E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’teki geri çekilme alım fırsatı mı?---

Wall Street’teki geri çekilme alım fırsatı mı?

Wall Street’teki geri çekilme alım fırsatı mı?
25 Temmuz 2024 - 15:44 borsagundem.com

ABD borsaları geçtiğimiz gün ciddi bir satış dalgasıyla karşılaştı. Uzmanlara göre iki haftadır devam eden düşüşler şaşırtıcı olmadı. Stratejistler borsaları destekleyecek gelişmelerinse yakın olduğunu belirtiyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street yatırımcılarının uzun zamandır beklediği yaz fırtınası çarşamba günü nihayet hisse senetlerine ulaştı. İşlem günü sona erdiğinde S&P 500 Endeksi %2,3 geriledi ve 356 işlem günü boyunca ilk kez %2’nin üzerinde bir düşüş kaydetmiş oldu.

Düşüşten en fazla etkilenense %3,6’lık düşüşle Nasdaq Bileşik Endeksi oldu. Nasdaq Endeksi 400’ü aşkın işlem gününün ardından ilk defa %3’ün üzerinde bir düşüş kaydetti ve Ekim 2022’den bu yana en zayıf performansını gösterdi.

FactSet verilerine göre hem Nasdaq hem de S&P 500 üst üste ikinci düşüş haftasını kaydetme yolunda ilerliyor. İki endeks de 11 Temmuz’da yayınlanan haziran ayı enflasyon raporunun ardından ters rüzgarlarla karşı karşıya kaldı piyasaların geneline göre daha zayıf performans gösterdi.

Çarşamba seansındaki satışlar gün boyunca hızlandı ve büyük borsa endekslerinin çoğu en zayıf gün içi seviyelerinde veya bu seviyelere yakın kapandı.

Satış baskısı en fazla teknoloji hisseleri, isteğe bağlı tüketici ürünleri ve iletişim gibi dev sermayeli teknoloji hisselerinin yoğun olduğu sektörlerde görüldü.

Dow Jones verilerine göre ‘Muhteşem Yedili’ hisseleri piyasa değerinin %4,6’sını kaybetti. Seans sonunda geçtiğimiz haftalarda yüksek performans gösteren küçük sermayeli hisse senetleri de satış dalgasına katıldı.

Satış dalgası sadece hisse senetleriyle sınırlı değildi. Uzun vadeli ABD Hazinesi tahvillerinin getirileri yükselirken daha kısa vadeli tahvillerin getirileri ise düştü. Tahvil getiri eğrisi yeniden dikleşti. Bu noktada tahvil getirilerinin fiyatlarla ters yönde hareket ettiğini de hatırlamak gerekiyor.

MarketWatch’un haberine göre yatırıcılar satış dalgasından konut piyasasındaki zayıf verileri ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) olası bir resesyonu önlemek için önümüzdeki hafta faiz indirmesi gerektiği yönünde çağrıda bulunan eski New York FED Başkanı Bill Durley’nin endişe verici yorumlarını sorumlu tutuyor.

Habere göre Invesco Baş Küresel Piyasalar Stratejisti Kristina Hooper, Dudley’nin ekonomi hakkındaki uyarısının piyasalarda büyük yankı uyandırdığını söylüyor: “Bence bu konunun arkasında biraz daha fazlası var. Ekonomide daha fazla çatlak ortaya çıkıyor ve yatırımcılar biraz daha gergin hale geliyor.”

Ancak Dudley'nin yorumu tek katalizör değildi. Bokeh Capital Partners'ın Kurucusu ve Baş Yatırım Sorumlusu Kim Caughey Forrest'e göre, Visa’nın Amerikan tüketicisinin gücü hakkında yeni uyarılar sunması ve Alphabet’in bilançosu, yapay zeka ile ilgili altyapıya yaptığı agresif yatırımla ilgili endişeleri körüklerken, üç önemli ABD şirketinden elde edilen bilançolar da satışa katkıda bulundu.

Tesla kârında %40'lık bir düşüş bildirdi ve bu da hisse senedinin 2020'den bu yana en kötü gününde %12'den fazla düşmesine neden oldu. Hem Forrest hem de Hooper şirketin sonuçlarının daha geniş pazar için çok az ilgisi olmadığını belirtiyor. Ancak iki borsa uzmanı da Tesla’nın bilançosuna ilişkin yorum paylaşıyor.

