E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM
Wall Street Journal gazetesi, dün istifasını açıklayan Citigroup CEO’su Vikram Pandit’in, grubun stratejisi ve performansıyla ilgili olarak yönetim kuruluyla çatıştığını ve ayrılmak zorunda bırakıldığını yazdı.
Gazetenin özel haberine göre istifa, bazı yönetim kurulu üyelerinin “kurulun yeterince bilgilendirilmediği ve şirketin iyi yönetilmediği” yönündeki rahatsızlıklarıyla tetiklendi. Kaynaklar, Pandit’in görev süresi boyunca Citi hisselerinin yüzde 89 değer kaybettiğine dikkat çektiler ve belli başlıca rahatsızlıkları şöyle sıraladılar: Bu yıl içinde hissedarların yüksek yönetici primlerine isyan etmesi, kamunun elindeki Citi hisselerini geri alma planının Fed tarafından reddedilmesi ve Morgan Stanley ile girilen bir aracı kurum ortaklığından 2.9 milyar dolar zarar yazılması.
WSJ’ye göre Pandit ile şirkette en yakını olan Citigroup Başkanı ve Operasyonlar Direktörü (COO) John Havens, yönetim kurulu ile aylardır çatışıyordu. Öyle ki, bu yıl içinde Havens’ın bir yönetim kurulu toplantısını hışımla terkettiği belirtiliyor. Dün Pandit ile birlikte Havens da istifasını sunmuştu.
‘YA İSTİFA ET YA KOVACAĞIZ’
Habere göre pazartesi günü yapılan yönetim kurulu toplantısından sonra, Yönetim Kurulu Başkanı Michael E. O'Neill, Pandit’e istifa etmesini, aksi halde kovulacağını söyledi. Pandit, istifa etmeyi kabul etti.
O’Neill’in, bundan iki hafta önce, Londra’da bulunan Michael Corbat’ı aradığı ve CEO olmasını teklif ettiği de öğrenildi. Pazartesi günkü yönetim kurulu toplantısında Corbat da yer alıyordu.
Pandit’in istifaya zorlanmasının Citigroup’un geçmiş pratiğiyle çelişmesine dikkat çekildi. Citigroup’un eski CEO’su olan efsane bankacı Sanford Weill, yönetim kurulunu adeta kendi belirler, kurul üyeleri de onun kararlarına karşı çıkma cüreti gösteremezlerdi.
İstifayla birlikte, küresel kriz döneminde CEO değiştirmek zorunda kalmayan sadece iki banka kaldı: James Dimon yönetimindeki JP Morgan ve Lloyd Blankfein yönetimindeki Goldman Sachs. Diğer bütün büyük ABD bankaları, krizin yarattığı sarsıntılarla CEO’larını değiştirmek zorunda kaldılar.
Hindistan kökenli olan Pandit, Morgan Stanley’de çalışırken Old Lane Partners adlı bir serbest yatırım fonu kurmuş, sonra bu fondaki payını Citigroup’a 165 milyon dolara satmıştı. Pandit, Citi’de CEO olduğu beş yıl boyunca 56.5 milyon dolar prim elde etti.
Pandit’in döneminde Citigroup, 2008 ve 2009’da kamudan aldığı yardımı geri ödedi ve milyarlarca dolarlık varlık satarak küçüldü. Banka, büyük zararların ardından 2010 yılında kar açıkladı ve geçen yıl ise tam 11 milyar Dolar kar etti. Ancak kamu yardımlarını geri ödenmesi sırasında milyarlarca yeni hisse çıkarıldığı için, Citi’nin piyasa değeri tam anlamıyla eridi.
Citi’nin hisseleri, 2006 yılında 55.7 dolar ile rekor düzeye çıkmış, böylece grubun piyasa değeri 277.2 milyar dolara yükselmişti. Krizin en kötü günlerinde, Mart 2009’da, hisse fiyatı 1 doların altına indi ve Piyasa değeri 5 milyar dolara geriledi.
Salı günü itibarıyla Citi hissesi, 37.25 dolar düzeyindeydi. Bu da şirkete 109.2 milyar dolarlık bir piyasa değeri veriyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:40)