E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD ve İngiltere basınında çıkan haber ve yorumlarda, ağırlıklı olarak liradaki sert düşüşün diğer ülkelere sıçrama riski ve kriz olarak nitelendirdikleri bu süreçten çıkmak için Türkiye'nin atabileceği adımlar mercek altına alındı.
BBC Türkçe'de yer alan habere göre, liradaki düşüşün yanı sıra Türkiye-ABD ilişkilerine dair gelişmelere en fazla yer veren basın organlarından biri olan New York Times'da hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir makalesi hem Türkiye ile ilgili bir başyazı hem de Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman'ın ekonomik durumla ilgili analizine yer verildi.
Gazete başyazısında, özellikle de son dönemde gündeme geldiği gibi Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) kapısını çalması halinde Türkiye'ye karşı ABD'nin elinde çok daha fazla ekonomik koz olduğuna dikkat çekti.
Yazıda, "Ancak bu tansiyon yükselmeye devam ederse, bu hayati ikili ilişkiden geriye ne kalır ve (ABD Başkanı Donald) Trump ile Erdoğan bunu onarmayı başarabilirler mi? Türkiye'nin moral bozan yakın tarihi bir kez daha İslami değerlerin, sadece seçimle tezahür eden demokrasiyle değil, aynı zaman eşitlik ile basın, ifade ve inanç özgürlüğünü de içeren liberal demokrasiyle birlikte var olup olamayacağı sorusunu gündeme getiriyor" denildi.
Lira, 10 Ağustos Cuma tarihin en kötü günlerinden birini yaşadı. Sabah Financial Times gazetesinin liradaki değer kaybının euro bölgesi bankacılık sistemine yönelik kaygı yarattığını aktardığı haberiyle başlayan satışlar, gün içinde gerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gerekse de Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamalarının piyasa tarafından yeterli bulunmamasıyla daha da şiddetlendi.
Trump'ın Türkiye'den satın alınan çelik ve alüminyum ürünleri üzerindeki gümrük vergisini yüzde 50 artırma kararı liranın tüm zamanların en düşük düzeyini görmesine neden oldu. Dolar 6,87 TL, euro 7,85 TL, sterlin de 8,49 TL ile rekor kırdı. Türk ekonomisine yönelik kaygılarla bankacılık hisseleri önderliğinde ABD ve Avrupa borsaları gerildi, dolar güçlendi ve euro da diğer gelişmiş ülke para birimleri karşısında değer kaybetti.
NYTimes'da Türkiye'deki krizi bilen analist haberi
New York Times ayrıca "Türkiye'deki finansal kriz birçok kişi için sürpriz oldu. Bu analist hariç" başlıklı bir de yazı yayımladı.
Bu yazıda uzun yıllar ekonomistlik yaptıktan sonra 2003 yılında piEconomics adında 10 sayfalık bir ekonomi bülteni yayınlamaya başlayan 58 yaşındaki Tim Lee'nin Türkiye ile ilgili öngörülerine yer verildi.
Yazıda, Lee'nin 2011 yılında Türkiye'nin çok derin bir finansal sıkıntı içinde olduğu ve 100 milyar dolarlık bir kurtarma paketine ihtiyaç duyacağı yönünde bir makale yazdığı belirtildi.
Lee'nin 2013 yılında da o dönem 1,9 civarında olan dolar/TL paritesinin 7,2'ye yükseleceği öngörüsünde bulunduğu ifade edildi. Lee de Nobel ödüllü Krugman gibi Türkiye'de yaşananları 1997'de başlayan Asya krizine benzetti.
New York Times'a konuşan Lee, "Türkiye, kömür madenindeki sarı bir serçe gibi. 2008'e kıyasla bazı açılardan çok daha kötü yeni bir çöküşle karşı karşıya kalacağız" dedi.
WSJ: ABD'nin Türkiye yaklaşımı her gün bir kurşun
ABD'nin önde gelen bir diğer gazetesi Wall Street Journal'da (WSJ) da benzer şekilde liradaki düşüşün küresel piyasalara etkisi, Başkan Trump'ın çelik ve alüminyumun gümrük vergisini artırması ve Türkiye'de yaklaşık iki yıldır tutuklu bulunan ABD'li Pastör Andrew Brunson nedeniyle yaşanan krize değinen haberler yer aldı.
Gazetenin "Türkiye'deki kargaşanın durumu Pastör'ün kaderine bağlı" başlıklı haberde, Türk ekonomisine dair kaygıların Brunson'ın durumuyla doğrudan bağlantılı hale geldiği belirtildi.
Haberde, "Brunson'ın kaderiyle ilgili aylar süren ve sonuçsuz kalan görüşmeler, Trump yönetimini de Türkiye üzerindeki baskıyı artıracak seçenekler geliştirmeye zorladı. Görüşmelere yakın kişilere göre, yetkililer, bu yaklaşımı 'her gün bir kurşun' olarak isimlendiriyor" denildi.
Gazetede yayımlanan ayrı bir haberde de Türkiye'de yaşanan krizin küresel etkileri incelendi.
