E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWarren Buffett’ın rekor nakit yığını borsalarda çöküş sinyali mi?---

Warren Buffett’ın rekor nakit yığını borsalarda çöküş sinyali mi?

Warren Buffett’ın rekor nakit yığını borsalarda çöküş sinyali mi?
20 Mayıs 2024 - 16:36 borsagundem.com

Bazı uzmanlar, Warren Buffett'ın rekor 189 milyar dolarlık nakit yığınının bir borsa çöküşü sinyali olduğunu düşünüyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında rallinin devam edip etmeyeceği merak ediliyor. Bu noktada, efsane yatırımcı Warren Buffett’ın rekor seviyede nakit tutması, borsalara dair kafaları karıştırıyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, Warren Buffett'ın rekor 189 milyar dolarlık nakit yığını, bazılarının söylediği gibi piyasa çöküşü sinyali olmayabilir.

Gerçeklerden uzak bir yaklaşım

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, Berkshire Hathaway geride kalan günlerde ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı ve bir grup düşüş eğilimli yatırımcı, Warren Buffett'ın 189 milyar dolarlık rekor nakit yığınının üzerinde oturduğuna dikkat çekti. Bu yorumculara göre bunun anlamı, borsanın yakında büyük bir düşüşe maruz kalacağıydı çünkü Buffett, firmasının devasa nakit yığınını mevcut çok yüksek değerlemelere yatırmada herhangi bir değer görmüyordu.

Yaklaşık 550 milyon dolarlık varlığı yöneten ve Berkshire Hathaway'in en büyük pozisyonu olduğunu ifade eden Semper Augustus'un fon yöneticisi Chris Bloomstran'a göre bu, gerçeklerden oldukça uzak bir yaklaşım.

Bloomstran, Berkshire Hathaway'in nakit dağında çok daha fazla nüans bulunduğunu ve bunun Buffett'ın borsada düşüş eğilimi gösterdiği veya borsada bir çöküşün yakın olduğu fikrini yansıtmadığını söylüyor. Bloomstran, “Herkes heyecanlanıyor ve bu konuda abartılı davranıyor ancak bu o kadar da büyük bir rakam değil” diyor.

Berkshire'ın nakit yığınını anlamak

Bloomstran'a göre, yatırımcıların Berkshire Hathaway'in nakit pozisyonunu mutlak bazda ölçmek yerine nakit yığınını Berkshire'ın toplam varlıklarının bir yüzdesi olarak ölçmesi daha anlamlı sonuçlar doğurması bakımından önemli.

Berkshire Hathaway'in mevcut nakit pozisyonu yüzde 17,5 ile firmanın toplam varlıklarına göre ölçüldüğünde uzun vadeli ortalamayla hemen hemen aynı seviyede. Bloomstran'a göre Berkshire Hathaway, 1997'den beri bilançosunda varlıkların ortalama yüzde 13'ü kadar nakit tutuyor.

Berkshire Hathaway'in nakit pozisyonuna bakmanın bir başka yolu da, bunu firmanın piyasa değerlemesiyle karşılaştırmak ki bu da benzer bir tablo çiziyor. Berkshire Hathaway'in 189 milyar dolarlık nakdi, aslında oldukça normalleştirilmiş bir seviyede ve 2004'teki neredeyse yüzde 40'lık zirvenin oldukça altında.

Berkshire Hathaway'in nakit tutması gerekiyor

Berkshire Hathaway'in elinde yaklaşık 200 milyar dolar nakit bulunması, yeterince büyük bir hedef bulmaları halinde bu paranın tamamını yatırıma ayırabilecekleri anlamına gelmiyor. Bloomstran, “Paranın kabaca yarısının yasal olarak dağıtılabilir olduğunu düşünüyorum” diyor.

Bunun nedeni, Berkshire Hathaway'in devasa sigorta operasyonlarının, şirketin potansiyel sigorta ödemelerini finanse etmek için yeterli miktarda nakit rezervine sahip olmasını gerektirmesi. Buffett, Berkshire Hathaway'in potansiyel sigorta ödemelerini finanse etmek için yaklaşık 30 milyar dolarlık kalıcı bir nakit rezervi tutacağını belirtirken Bloomstran daha ihtiyatlı bir yaklaşım benimsiyor ve tüm yılın potansiyel sigorta zararlarını karşılamak için bu rezerv seviyesine yaklaşık 50 milyar dolar ekliyor.

Bloomstran, yıllık yatırımcı mektubunda, “Bu nedenle 82 milyar dolara 'hemen hemen kalıcı' nakit rezervi diyoruz” diyor ve Berkshire Hathaway'in yatırıma ayıracağı miktarın yaklaşık 110 milyar dolar olduğunu söylüyor.

Berkshire Hathaway'in yatırım yapılabilir evreni zayıf

Berkshire Hathaway'in muazzam büyüklüğü nedeniyle, yatırım yapabileceği ve holdingin ibresini gerçekten harekete geçirebilecek yalnızca küçük bir şirket grubu bulunuyor. Bunu, kısa vadeli Hazine tahvilleri gibi nakit benzerlerinin yüzde 5'ten fazla getiri sağladığı gerçeğiyle birleştirdiğinizde Buffett ve şirketi, doğru yatırımı doğru fiyata bulmak için zaman harcıyor. Bu yatırımın her an ortaya çıkabileceğini belirten Bloomstran, buna örnek olarak Berkshire'ın Apple'a ilk yatırım yaptığı 2016 yılının ilk çeyreğini gösteriyor.

O zamanlar S&P 500 rekor seviyelere yakın işlem görüyordu ve Apple dünyanın en büyük şirketiydi ve Berkshire Hathaway'in mutlak nakit yığını rekor seviyedeydi. Bugün de mevcut olan bu faktörlerin hiçbiri Buffett'ı Berkshire Hathaway tarihindeki en iyi yatırımlardan birini yapmaktan alıkoymadı.

Bloomstran, “Belki S&P 500'deki en büyük 100 şirketle ve belki de yatırım yapabileceği bir avuç uluslararası şirketle sınırlıdır. Dolayısıyla, fırsat seti pahalı” diyor ve ekliyor: “Bu, hiçbir şekilde bir borsa çöküşünün yakın olduğu anlamına gelmiyor; sadece paranın işe yaraması için yeterince istikrarlı ve doğru fiyatları bulmaya çalışıyor.”

Bir araya getirildiğinde, Berkshire Hathaway'in rekor bir nakit yığınının üzerinde oturması nedeniyle yatırımcıların borsaya yönelik olumsuz bir bakış açısına sahip olmaması gerekiyor.

Buffett'ın kendisi de bu konuya değiniyor. Efsane yatırımcı, bu yılki yıllık hissedarlar toplantısında Berkshire'ın nakit yığınına ilişkin şu yanıtı veriyor: “Sadece sevdiğimiz alanlarda boy gösteriyoruz.”

Warren Buffett: Paramount benim hatamdı, çok para kaybettik

 

Borsa efsanesi Buffett’ın son hamlesi ne olacak?

 

Borsa rallisini rayından çıkaracak 3 olası risk

 

Borsa rallisinden geriye dönüş yok

 

Amerikan hisse senetleri gözden düşecek mi?

 

Ed Yardeni: Faiz indirimi hisse senetlerinde ani yükselişi tetikler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)