E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Omaha Kâhini olarak da anılan borsa efsanesi Warren Buffett basit ve etkili yatırım stratejileriyle ünlüdür. Buffett’ın özellikle emeklilik planı yapan yatırımcılara tavsiyesi düşük maliyetli ve geniş çaplı endeks fonları üzerinde uzun vadeli bir yatırım felsefesi benimsemektir. GoBankingRates’in haberine göre, Buffett’ın felsefesinin 2-fon portföy stratejisiyle özetleniyor.
2-fon portföyü nedir?
Buffett’ın 2-fon portföyü varlıkların %90’ının S&P 500 Endeksi fonuna geri kalan kısmınınsa kısa vadeli ABD Hazinesi devlet tahvillerine yatırılmasını öneriyor. Buffett 2013 yılında Berkshire Hathaway hissedarlarıyla paylaştığı mesajda eşinin yararına olan fonlarını yöneten mütevelli heyetinin yönettiği yatırım portföyünü paylaştı. Portföydeki varlıkların %10’u kısa vadeli devlet tahvillerine, %90’ı ise Vanguard gibi yatırım firmalarının düşük maliyetli endeks fonlarına dağıtılmıştı.
Stratejinin ardındaki felsefe
2-fon portföy stratejisi Vunguard’ın kurucusu ve düşük maliyetli endeks yatırımının savunucusu olan John Bogle’ın yatırım ilkelerine dayanıyor. Haberde bu noktada Bugle’ın özlü sözüne de yer veriliyor: "Yatırım yapmak göründüğü kadar zor değil. Başarılı yatırım, birkaç şeyi doğru yapmayı ve ciddi hatalardan kaçınmayı içerir." Buffett’ın bakış açısı da bu felsefeyle aynı doğrultuda. Efsane yatırımcı da portföylerde sadeliği ve uzun vadeli başarıyı her fırsatta vurguluyor.
Portföyün bileşenleri
S&P 500 Endeks Fonu: Bu bileşen, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük 500 halka açık şirkete yatırım yapmak anlamına geliyor. Söz konusu strateji aynı zamanda çok çeşitli sektörlere yatırım yapma ve büyüme potansiyeli sunuyor.
Kısa vadeli devlet tahvilleri: Söz konusu varlıklar ekonomide yaşanabilecek olası gerilemeler veya düzeltme dönemleri sırasında istikrar sağlar ve portföyün volatilitesini azaltmak için bir nakit tamponu görevi üstlenir.
Eleştiriler ve akılda tutulması gerekenler
2-fon portföyü sadeliğiyle öne çıkan bir yatırım stratejisidir. Ancak S&P 500 Endeksi’nde büyük sermayeli hisselerin hacminin artması ve endeks bileşenleri arasında uluslararası hisse senetleri veya gayrimenkul yatırım ortaklıkları gibi diğer varlık bileşenlerinin bulunmaması stratejinin çeşitlendirme konusunda eksik kaldığı eleştirilerini de beraberinde getiriyor. Eleştirmenler söz konusu stratejinin portföy risklerini artırabileceğini ve portföy çeşitlendirmesine hasar verebileceğini düşünüyor.
Portföyün performansı
Geriye dönük araştırmalar 2 fon portföyünün %4 para çekme kuralının uygulandığı 30 yıllık bir emeklilik penceresinde %2,3 gibi düşük bir başarısızlık oranına sahip olduğunu ortaya koydu. Kısa vadeli ABD Hazinesi tahvillerinin dahil edilmesi bileşik yıllık büyüme oranı üzerinde yalnızca minimum bir etkiyle portföy volatilitesini azaltabildi.
Yatırımcılar Vanguard, BlackRock, Schwab ve Fidelity gibi varlık yöneticilerinin sunduğu seçeneklerle bu stratejiyi kolayca hayata geçirebilir. Örneğin hisse senedi kısmı için Vanguard 500 Endeks Yatırımcı Fonu veya Vanguard S&P 500 ETF’si tercih edilebilir. Portföyün sabit getirili kısmı içinse Vanguard Kısa Vadeli Hazine Endeks Fonu veya Vanguard Kısa Vadeli Hazine ETF’si kullanılabilir.
Warren Buffett'ın 2 fonlu portföyü, emeklilik yatırımına basit ve etkili bir yaklaşım sunuyor. Uygulaması kolay ve düşük maliyetli yatırım stratejisi, S&P 500 Endeksi'nin getirilerinin önemli bir bölümünü biraz daha düşük volatilite ile yakalar. Yatırım stratejisi portföy çeşitlendirmesinden yoksun olsa da, basit bir yatırım stratejisi arayanlar için uygun bir seçenek olmaya devam ediyor.
Yatırım efsanesi Buffett’a göre borsada kazanmanın yolu
Microsoft hisseleri için göz kamaştıran tahmin
Borsalarda satışı ne tetikleyecek?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:47)