E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’de sosyal duyarlılıkların şekil değiştirdiği gözleniyor. Özellikle Y ve Z kuşağında görülen bu savrulmanın arkasında ekonomik çalkantıların etkisi olduğu kabul ediliyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, temel değerlerinden uzaklaşan Y Kuşağı ve Z kuşağı, yatırım alışkanlıkları anlamında baby boomer kuşağını örnek alıyor.
Çevre ve sosyal konulardan uzaklaşma
Businessinsider’dan Cork Gaines’in haberine göre, ekonominin son iki yıldaki çalkantılı hali, birçok insanın paralarını nasıl yatırdıklarını yeniden düşünmesine neden oldu ve şimdi bunun bedelini çevresel ve sosyal sorunlar ödüyor.
Y kuşağı ve Z kuşağı geleneksel olarak sosyal sorumluluk sahibi yatırımları daha fazla desteklemekle tanınıyor ancak artık birçoğu baby boomer kuşağıyla geleneksel olarak ilişkilendirilen temkinli yaklaşımı benimsiyor.
Enflasyonun hâlâ yüksek olması ve Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetişim (ÇSY) (Environmental, Social and Governance - ESG) yatırımlarının siyasi bir hedef haline gelmesi nedeniyle, daha az sayıda genç yatırımcı çevre ve sosyal konular gibi alanlarda güçlü endişelerini dile getiriyor ve ayrıca bu girişimleri desteklemek için yatırım kazançlarından fedakarlık etmeye daha az istekli hal geliyor.
Yüzde 70’ten yüzde 49’a gerileme
Bu bulgular, Stanford Üniversitesi, Hoover Enstitüsü ve Rock Center for Corporate Governance tarafından 2023 sonbaharında Amerika Birleşik Devletleri'nde 993 yatırımcının katıldığı ve Aralık ayında sonuçları yayınlanan bir anketin sonucu olarak öne çıkıyor.
Ankette çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) konularına verilen destek ve farklı yaş gruplarındaki yatırımlar inceleniyor. Yatırımlar bir ESG derecelendirmesi alıyor ve ESG yatırımcıları bu konulardaki görüşlerine uygun varlıkları seçiyor.
Ankette, Y kuşağı ve 18 ile 41 yaş arasındaki Z kuşağı arasında, ESG yatırımı tercihinin bir önceki yıla göre önemli ölçüde azaldığı gözleniyor. ‘Çevre sorunları konusunda çok endişe duyduklarını’ belirtenlerin oranının 2022’deki yüzde 70’lik seviyeden 2023'te yüzde 49'a düştüğü görülüyor.
Sosyal ve yönetişim konularında da benzer düşüşler yaşanıyor. ‘Sosyal konularla çok ilgilenen' görece genç yatırımcıların oranı 2022’deki yüzde 65 seviyesinden 2023'te yüzde 53'e geriliyor. Yönetişim sorunları ise yüzde 64'ten yüzde 47'ye düşmüş durumda.
Araştırmada, Y kuşağı ve Z kuşağı yatırımcılarının 2023'teki tercihlerinin, 2022 yılına kıyasla, görece yaşça ileri olan ‘baby boomer’ kuşağının tercihlerine çok daha yakın olduğu belirtiliyor.
Tepkileri 'baby boomer’lara yaklaşıyor
Genç ve yaşlı yatırım grupları arasında hâlâ bir uçurum olsa da, artık çok daha fazla Y kuşağı ve Z kuşağı yatırımcısı, baby boomer kuşağının yaygın tepkilerine katılıyor ve ‘biraz endişeli’ veya ‘endişesiz’ seçeneklerine yakın duruyor.
Bu bulgular, ESG yatırımlarına karşı her yaştan yatırımcıyı etkileyebilecek siyasi tepkilerin olduğu bir ortamda ortaya çıkıyor. 58 yaş ve üzeri baby boomer kuşağının çevresel, sosyal ve yönetişim konularına yönelik tepkilerinin 2023 yılında da nispeten değişmediği gözleniyor ve söz konusu başlıklarla ilgili ‘çok endişeli’ olanların oranı sırasıyla yüzde 34, yüzde 33 ve yüzde 26 oranındayken, her üç değerin de 2022 rakamlarının 1-3 puan yakınında olduğu tespit ediliyor.
Sosyal ve yönetişim konularında da benzer düşüşler görülüyor. ‘Sosyal konularla çok ilgilenen’ genç yatırımcıların oranı 2022 yılındaki yüzde 65 seviyesinden 2023 yılında yüzde 53’e geriliyor. Yönetişim sorunları ise yüzde 64'ten yüzde 47'ye düşüyor.