Haberde, bazı fon yöneticilerinin Türkiye'deki durumun diğer gelişmekte olan ülkelerden para çıkışına ve doların daha da yükselmesine neden olmasından endişe ettikleri belirtildi.
WSJ, şu anda piyasa işlem hacminin çok düşük olduğunu ve 10 milyon dolarlık bir satışın bile lirada yüzde 1'lik bir oynamaya yol açtığını vurguladı.
Washington Post yazarı: Tarihin en aptalca krizi olabilir
Yaşananları yakından takip eden basın kuruluşlarından Bloomberg haber ajansı da Türkiye'nin tam anlamıyla bir finansal krize doğru ilerlediğini ve bu noktada esas sorunun bu krizin ne kadar yayılacağı olduğunu belirtti.
New York'ta bulunan Brown Brothers Harriman & Co'dan stratejist Win Thin, "Bu, politika hatalarından dolayı borç ve likidite krizine doğru evrilen tipik bir kur krizi. İşlerin gidişatına bakıldığında piyasaların da ekonomide sert bir inişe, şirketlerin döviz cinsi borçlarını ödeyemediklerini ilan etmesine ve bankaların muhtemel çöküşlerine hazırlıklı olması gerekiyor" dedi.
Washington Post gazetesi yazarı Matt O'Brien de bunun "tarihin en aptalca krizi" olabileceğini yazdı.
O'Brien yazısında ABD Başkanı Trump'ı çelik ve alüminyumda gümrük vergisini artırma kararından dolayı eleştirdi.
O'Brien, "Türkiye, kötü politikalarla kendi kendine zarar verdi ve bundan dolayı yabancıları suçlamaya çalıştı. Ancak inanılmaz bir şekilde Trump da Türkiye'nin kendi ekonomisini batırmasına karşılık Türk ekonomisini aşağı çekmeye çalışarak bu günah keçiliği görevini üstlenmeye razı oluyor. Komik hatalarla dolu bir durum ancak Türk halkı için çok da eğlenceli değil" dedi.
FT: Türkiye piyasalara Ağustos krizi getirdi
Financial Times (FT) gazetesi de dünden bu yana liradaki sert değer kaybını internet sitesinin manşetinde tutmayı sürdürüyor.
Gazetenin "Türkiye, piyasalara Ağustos krizi getirdi" başlıklı yazısında, bu ayın piyasa oyuncuları için işlemlerin ve likiditenin azalmasından dolayı her zaman ek bir risk oluşturduğu ve bu yıl liradaki düşüşle birlikte gerçek bir krizi de beraberinde getirdiği belirtildi.
The Times gazetesi de finans piyasalarının 2008'deki küresel çöküşten bu yana en ciddi krizle karşı karşıya olduğunu yazdı.
Gazetenin "Trump gümrük vergisini artırırken, Türkiye tehlikeli bölgede" başlıklı yazısında görüşlerine yer verilen gelişmekte olan piyasalar uzmanı Russell Napier, Türkiye'nin "IMF çözümü" ile "Hugo Chavez çözümü" arasında bir tercih yapmak durumunda olduğunu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ikinci yolu tercih etmesini beklediğini söyledi.
Napier, "(Erdoğan) faizleri indirecek, sermaye kontrolleri getirecek ve muhtemelen Rusya'dan çok büyük bir kredi alacak. Hugo Chavez'in yaklaşımını benimseyecek" dedi.
Guardian gazetesi de Trump'ın gümrük vergilerini artırmasının Türkiye'nin ilerlemeye başlayan ekonomik krizini daha da derinleştirdiğini yazdı.
Gazete, analistlerin önümüzdeki günlerde gösterge faizlerde sert bir artışın liradaki kan kaybını durdurmaya yardımcı olabileceğini düşündüklerini belirterek, fon yönetim şirketi Fidelity'den Paul Greet'in faizleri 10 puan artırmanın "iyi bir başlangıç" olacağı yönündeki değerlendirmesine de haberinde yer verdi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Yabancı gözüyle Türkiye ya Arjantin ya da Venezüela olacak. Tahminleri IMF'ye gitmeyeceği ve Venezüela olacağı.
ABD YE YILDA KAÇ TON ALİMİNYUM KAÇ TON ÇELİK SATIYOZ?. 0/25 DEN 0/50 ÇIKAN VERGİ. YÂNİ FARK 0/25 BUKADAR FARK İÇİN. BİR ÜLKENİN PARASI 0/16 DEĞER KAYBEDİYORSA. HEMDE BİR GÜNDE. O ÜLKE YERİN DİBİNE BATSIN DAHA İYİ. GELİRİNİ GİDERİNİ DENGELEMEYEN BİR HÜKÜMET Mİ OLUR?. MİLYAR DOLARLAR BORCA NASIL GİRDİNİZ?. EN FAZLA BORÇ 50 MİLYAR OLUR BENİM BİLDİĞİM. DOLARI SEN Mİ BASIYONDA BU KADAR OKYANUSU AÇILDIN?. SADE DOLAR OLSA. DOLAR EVRO FAİZ HEPSİ BİRDEN. UMUTLARIN BİTTİĞİ YERDEYİZ HARYIRLISI İNŞALLAH.
