E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bireysel yatırımcılar geçtiğimiz haftalarda piyasaların güçlü alıcılarından olmayı sürdürdü. Morgan Stanley’nin pazartesi günü yayınladığı rapora göre ABD’de bireysel yatırımcılar kurumsal yatırımcıların yatırım tercihlerinden ayrılarak borsaların yeni bir rekor kırmasında katkı sağladı.
MarketWatch’un haberine göre, Morgan Stanley Servet Danışmanlığı Baş Yatırım Yöneticisi Lisa Shalett Pazartesi günü paylaştığı bir notta S&P 500 Endeksi’nin bu yıl dirençli olduğunu ve bireysel yatırımcıların Eylül ayında yaşanan karamsarlıktan sonra hisse senetlerine geri döndüğünü belirtti. Ancak Shalett kurumsal yatırımcıların bireysel yatırımcılarla aynı coşkuyu paylaşmadığına da işaret etti.
Kurumsal yatırımcıların piyasaya girişlerini takip eden Smart Money Flow (Akıllı Para Akışı) Endeksi’ni izleyen Shalett, kurumsal yatırımcıların riskli varlıklara yaratımlarını azalttığına ancak bu süreçte bireysel yatırımcıların riskli varlıklardaki yatırımlarını artırdığına dikkat çekti. Baş yatırım yöneticisi, “Eğer bireysel yatırımcılar liderlik ediyorsa daha ne kadar güçleri kaldı?” sorusunu soruyor.
Morgan Stanley'e göre, perakende yatırımcılar pandemi sırasında borsada nüfuz kazandı ve bu ay şimdiye kadar günde yaklaşık 1 milyar dolarlık girişe katkıda bulunuyorlar. Shalett, Mart 2020'den bu yana günlük perakende yatırımcı net girişlerinin 2018 - 19 döneminde görülen kabaca 360 milyon dolar seviyesini ortalama üçe katladığını ve S&P 500'ün bu ay yeni bir zirveye ulaşmasında katkı sağladığını söyledi.
Baş yatırım yöneticisinin raporuna göre bireysel yatırımcıların yatırım gücü kısaca FOMO olarak bilinen ‘geride kalmak korkusundan’ veya kısaca TINA olarak bilinen ‘borsaların alternatifinin olmadığı” düşüncesinden ileri geliyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, TINA küresel piyasalardaki aşırı düşük veya negatif faiz oranları sebebiyle hisse senetlerinin bir alternatifinin olmadığı fikrine dayanıyor.
Shalett, "Başka bir teoriyse tedarik zincirindeki aksaklıkların ve enflasyonla ilgili risklerin değerlendirildiğini ve piyasa dışındaki bol miktarda nakit olduğundan ihtimallerin hala yüksek seviyede olduğunu iddia ediyor” açıklamasına yer verdi.
Ancak Morgan Stanley yatırımcı notuna göre bireysel yatırımcıların piyasayı dipten yakalamak için devreye soktukları nakit maksimum seviyeye ulaşmış olabilir. Shalett toplam varlıklar ve net servetle ilişkiye dikkat çekerek hane halkı birikimlerinin şimdilerde, “1989’dan bu yana olan seviyelerle tutarlı ve hatta bir miktar ortalamanın altındaki seviyelere geri döndüğünü” yazdı.
Shalett, Morgan Stanley'nin küresel yatırım komitesinin bu yıl S&P 500'de %10 ila %15 düzeltme için yaptığı çağrının şimdiye kadar yanlış veya en azından erken olduğunu söyledi.
Veri analizi şirketi FactSet verilerine göre S&P 500 Endeksi Eylül ayında %5 düştü ancak bu ay söz konusu kayıplarını telafi ederek yıllık bazda %21 oranında yükseldi. Endeks geçtiğimiz günü %0,5’e yakın yükselişle kapattı.
Shalett S&P 500’e ilişkin yorumlarında, “Geniş kapsamlı endeks 30 Ağustos tarihindeki rekorundan bu yana %5’in üzerinde hiç düşmedi ve geçtiğimiz hafta 4.450’yle yeni bir rekor kırdı. Bu böyle olsa dahi endeks bileşenlerinin %88'i yıllık bazda rekor seviyelerine göre en az %10'luk bir düşüş yaşadığı için bir düzeltme geçirdi” dedi.
Borsa uzmanı bireysel yatırımcıların hisse senetleri piyasalarına yeni para aktarabilme yetisinin tükenmiş olabileceğine dikkat çekti. Shalett aynı zamanda ABD Merkez Bankası’nın piyasa desteklerini azaltmasına, ABD Hazinesi’nin yeni borç tavanına, yüksek enerji fiyatlarına ve muhtemelen daha yüksek vergilere bağlı olarak piyasalardaki likiditenin azalabileceğinin altını çizdi.
Cathie Wood: Küresel enflasyonun sonu geliyor
Musk'ın kişisel serveti, şirketleri geride bıraktı
Solana’da rekor ralliyi ne tetikledi?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:52)