E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWSJ’den borsa tahmini: 2024 rekor, sonrası meçhul---

WSJ’den borsa tahmini: 2024 rekor, sonrası meçhul

WSJ’den borsa tahmini: 2024 rekor, sonrası meçhul
09 Ocak 2024 - 16:25 borsaningundemi.com

Tüm zamanların en yüksek seviyeleriyle flört eden ABD borsaları bu yıl yeni bir rekor kaydedebilir. Ancak WSJ haberine göre sonraki on yıl borsa getirileri yatırımcılara aynı tadı vermeyecek

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hisse senetlerinin 2024’te nasıl performans göstereceği konusunda bugünden net bir cevap verebilmenin imkanı bulunmuyor. Ancak Wall Street Journal’ın haberine göre hisse senetlerinin önümüzdeki on yılda nasıl bir performans göstereceği hakkında bir fikir ortaya atılabilir.

Wall Street geçen yıl 2022’de maruz kaldığı kayıpların neredeyse tamamını telafi etti. Güçlü bir ABD ekonomisinin resesyon korkularını ortadan kaldırmasıyla ve enflasyonun önemli ölçüde gerilemesiyle borsalardaki yükseliş de sürpriz olmadı. Ancak sonuç olarak piyasalardaki hiçbir varlık ucuz olarak görülebilecek seviyelerde kalmadı.

2023’te başı çeken yüksek fiyatlı teknoloji hisseleri 2024’ün ilk birkaç gününde iyi bir performans göstermedi. Pazartesi günkü güçlü toparlanmaya rağmen Muhteşem Yedili (Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Tesla ve Meta) bu yıl S&P 500 Endeksi’ndeki %0,1’lik düşüşe kıyasla %0,9 değer kaybetti. Bu arada daha ucuz ‘değer odaklı’ hisse senetleri ise yükselişteydi.

Teknoloji borsalardaki pahalı olan tek sektör de değil. Enerji, gayrimenkul ve iletişim hizmetleri dışında fiyat getiri oranları S&P 500 Endeksi’ndeki tüm sektör grupları için 1999’dan bu yana tarihsel medyan seviyelerin üzerinde.

Ancak WSJ haberine göre buradan çıkarılacak sonuç bir düzeltmenin mutlaka geleceği ya da 2024’ün hisse senetleri veya Muhteşem Yedili için kötü bir yıl olacağı değil. Zira ABD’deki ekonomik göstergelerin ne kadar sağlam olduğu göz önüne alınırsa S&P 500 Endeksi 3 Ocak 2022’de ulaştığı rekor seviyeyi bile aşabilir. Hisse değerleri yatırımcılara hisse senetlerini ne zaman satmalarını gerektiğini söyleme konusunda kötü bir üne sahiptir.

Ancak Yale Üniversitesi Profesörü Robert Shiller’ın 1871 ila 2023 yılları arası ABD borsalarından derlediği verilere göre, fiyat getiri oranlarının iyi olduğu bir konu varsa o da uzun vadeli getirilerin büyüklüğünü ölçmektir.

Shiller’ın verilerine göre bir ekonomik büyüme döngüsünün başlangıcı genellikle daha yüksek getirilerle kendini gösterir. Örneğin, 1949'da hisse senetlerine yatırım yapmak oldukça kârlı bir işlemdi. Zira II. Dünya Savaşı sonrasında hisse senedi fiyatları şirket kârlarındaki savaş sonrası artışa yetişmekte geç kaldı. Hisse senetlerinin sonraki on yılda enflasyona göre düzeltilmiş getirisi yıllık %19 seviyesindeydi. Benzer şekilde, 1980 çöküşü sırasında çok ucuz hisseler toplayanlar, Ronald Reagan yıllarında yıllık %12 getiri elde ettiler.

1966’da aşırı değerli hisse senetlerini satın alanlarsa sonraki on yılda yıllık -%0,4’lük getiri sağladı. 1929 veya 1999 gibi yükseliş yıllarında borsalara girenlerse büyük kayıplara maruz kaldı. Bu gidişatın istisnaları da bulunuyor. 2008’deki Küresel Finans Krizi sonrasında hisse senetleri iyi bir takip performansı gösterdi. Borsalarda tek seferlik kaydedilen muazzam bir düşüş Hisse değerlerini yanıltıcı bir şekilde pahalı gösterdi.

2024’te borsa yatırımı yapmanın en önemli zorluklarından birisi ekonominin gerçekte olmasa da teknik olarak bir yavaşlama döneminden çıkması. Pandemi dönemindeki resesyon hayati sebeplerden dolayı kasıtlı olarak tasarlandı ve bunu takip etmesi beklenen stagflasyon süreci ise asla gerçekleşmedi. Dolayısıyla küresel ekonomik döngünün başında mı, ortasında mı yoksa sonunda mı olduğumuzu bilmek oldukça zor.

Mevcut durumla 2013 yılındaki bilanço daralmasının ardından kurumsal şirketlerdeki yükseliş arasında bir miktar paralellik çizilebilir. Söz konusu dönemde hisse senedi satın alan yatırımcılar sonraki on yılda yıllık %10’luk bileşik getiri elde etmişlerdi. Ancak bu getirilerin elde edilebilmesi için S&P Kompozit 1500 Endeksi’nde fiyat getiri oranlarının 17 kattan 23 kata kadar çıkması gerekmişti.

Söz konusu %10’luk performansın önümüzdeki 10 yıl içerisinde tekrarlanması için hisse değerlemelerinin 28 kat seviyesine tırmanması gerekiyor. Bilançolar uzun vadeli tarihsel ortalamaya göre %6 dip seviyesinde büyürse aynı borsa getirisini elde etmek için hisse değerlemelerinin 32 kata kadar yükselmesi gerekecek. Tarihsel veriler 21 katlık fiyat getiri oranlarının çok yüksek olarak görüldüğünü ve bunun yıllık %7 veya daha az getiri anlamına geldiğini gösteriyor.

WSJ haberine göre tüm bu senaryolara herhangi bir piyasa çöküşünü içermiyor ve iyimser bir piyasa atmosferini anlatıyor. Ancak farklı görüşler yine de bir arada toplanabiliyor. Enflasyon oranının %2 olduğu varsayılan bir ortamda 1000 dolarlık yatırım yapan bir hane halkı hisse senetleri ve temettüler 2013 ila 2023 arasında olduğu gibi performans gösterirse 2034 yılı başında 2.591 dolarlık reel birikime sahip olabilir. Piyasalar bunun yerine 1871 sonrası dönemin ortalamasına uygun performans gösterirse aynı hane halkı sadece 2.000 dolarlık reel birikim oluşturabilir.

Hisse senetlerinin portföylerde herhangi bir ikamesi yok. Ancak WSJ haberine göre tasarruf sahiplerinin son on yılda gördüğünden daha cansız bir getiri ortamına hazırlanması gerekiyor. Habere göre bunun temel sebebi ise madalyonun arka yüzündeki matematik bilgisinde yatıyor.

 

Kamu borçları küresel yatırımcıların sabrını zorluyor

 

2024’te yatırımcılar neden boğa piyasası bekliyor?

 

Bank of America: Yatırımcıları bu yaz daha rahat finansal koşullar bekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)