E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te rekor bilançoların karanlık yüzü---

Wall Street’te rekor bilançoların karanlık yüzü

Wall Street’te rekor bilançoların karanlık yüzü
22 Ağustos 2024 - 16:11 borsaningundemi.com

S&P 500 çeyrek bilançoları rekor bir büyüme serisi gösteriyor. Ünlü borsa yazarı Mark Hulbert ise bilançoların ardındaki rakamlardan çok daha karamsar bir öngörüye ulaşıyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de şirket bilançoları etkileyici bir büyüme gösteriyor. Ancak MarketWatch yazarı Mark Hulbert’e göre bu büyümenin altında yatan veriler ABD borsalarının gelecek potansiyeli için karamsar bir hikaye anlatıyor olabilir.

FactSet tahminlerine göre S&P 500 Endeksi’ndeki tüm şirketler ikinci çeyrek bilançolarını bildirdi. Gösterge endeksin hisse başına satışları bir yıl öncesine göre %5,2 daha yüksek olacak. Bu da 2022’nin ikinci çeyreğinden bu yana en yüksek yıllık büyüme oranını işaret ediyor.

Daha iyi haberler de var. FactSet Kıdemli Bilanço Analisti John Butters, bu yılın ikinci çeyreğinin S&P 500 için art arda 15. gelir artışı çeyreğini temsil ettiğini bildirdi. 2008’e kadar geriye giden FactSet verilerine göre söz konusu performans 2016'nın üçüncü çeyreğinden 2020'nin ilk çeyreğine kadar olan dönemle birlikte en uzun art arta çeyrek büyümesinin kaydedildiği döneme girildiğini işaret ediyor.

Hulbert’e göre bu rakamları farklı bir perspektifte incelemek oldukça önemli. Zira uzun vadede S&P 500’ün hisse başına satışları ABD ekonomisinden daha yavaş büyümüş gözüküyor. Borsa yazarı 1954’ten bu yana nominal ABD GSYİH büyümesini ve hisse başına S&P 500 satışlarını karşılaştırıyor. ABD ekonomisi yıllık %6,3 oranında büyürken şirket satışları ise %5,7 oranında genişliyor.

Girişimci kapitalizm etkisi

Borsa yazarına göre kurumsal satış büyümesinin neden uzun vadede ekonomik büyümeyi yavaşlatması gerektiğini anlamakta zorlanıyor. Zira herhangi bir işletmenin satış büyümesi gecikse dahi bir bütün olarak kurumsal şirketlerin satış büyümesinin zaman içerisinde ABD ekonomisinin büyümesine eşit olması gerekiyor.

Bu eşitsizliğin nedeni ise ekonomik büyümenin halka açık şirketler tarafından üretilmeyen kısmını ifade eden ‘girişimci kapitalizminin’ etkisidir. Research Affiliates’ten Robert Arnott ve EfficientFrontier’dan William Bernstein’a göre aradaki bu fark önemli olabilir.

Arnott son yıllarda büyüme ve şirket satışları arasındaki farkın yirmi yıl önce tahmin ettiğinden daha düşük olduğunu kabul ediyor. Ancak araştırma uzmanı bu durumun FED’in sıfır faiz politikası tarafından körüklenen geri alımlardan kaynaklandığını iddia ediyor. Bernstein da reel faiz oranlarının daha normal seviyelere geri döndüğüne dikkat çekti ve yıllar içerisinde bu açıklığın tarihsel normlara geri döneceğini kabul etti.

Gelecekteki hisse senedi getirileri

Gelecekteki farkın ne olacağına bakılmaksızın söz konusu tartışmanın ABD borsasının uzun vadeli büyüme oranını ne ölçüde etkileyeceği konusunda dikkat çekici analizler söz konusu. ABD Kongre Bütçe Ofisi’nin tahminlerine göre önümüzdeki on yılda ABD ekonomisinin enflasyona göre düzeltilmiş olarak yıllık %1,8 büyümesi bekleniyor.

Kurumsal satış büyümesinin son yetmiş yılda olduğu gibi aynı marjda büyümesi mümkün olursa hisse başına satışlar yıllık %1,2 reel oranda artacak. Satış büyümesi ekonomiyi Arnott ve Bernstein'ın tahmin ettiği üzere yüzde iki puan kadar geride kalırsa, reel satış büyümesi negatif olacak.

Çoğu yatırımcının umduğu ve hatta beklediği gibi borsalar bundan daha büyük bir hızla genişleyecekse o zaman büyümenin başka bir yerden gelmesi gerekecek. Ancak bu başka yerin neresi olacağı belli değil.

Kurumsal kâr marjlarının önemli ölçüde genişlemesi ve böylece her bir dolarlık satıştan daha fazla kazanç elde edilmesi bir yol olabilir. Ancak Hulbert’e göre ABD’deki kurumsal şirketlerin ortalaması için bu pek olası gözükmüyor. Mevcut kâr marjları halihazırda rekor seviyelere yakın. Tarihi seviyelere ulaşan kâr marjlarının bundan sonraki süreçte daha da fazla genişlemek yerine daralması olasılığı çok daha yüksek.

Borsanın ekonomiden daha hızlı büyümesinin bir başka yolu da, genel piyasanın fiyat-kazanç oranının belirgin bir şekilde büyümesi olacaktır. Ancak bu da pek olası görünmüyor, çünkü S&P 500'ün F/K oranı zaten tarihsel normlardan çok daha yüksek. S&P 500'ün ileriye dönük 12 aylık F/K değeri şu anda 2000 yılından bu yana tüm ayların %98'inden daha yüksek. Tarihsel veriler lâr marjlarında olduğu gibi önümüzdeki on yıldaki ortalama F/K oranlarının büyük olasılıkla mevcut seviyeden daha düşük olacağını gösteriyor.

Hulbert S&P 500’deki çeyrek büyümelerinin rekor bir seri gerçekleştirmesine rağmen borsanın uzun vadede kasvetli bir görünüm çizdiği konusunda uyarıyor.

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları beklentilere paralelABD'de işsizlik maaşı başvuruları beklentilere paralel

 

Borsalardaki yükselişe rağmen resesyon endişesi bitmediBorsalardaki yükselişe rağmen resesyon endişesi bitmedi

 

Muhteşem Yedili hakimiyetini kaybediyorMuhteşem Yedili hakimiyetini kaybediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.22 Ağustos 2024 22:46

    Temmuz geçti ağustos geçti yaz geçti halâ 6 aylık bilançoların çoğu açıklanmadı sözde teknoloji ilerlemiş

  • ALİ TEL22 Ağustos 2024 16:52

    ALLAH hepinizin belasını versin Mark Hulbert hemi zaten hisse senetlerinde battım temelli gömeceksin beni.