Yaşları 42 ile 57 arasında değişen X kuşağı da, her üç kategoride de düşüş yaşıyor ancak bu oranında daha az olduğu gözleniyor. Çevresel, sosyal ve yönetişim konularında ‘çok endişeli’ olan katılımcıların oranı 2022'deki yüzde 57, yüzde 54 ve yüzde 53 seviyelerinden 2023'te sırasıyla yüzde 41, yüzde 42 ve yüzde 30'a geriliyor.
Artan ihtiyatlılık ve borsaya güvende azalma
Araştırmanın yazarlarından Stanford İşletme Enstitüsü'nden Amit Seru, genç yatırımcıların ESG sorunları için kişisel servetlerini riske atma konusunda artan isteksizliğine dikkat çekerek, borsaya olan güvenin azaldığını ve artan ihtiyatlılığı öne sürüyor.
Seru, “Genç yatırımcılar bize, iklim değişikliği, sürdürülebilirlik, çalışma koşulları ve işyerindeki çeşitlilik gibi konularda kaydedilen ilerlemeyi görmek için kişisel paralarını kaybetmeye çok daha az istekli olduklarını söylüyorlar. Kendilerine güvenleri azalan yatırımcılar, paydaşların sorunlarını desteklemek için kişisel servetlerini riske atma konusunda daha temkinli davranıyor” diyor.
Ekonomik kötümserlik bu değişimin önemli bir itici gücü gibi görünüyor. Y kuşağı artık daha düşük borsa getirisi bekliyor ve geçen yılki yüzde 15,9'luk beklentinin altında seyreden bu oran, gelecek yıl için yüzde 11,8 civarında gerçekleşiyor.
Ankette, bir fon yöneticisinin yatırım yapılan şirketlerin sosyal politikalarını veya uygulamalarını etkilemek için oy hakkını kullanmasının yatırımcılar için ne kadar önemli olduğu soruluyor. Z kuşağı ve Y kuşağı katılımcılarının yüzde 62'si bunun ‘çok önemli’ veya ‘son derece önemli' olduğunu söylüyor. Bu hala güçlü bir çoğunluğa karşılık geliyor ancak 2022'deki yüzde 82'den önemli bir düşüşe de işaret ediyor. Çevre ve yönetişim konularında da benzer düşüşler görülüyor.
Z kuşağı katılımcılarının yüzde 50'si, fon yöneticilerinin sosyal meseleler üzerindeki etkisini ‘çok önemli’ veya ‘son derece önemli’ olarak nitelendiriyor. Bu oran 2022'deki yüzde 66’ın altında anlamına geliyor. Baby boomer kuşağında ise bu oranın yüzde 43'ten yüzde 40'a gerileyerek pek değişmediği gözleniyor.
ESG’ye verilen desteğin azalması ‘çarpıcı’
Çalışmanın ortak yazarı, yine Stanford İşletme Enstitüsü'nden David F. Larcker, geçen yıl genç yatırımcılar arasında ESG'ye verilen desteğin azalmasını ‘çarpıcı’ olarak nitelendiriyor ve paralarını bu alanlara yatırmaya daha az istekli göründüklerini yazıyor.
Larcker, “Daha fazla yatırımcı, çevresel ve sosyal değişimin ilerlemesi riskini kişisel olarak üstlenmek istemiyor. Çevrelerindeki koşulların değişmesini isteyebilirler ancak bunun kendi ceplerinden çıkmasını istemiyorlar” diyor.
Gerçekten de, özellikle genç yatırımcılar, daha düşük yatırım kazancı anlamına geliyorsa, 2023'te ESG girişimlerini destekleme konusunda çok daha az istekli. 2022'de ortalama katılımcı portföyünün yüzde 6 ila yüzde 10'unu ESG yatırımları için feda etmeye hazırlarken 2023’te bu oranın ortalama yüzde 1 ila yüzde 5 arasında olduğu görülüyor.
Amerikalıların en zengin yüzde 10’luk kesimi hisse senetlerinin yüzde 93’üne sahip
Y kuşağı yatırımda güvenlik arıyor
Buffett’ın ortağı açıkladı: Z kuşağı nasıl zengin olur?
Kim kriptodan daha iyi anlıyor? Baby boomer’lar mı, Z kuşağı mı?
Z kuşağı için yatırıma başlamanın tam zamanı olabilir
Charlie Munger: Z Kuşağı’nın zenginleşmesi çok zor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:00)