Geziden bu yana tum dunyada iktidar degisimleri oldu ama ozellikle gap ve petrolyatagi akdeniz havzasinda...Bizim icerdeki satilmis ve beyinsiz tayfasi ise para ixin kendisini satmayi zeka faaliyeti gormeknin otesine gecemedi...dunyada istikrar ve huzur icin abd hegrmonyasi ve tuvalet kagidini para diye pazarlayan yahudi kalpazan bankacilik duzeni bitirilmeli...parayi ve arkasindaki mafya mekanizmasini anlamadikca onlarin size pazarladigi yalan ve propganadayi konusmanin otesine gecemeSsiniz
ABD DEN İTHAL EDİLEN HER APPLE TELEFONUNA %200 GÜMRÜK VERGİSİ GETİRİLMELİDİR HER APPLE TELEFONDAN ALINAN GÜMRÜK VERGİSİ 2000 DOLARDAN AZ OLMAMALIDIR AND DEN İTHAL EDİLEN HER ÜRÜNÜN GÜMRÜK VERGİSİ ABD'NİN ÜLKEMİZE UYGULADIĞI GÜMRÜK VERGİSİNDEN AZ ORANDA OLMAMALI
A haber nasi gordu bende onu merak ediyorum
KÖRFEZ GYO DAN HİSSE ALDIM ÜLKE EKEONOMİSİNİ DÜŞÜNDÜM ARKASINDA KUVEYT TÜRK BANKASI VAR DEDİK MÜSLÜMAN KESİM DEDİK RESMEN SOYULDUK ŞİRKET DEGİL SANKİ SOYGUN YERİ ÇİFTLİK YÖNETİR GİBİ ŞİRKET YÖNETİLİYOR REKOR KAR AÇIKLAYIP HİSSEDE REKOR DÜŞÜŞ OLUYOR BORSADA BENİM GİBİ SAGLAM DEYİP YATIRIM YAPANLAR AŞIRI ZARAR GÖRÜYORSA BU BORSADA KÜÇÜK YATIRIMCI BİTMİŞDİR .
ALBAYRAK konuşurken trampın alimünyum ve çeliğe %100 zam yaptım demesini TÜRKİYE deki ne kadar keriz işbirlikçisi varsa hepsinle PİŞTİ OLDU. amerikanın ingilterenin nekasar mankurt,mandacısı varsa TÜRKİYE CUMHURİYETİNİ halkın tepkisinden dolayı istemeyerekde olsa DESTEK MESAJLARI verdi.
Reis demişti güçlü ülkenin güçlü parası olur. Ne garip ki Atatürk zamanında enflasyon -15 % lerdeymiş.
Forexs oynayan herkes kendi devletine kurşun sıkıyor. Para bir yere kadar unutmayın
İnşallah hakkettigin hayatı yaşarsın. Her iki cihanda da
O zaman ülkeyi adam gibi yönetsinler. Borç batağına batıp iflas ettiğimde destek olacak kimse var mı. Alırım faizden dolardan kazancımı.
Adilerin cikardigi foreks piyasadan çıkın. 2 günde kur u bu lanet piyasa ile çıkardılar. Kaldıraç ile.. ülkeye giren paraya kaynak sorma artık. Bankalar ile gorusmeler yapılsın. Yabancıya hesap açmamak için 50 takla atiyolar. Yok bu paranın kaynağı yok çık yüksek kabul edemeyiz. ... vs vs.. Bunlar yapılırsa kur bu kadar oynak olamayacaktır. . Normal düzeyde devam. Kimse darbe gecesi 3.11 geçemeyen usd nin enflasyon ve cari açıkla 6.80 e gelmesini aciklamayaz. .. normal bi şey gibi 2 günde 5 ten 6.80 gelmesi için benim ülkemde yüzde 5000 enflasyon yok...
HALKIMIZ AGIR BEDEL ÖDÜYOR YETKİLİLERDE KIPIRTI YOK İHRACATCI BEDEL ÖDÜYOR İTHALTÇI BEDEL ÖDÜYOR MALESEF BİR ÖNLEM YOK UYKU MODUNDAN KALKMA ZAMANI GEÇMİŞDE YASAKLANMIŞ İSE İSE YİNE YASAKLANMALI DÖVİZ BÜFELERİ KAPANMALI AÇIK İŞLEMLER KAPATILMALI YASAKLAR DEVREYE GİRMELİ ÇÜNKÜ KONTROLDEN ÇIKTI.
Başta kim varsa ona yaz
Kur makası çıkar döviz büfelerini kapatırsan. Yapısal reform yapacaksın. Hukukun üstünlüğünü sağlıyacaksın. Kuvvetler ayrılığı tekrar getirilecek. Tek adamlığın sonu iflasdır. Dövizle ihale yapmayın dedik, geçmediğimiz köprüye girmediğimiz tünele döviz ödüyoruz. Düşmanı dışarda arama.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:28)