Hem Tesla’nın hem de Alphabet piyasa çevrelerinde yapay zeka devriminden yararlanma olasılığı yüksek şirketler olarak görülüyor. Dolayısıyla bu şirketlerdeki zayıflık Muhteşem Yedili hisselerindeki düşüşe de katkıda bulundu. Dow Jones verilerine göre yedi şirket toplam piyasa değerlerinden 768 milyar dolar kaybetti. Bu aynı zamanda rekor düzeyde bir günlük düşüş anlamına geliyor.

Bu arada Muhteşem Yedili üyelerinin en yoğun şekilde temsil edildiği üç sektörden ikisi, bilgi teknolojileri ve tüketici tercihleri, Eylül 2022’den bu yana en kötü seanslarını geçirdi ve sırasıyla %4,1 ve %3,9 düştü.

Satışların devam etmesinden diğer hisse senetleri de etkilendi. Temmuz ayındaki üstün performansıyla dikkat çeken Russell 2000 Endeksi %2,1 geriledi. Endek yine de ay başından bu yana %7,2’lik yükseliş kaydetti.

Şu sıralar yatırımcıları rahatsız eden temel soru ise satışların daha ne kadar devam edebileceği. Cetera'nın Baş Yatırım Sorumlusu Gene Goldman, piyasaların genelinde bir geri çekilmenin beklendiğini ve hatta büyük sermayeli hisse senetlerinin yüksek değerlemeleri göz önüne alındığında piyasalar için bu düşüşlerin ‘sağlıklı’ olarak yorumlanabileceğini söyledi.

Ayrıca, yatırımcıların büyük sermayeli şirketlerin hisselerinden uzaklaşıp pazarın daha uygun fiyatlı köşelerine dönüşü, pazar yoğunlaşması ile ilgili endişeleri hafifletmeye yardımcı olabilir. Ne kadar uzun sürerse sürsün, düşüşler nihayetinde yatırımcıların satın alması için yeni bir fırsat sunacaktır.

Goldman, çarşamba günü yaptığı açıklamada "Danışmanlarımıza piyasanın bir geri çekilme zamanı geldiğini zaten söylüyordum. Borsanın yüksek değerlemeleri, yüksek beklentiler ve yüksek yoğunlaşma birleşimine baktığınızda bu görünüyordu " dedi.

Borsalarda bugün ve sonbahar ayları arasında birçok risk kendini göstermeye devam ediyor. Dev ABD şirketlerinin çoğu bu hafta ve gelecek hafta bilançolarını bildirecek. Yatırımcılar için en büyük odak noktası ise önümüzdeki hafta gerçekleşecek ABD Merkez Bankası (FED) toplantısı olacak. Birçok kişi FED Başkanı Jerome Powell’ın Eylül ayında faiz oranlarının düşürülmeye başlayacağına dair bazı işaretler vermesini bekliyor.

Hooper Powell’ın beklentileri karşılaması halinde borsalardaki satış dalgasının yatışmasına yardımcı olabileceğini söyledi. Ancak borsa uzmanı piyasanın bir geri çekilme için uygun konuma geldiğini de sözlerine ekledi.

Borsa uzmanı, “Bana kalırsa bu daha çok bir yaz dönemi satış dalgası. Açıkçası bundan bir tane görmemizin zamanı gelmişti. Gerçekten güçlü bir ralli geçirdik ve uzun zamandır önemli büyüklükte bir düşüş yaşamamıştık” ifadelerine yer verdi.

Hooper, “Ufukta bir katalizör var ve bu da FED’in faiz indirimlerinin başlangıcı. Böyle bir kararın hisse senetlerini önemli ölçüde destekleyeceğini düşünüyorum ve eylül ayındaki faiz indiriminden önce bu mesajı alacağımızı tahmin ediyorum” açıklamasında bulundu.

 

‘Muhteşem Yedili’ düzeltme bölgesinde‘Muhteşem Yedili’ düzeltme bölgesinde

 

Bank of America borsa rallisi öngörüsünde ısrarcıBank of America borsa rallisi öngörüsünde ısrarcı

 

Teknoloji hisselerinde sert düşüşün ardındaki 3 nedenTeknoloji hisselerinde sert düşüşün ardındaki 3 neden

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)