E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Wall Street endeksleri Perşembe günü kapanışın son saatlerindeki sert yükselişin ardından vadeli endekslerde dalgalı bir seyir izliyor. Yatırımcılarsa ABD’de artan korona virüs vakalarının yeniden açılma takvimini yavaşlatması nedeniyle endişeli.
ABD hisse senetleri geçtiğimiz gün bankacılık düzenleyicilerinin 2007-2009 krizi sonrasından koyduğu bazı sınırlamaları esneteceğini açıklamasının ardından hızlı bir yükselişe geçti. Teksas eyaletinde ise artan vaka sayıları yeniden açılma takviminin durdurulmasına neden oldu.
Wall Street vadeli endeksleri Türkiye saati ile 13:40’ta karışık seyrine devam ediyor. Dow Jones vadelilerinde %0,17 oranında 44 puanlık bir düşüş söz konusuyken S&P 500 vadelileri ise %0,11 oranında 3,05 puanlık yükselişle seyrini sürdürüyor.
Borsa uzmanları CNBC’ye yaptığı açıklamalarda Wall Street’teki son durumu değerlendirdi.
Deregülasyon kötü bir tercih
ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu’nın (FDIC) Eski Başkanı Sheila Bair bankacılık düzenleyicilerinin politikasını kötü bir tavsiye olarak gördüğünü açıkladı. Bair açıklamasında, “Bana kalırsa önemli ölçüde deregülasyon yönünde ilerliyorlar. Birkaç yıldır üzerinde olduğumuz bu yolun zemini oldukça kaygan” ifadelerini kullanarak izlenen yolun yanlış olduğunu belirtiyor.
Bankaların kapasitesinin genişletilerek salgınla başa çıkmanın hedeflendiğini belirten Bair Eski FDIC Başkanı konumda birisi olarak bu politikanın hatalı bir tavsiye olarak gördüğünü vurguladı. Bankaları yeni krizlere karşı koruyacak 40 milyar doların artık olmadığının altını çizen Eski FDIC Başkanı bu durumun mevduat sigorta fonlarında yeni riskler oluşturduğunu belirtti.
Bankaların kendi varlıklarından yaptıkları yatırımları ve riskli yatırım fonlarına olan yatırımlarını sınırlayan Volcker Kuralları’nın yıllardır gücünü kaybettiğini söyleyen Bair kendi yönetiminde de bu stratejinin farklı bir formunun denendiğini ve hiç iyi bir fikir olmadığını belirtiyor. Eski FDIC Başkanı hayal kırıklığına uğradığını ifade etse de karara saygı duyduğunu da sözlerine ekledi.
Borsalardaki düşüş mevsimsel
Tokyo merkezli finansal hizmetler şirketi Nomura’nın Baş Yöneticisi ve Çapraz Varlıklar Birimi Başkanı Charlie McElligott tarihsel verilerin bu hafta gerçekleşen istikrarsız borsa tablosunu desteklediğini belirtiyor.
McElligott, “Haziran ayında S&P endeksinde mevsimsel bir durumun oluştuğu şüphesiz. Volatilitenin bir varlık sınıfı haline gelmesiyle son 25 yıldır bu durumun gerçekleşiyor ve kurumsal yatırımcıların pozisyonlarını belirlemesinde bir değer kimliğine büründü. Haziran ayına ilişkin veriler geçtiğimiz ay yeniden açılmaların ekonomik yörüngede olumlu ticaret hissi yaratmasına neden oldu. Borsalarda oluşan fenomenin açıklaması ise haziran ayına ilişkin opsiyonların sona ermiş olması. Endekste yıl içerisinde dört kez endeksin opsiyonları sona eriyor. Bunlar çeyreksel veriler. Geçtiğimiz çeyrek ticarette oldukça kaotik bir atmosfer oluşmuştu” ifadelerini kullanıyor.
Volatilite endeksinde son 25 yıllık dönemde sürekli benzeri bir düşüşün görüldüğünü söyleyen McElligott çeyrek sonu verilerinin geçtiğimiz Çarşamba günü oluştuğunu hatırlatıyor.
İkinci karantina dönemi beklenmiyor
Varlık yönetimi şirketi Xponance’in Kurucusu ve CEO’su Tina Byles Williams göstergelerin tüm dünyada ikinci bir kapanma süreci ihtimalini düşürdüğünü belirtiyor.
Williams, Brezilya, Hindistan ve Meksika gibi gelişmekte olan ülkelerde ölümcül vaka sayılarında artış olsa da İsviçre ve İran gibi ülkelerde ikinci dalga vakalarının görüldüğünü fakat ölüm oranının birinci dalgayla aynı seviyede kaldığını belirtiyor. Ekonomist bunun hastalıkla mücadelenin öğrenilmesiyle ve ölümcül virüse karşı savunmasız kimselerin izole edilmesiyle alakalı olabileceğini belirtiyor. Xponance CEO’su ikinci dalga durumunda küresel bir kapanmaya ihtiyaç olmayabileceğini fakat V şeklinde geri dönüşün yavaşlayacağını belirtti.
Borsalar kendini aştı
ABD merkezli finansal planlama şirketi Nuveen’in Baş Sermaye Stratejisti Bob Doll borsanın halen bir miktar kendi değerini aşmakta olduğunu belirtiyor.
Doll açıklamasında, “Sanırım Kovid verileri halen en önemli veri işaretleri olmaya devam ediyor. Salgına ilişkin endişeler yükseldiği son 48 saatte borsaların da kırmızıya döndüğünü gördük. Vaka sayılarında sakinlik gördüğümüz günlerde ve teropatik tedavi ve aşı konusunda ilerlemeye ilişkin haberler ortaya çıktığında borsalar yükseldi” ifadelerini kullandı.
Stratejiste göre bu süreçte en önemli hikaye ekonomi fakat ekonomide istikrarlı bir toparlanma da görülemiyor. Bu nedenle toparlanma sürecinde tökezlemelerin oluşabileceğini öngören Doll, “Bu tökezlemeleri satın alırım fakat halen borsaların bir miktar kendini aştığını düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.
Wall Street ve ekonomi iki farklı hikaye anlatıyor
Hawaii Çalışanların Emeklilik Sistemi Baş Yatırım Sorumlusu Elizabeth Borton bu belirsizlik süreci içerisinde hisse senetlerinin durumunu sorguluyor.
Borton, “Bir süre önce hisse senetleri piyasalarıyla kredi piyasaları iki farklı hikaye anlatıyordu fakat dünden beridir hisse senetleri piyasaları aynı perspektiften bakmaya başladı. Fakat enteresan olansa ekonomideki bu durumdayken borsaların neden güçlü kalabildiği. Esasen, seviyelerin nerede olduğunu düşünürseniz, Hisse senetleri projesinin geleceğe yönelik olduğunu fark edersiniz. Fakat dünyanın Şubat ayında olduğu kadar iyi olduğunu mu söylüyoruz? Emin değilim. Bu konuda ortaya çıkan veriler biraz karışık, bu yüzden nerede olduğumuzu sadece zaman gösterecek. Fakat kesinlikle gerçek ekonomi ile piyasalar arasında bir bağlantısızlık olduğunu düşünüyorum” dedi.
Trump kaybetse de kazanacak 6 hisse
Blackrock CEO’su: Borsalar virüsle yaşamayı öğrenecek
Asya'da kurlar yükseliyor, won ve peso önde...
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:52)