasında “sadeleştirmenin ruhuna” akırı olacağını ve bankanın kredibilitesini olumsuz etkileyeceğini ifade ediyor.
TCMB'nin sadeleştirme adımı ve faizleri yükseltmesinin ardından mevcut fonlama oranları şu şekilde:
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Faizler artıyeah, müteahhitler batıyeahhhh.
Akp faiz lobisine diz çöktü, ne istedilerse verecek!
Ekonomide inatlaşma olmaz . Emirle faiz düşmez. Para politikasının kuralları işlemeli.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:24)