E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSANINGUNDEMI.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
'Wall Street Kahini’ olarak tanınan Meredith Whitney, ABD konut piyasasındaki 'kuşaklararası bölünme’ye dikkat çekiyor.
Borsaningundemi.com’un derlediği bilgilere göre, Whitney, ’kuşaklararası bölünme'yi sona erdirmek için konut fiyatlarının yüzde 20 düşmesi gerektiğini söylüyor.
Kuşaklararası bölünme
Fortune’dan Alena Botros’un haberine göre, 2008 Finans Krizi'ni tahmin eden ve bu sayede ‘Wall Street Kahini’ olarak bilinen Meredith Whitney'e göre, ABD’de ‘baby boomer'lar, Y ve Z kuşağından daha fazla eve sahip ve bu da konut dünyasında ‘kuşaksal bir bölünme' yaratıyor.
Baby boomer'lar ev satmıyor ve bu bir sorun. Whitney, “Yerlerinde yaşlandıkları için ve başka bir yere gidecek paraları olmadığı için satmıyorlar. Bu da onları evlerini satana kadar, satıcılar ve alıcılar arasında gerçek bir çıkmaza neden oluyor” diyor.
Ev fiyatları düşmeli
Peki bunun gerçekleşmesi için ne gerekiyor? “Ev fiyatlarının düşmesi.” Whitney, fiyatların yaklaşık yüzde 20 oranında düşmesi gerektiğini belirtiyor ve “Böylesi bir fiyat düşüşü bizi ancak pandemi ve buna bağlı konut patlamasından önceki üç veya dört yıllık fiyat seviyelerine götürebilir” diyor. Ayrıca Whitney insanların hala çok fazla öz sermayeye sahip olacağını, bu yüzden bir konut çöküşü olmayacağını da ekliyor.
Bu noktada, birçok insanın evlerini satması mantıklı değil çünkü ya düşük bir ipotek oranını sabitlemiş durumdalar ya da evlerinin tamamına sahipler. Bundan vazgeçmek muhtemelen çok daha yüksek bir ipotek oranı ve çok daha pahalı bir ev anlamına geliyor. Eski nesillerin satma isteksizliğini göz önünde bulundurulduğunda bu, genç nesillerin satın alabileceği daha az ev anlamına geliyor; satılık olanlar ise bazı durumlarda, arzın kısıtlı olması ve ipotek oranlarının insanların alıştığından daha yüksek olması sonucunda fiyatların artmaya devam etmesi nedeniyle karşılanamaz oluyor.
Satışlar alt ve orta kademelerde düşük
Whitney, bazı durumlarda insanların evlerini fahiş fiyatlara listelediğini ve bir teklif alırlarsa sattığını veya beklentilerini karşılamazsa vazgeçtiklerini söylüyor. Satışlar, özellikle pazarın orta ve alt kademelerinde düşükken, lüksün ise tamamen nakit tekliflerle karşılandığını ekliyor. Whitney, “Normal piyasada bir şeylerin değişmesi gerekiyor. Bence ev fiyatlarının düşmeye başladığını göreceğiz” diyor.
"Evlerin uygun fiyatlı olması için bunun gerçekleşmesi gerekiyor" diye ekleyen Whitney, yeni seçilen Başkan Donald Trump’ın da ev fiyatlarının düşmesine izin vermesi gerektiğini ve bunun dünyanın sonu olmayacağını ve her iki başkan adayına da ‘talebin abartılmış olabileceğini’ bir mektupla ilettiğini belirtiyor.
Whitney, yılbaşında, ev fiyatlarının yüzde 30 oranında düşmesinin kısmen genç ve bekar erkeklerin evde yaşaması ve video oyunları oynaması nedeniyle olduğunu ifade etmiş ve “Bir hane halkı yaratmıyorsanız, ev satın almak için hiçbir nedeniniz de olmuyor” demişti.
'Gümüş tsunamisi'
Tüm bu veriler Whitney’nin tahmininin sadece bir parçasını ifade ediyor. Ev fiyatlarını düşürebilecek diğer olgu ise, ‘baby boomer’ kuşağını ve yaşlanıp küçüldükçe ve ev sahipliği oranları düştükçe gelecek on yılda piyasayı dolduracak milyonlarca evi ifade eden ‘gümüş tsunamisi’.
Whitney, ikisinin birlikte daha fazla arz, daha az talep ve düşen fiyatlar anlamına geleceğini söylüyor. Ancak onun zihninde bu bir konut çöküşü anlamına gelmiyor. Whitney, bu durumu şu sözlerle ifade ediyor: “Bunun yerine, pandemi ve bir zamanlar çok düşük olan ipotek oranları tarafından körüklenen yükselen fiyatların neredeyse tersine dönmesi olurdu.”
Ancak asıl mesele şu: Ev fiyatları neredeyse hiç düşmüyor ve mevcut konut döngüsünde, milyonlarca ev açığı bu eğilimi körüklüyor. Durum Whitney'in tahmin ettiği gibi arzın talebi aşması yoluyla tersine dönerse, ev fiyatlarının düşmesi olası olabilir.
Ancak sektördeki diğerleri ‘gümüş tsunamisi’ fenomenini reddederek ‘baby boomer’ kuşağının serbest bıraktığı gelen arzın ezici olmayacağını ve ev isteyen ve ihtiyaç duyan daha genç nesiller tarafından bunun telafi edileceğini öne sürüyor.
ABD'de yeni konut satışları eylülde arttı
ABD'de ikinci el konut satışları eylülde azaldı
ABD'de konut başlangıçları eylülde azaldı
ABD konut piyasasına '40 yıllık ipotek' çözümü
Moody's: ABD konut piyasasını faiz indirimi de kurtaramayabilir
ABD konut piyasasında 'yeni normal' yüzde 6
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:14)