E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Wall Street borsalarını derinden sarsan ‘Kara Pazartesi’nin yıldönümünü yaşıyor. Wall Street’teki bazı çevrelerse karamsar görünen tabloları bugüne uyarlayarak 36 yıl önce bugün gerçekleşen borsa tarihinin en korkunç günlerinden birinin tekrarlanabileceğinden endişe ediyor.
Sosyal medyada yayınlanan söz konusu karşılaştırmalı grafikleri yatırımcıların da ilgisini çekerek viral paylaşımlar haline geldi. Bloomberg yazarı John Authers bu tür paylaşımlara örnek olarak The Market Ear’ın 1984 ile bugünü karşılaştıran grafiğini gösterdi. Authers makalesinde yer verdiği grafikte Nasdaq Bileşik Endeksi’nin 2023’te izlediği grafiğin Dow Jones’un 1987’deki gidişatına benzer bir model izlediğine işaret etti. Borsa yazarına göre bu modeldeki benzerliğin en önemli sebeplerinden biri de ABD Hazinesi tahvil getirilerindeki olağanüstü yükselişlerdi.
Ancak MarketWatch yazarı Joseph Adinolfi bugün ile 1987 borsaları arasında çok büyük farklar olduğuna dikkat çekiyor. Bunlardan birincisi büyük endekslerin tek bir seansta çift haneli oranlarda düşmesini engelleyen devre kesici mekanizması.
Adinolfi’e göre bir diğer önemli farksa S&P 500 Endeksi’nde yıl boyunca kaydedilen yükselişe rağmen endeksteki yükselişin az sayıdaki hisse senetleri üzerine yoğunlaşması. Bu şanslı azınlığın dışındaki hisse senetleri 2022’de kaydedilen sert kayıpların ardından geride kaldı ve düşüş ivmesini devam ettirdi.
Borsa yazarı endişeli yatırımcıların 1987 ile bugün arasındaki farkları görmezden gelerek ‘Kara Pazartesi’nin yankılarını duyduklarını belirtiyor.
MW haberine göre, Ned Davis Research (NDR) stratejistleri Ed Clissold ve Thanh Nguyen geçen hafta paylaştığı bir notta, “1987’de borsalar aşırı alım pozisyonundaydı. Çöküşten önce ekim düşüşü çok daha belirgindi, faiz oranları daha yüksekti, ekonomik büyüme ve enflasyon artıyordu ve döngüsel hisse senetleri daha güçlüydü” diyerek tüm bu göstergelerin bugünkü borsa yapısıyla farklılık gösterdiğini vurguladı.
Ancak tüm bu farklılıklar bile sosyal medyadaki felaket tellallarını yıldıramada.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 19 Ekim 1987’de Dow Jones Endeksi dünya çapında etkilerini hissettiren ve tüm gün devam eden bir satış dalgası çılgınlığıyla bir günde %23’lük bir düşüş kaydetmişti. Aynı gün S&P 500 Endeksi de %20’den fazla düşmüştü. Mevcut seviyelerden görülebilecek eşdeğer bir düşüş bir günde S&P 500’de 7.700 puanın üzerinde bir günlük kayıp anlamına geliyor. Devre kesici uygulaması ise benzer büyüklükte bir düşüşü neredeyse imkansız hale getiriyor.
Bazı Wall Street finans firmaları bile yıldönümünü fırsat olarak görerek bugünü ABD Hazinesi tahvil getirilerini ve hisse senetleri üzerinde sebep olduğu kara bulutları yeniden gözden geçirmek için kullanıyor.
Jefferies'in Küresel Hisse Senedi Stratejisi Başkanı Christopher Wood kısa süre önce 2023 ile 1987'de hisse senetleri ve tahvil getirileri arasındaki ilişkiyi karşılaştıran birkaç grafik paylaştı. Wood hisse senetlerinin 1987'de tüm ekonomiyi sarsan bir satışla teslim olana kadar daha yüksek tahvil getirilerine dirençli göründüğüne dikkat çekti.
Woods raporda, "Ekim 1987'de meydana gelenlerle bugün arasındaki potansiyel benzerlik, tarihi borsa çöküşünden önce yaz aylarında 10 yıllık Hazine tahvili getirilerinde büyük bir satışın yaşanmasıdır" dedi.
Ancak Adinolfi sırf argümanın ayakta kalması için bugün de 1987 türünden bir satış yaşanabileceği varsayılsa dahi tahvil piyasasının nasıl reaksiyon göstereceğinin soru işareti olduğunu belirtiyor. Zira tahvil getirilerinin 1987’de olduğu gibi düşüp düşmeyeceği ve hisse senetlerinde yeni bir yükselişe kapıyı açıp açmayacağı belli değil.
Bazı yatırımcılarsa tahvil piyasasındaki satışları durdurmak için bir borsa çöküşünün gerekli olduğunu öne sürüyor. Woods’un raporunda da bu düşünceye de işaret ediliyor:
“Dikkat edilmesi gereken diğer bir göze çarpan nokta, S&P 500 dört gün içinde %28,5 ve yalnızca 19 Ekim 1987'de %20,5 oranında çöktüğünde, Amerikan Hazine tahvil piyasasının, 10 yıllık Hazine tahvil getirisindeki dramatik düşüş bağlamında klasik bir güvenli limana kaçış rallisi gerçekleştirmesidir.”
Societe Generale'in sivri dilli stratejisti Albert Edwards da 1987 tarzı bir çöküş olasılığı konusunda uyardı.
Ancak NDR'den Clissold ve Nguyen, birkaç üst düzey benzerlik olsa da ‘Kara Pazartesi’ benzeri bir olayın muhtemel olduğu sonucuna varmak için yeterli veri olmadığını savunuyor.
JPMorgan: Yatırımcılar nakit tuzağına düşmemeli
Fed Başkanı Powell, piyasaları ikna etmeye çalışacak
Piyasalarda gözler Powell'a çevrildi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
🦾🦾🦾🦾🦾🦾🦾🦾
amerika adami g.....n ...r akilli olun.
ABD son dönemlerini yaşıyor artık araplar tahvil de satamıyor bu sebeple dünyanın her yerinde savaş çıkarma peşinde bu savaşa irili ufaklı ülkeleri dahil etmenin peşinde aynı zamanda batının kendi etrafında toplanmasını istiyor böylece mevcut gücünü arttırıp daha fazla direnip en son sahne alıp parayı toplayabileceğini sanıyor ama yedirmeyecekler bu sefer ince ince alanları sıkılaştırıyorlar yakında Akdeniz uçak gemisi sokamıyacaklar korkudan
Bir de uçak gemileriniz batırılırsa tuzla buz olursunuz
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:33)