E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWarren Buffett’tan resesyon olasılığına karşı 5 önlem---

Warren Buffett’tan resesyon olasılığına karşı 5 önlem

Warren Buffett’tan resesyon olasılığına karşı 5 önlem
21 Mayıs 2024 - 17:07 borsagundem.com

Giderek daha az dile getirilse de birçok uzman hala ABD ekonomisini bir durgunluğun beklediği noktasında ısrarcı.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de enflasyon sıcak seyretmeye devam ediyor ve büyüme rakamlarında bir miktar yavaşlama gözleniyor. Bu durum, olası bir resesyon öncesinde özellikle yatırımcıları, nasıl hareket etmeleri gerektiği noktasına endişelendiriyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ekonomik bir durgunluk senaryosu için belki de en önemli tavsiye, efsane yatırımcı Warren Buffett’un şu sözü olabilir: “Başkaları açgözlü olduğunda korkun, diğerleri korktuğunda ise açgözlü olun.” Buffett, olası bir resesyondan korunmak için yatırımcılara 5 önemli tavsiyede bulunuyor.

5 tavsiye

Benzinga’dan Rounak Jain'in haberine göre, Warren Buffett, kötü haberin yatırımcının dostu olduğunu söylüyor ve resesyon öncesi ve resesyon dönemlerinin bu anlamda yatırım için en uygun zamanlar olabileceğini belirtiyor. Oturup ekonominin ve borsanın nasıl bir seyir izleyeceğini tahmin etmeye çalışmanın boş bir uğraş olacağını söyleyen Buffett, bunu doğru tahmin etmeyi başarmanın mümkün olmadığını ancak olası senaryolara göre hareket etmenin her zaman en doğru seçenek olduğunu ifade ediyor.

Buffett, “Hisse senetlerinin bundan bir ay veya bir yıl sonra daha yüksek veya daha düşük olup olmayacağı konusunda en ufak bir fikrim yok. Ancak büyük olasılıkla piyasa, duyarlılık ya da ekonomi düzelmeden çok önce, önemli ölçüde yükselecek. Ardıç kuşlarını beklersen bahar biter” diyor.

Efsane yatırımcı, piyasalarda en korkunç senaryolardan biri olarak kabul edilen ekonomik durgunluk dönemlerine dair yatırımcılara 5 tavsiyede bulunuyor…

Likidite oluşturun

Buffett, resesyon öncesindeki stratejisinin ‘insanların kendilerine dayatılan kararlar yerine akıllı kararlar almaya devam edebilmesi için el altında bol miktarda nakit tutmak' olduğunu söylüyor. Berkshire Hathaway gibi milyarlarca dolar nakit biriktiremeseniz de, paranızı kilitleyebilecek varlıklardan kaçınmak gibi adımlar atabilirsiniz.

Paranızı başarısı kanıtlanmış şirketlere yatırın

Ekonomik gerileme ve borsa çöküşleri sırasında, görece küçük ölçekli hisse senetleri de diğer her şey gibi zarar görür; bu nedenle işlerinde yavaşlama yaşayan ve hisse fiyatında düşüş yaşayan bir şirkete yatırım yapma konusunda temkinli davranmanız doğru bir hareket olacaktır. Ancak Buffett'ın da belirttiği gibi, “Bu genellikle yalnızca geçici bir dönemdir. Çoğu büyük şirket bundan 5, 10 ve 20 yıl sonra yeni kazanç rekorları kıracaktır.”

Oyun planına sadık kalın

Buffett, resesyondan önce 'işler her zamanki gibi' yaklaşımını benimsemeye inandığını ve yatırım yapmayı birdenbire kesmeyi yanlış bulduğunu söylüyor ve ekliyor: “Sadece sevdiğim ve güvendiğim insanlar tarafından yönetilen iyi işletmeleri makul bir fiyata satın almak istiyorum ve bunu yapmaya devam edeceğim.”

Tüm paranızı büyümeyen varlıklara yatırmaktan kaçının

Durgunluktan önce paranızın tamamını veya çoğunu risksiz tasarruf hesaplarında tutarak, büyüme potansiyelinin çok az olacağı veya hiç olmayacağı güvenli bir finansal liman aramak cazip gelebilir. Ancak Buffett, bu yaklaşımı doğru bulmuyor ve şöyle diyor: “Hisse senetleri gelecek 10 yıl içinde neredeyse kesinlikle nakit paradan daha iyi performans gösterecek ve bu performans muhtemelen önemli ölçüde büyük olacak.”

Uzun vadeli bir bakış açısına sahip olun

Buffett, bazı durgunluklar diğerlerinden daha uzun sürse de hepsinin geçici olduğunun altını çiziyor ve aksine borsanın zaman içinde on yıllar süren bir yükseliş modeli bulunduğunu hatırlatıyor.

Elbette, 1930’lardaki Büyük Buhran, 1970'ler ve 1980'lerin başındaki ekonomik durgunluklar ve yükselen enflasyon, 2007-09'daki Büyük Durgunluk ve bu on yılın başlarındaki Kovid-19 salgını sonrası gibi dönemler ise bunun istisnası olarak öne çıkıyor.

Buffett, böyle dönemlerde borsada yaşanan düşüşlerin yatırımcıları panikletmemesi gerektiğini ve sabırla beklemenin uzun vadede yatırımcının lehine olacağını söylüyor.

Resesyon borsaları nasıl etkiler?

 

Resesyonun yaklaştığını gösteren 10 işaret

 

Resesyonun hiç konuşulmayan gerçek nedeni

 

Warren Buffett’ın rekor nakit yığını borsalarda çöküş sinyali mi?

 

İşte Buffett’ın servetinin sırrı

 

Buffett gibi yatırım yapmanın 22 altın kuralı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)