E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Trilyonlarca dolarlık nakit varlık borsalara girmeye hazırlanıyor olabilir. Bu beklentiler piyasaların boğalarını heveslendiriyor olsa Wall Street Journal’ın haberine göre yatırımcıların bu ümitleri muhtemelen karşılıksız kalacak.
ABD Merkez Bankası’nın bir sonraki hamlesinin faizleri düşürmek olduğu beklentilerine rağmen para piyasası fonlarındaki varlıklar hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Sektör araştırma firması Crane Data verilerine göre şu anda para piyasasındaki fonlar 6,5 trilyon dolar civarında. Crane verilerine göre, S&P 500 yıl başından bu yana %8 civarında yükselirken fonlardaki toplam varlıklara 2024’ün ilk iki ayında 150 milyar dolardan fazla eklendi. Geçen yılın aynı döneminde ise para piyasası fonlarına yaklaşık 50 milyar dolar eklenmişti.
Kısmen yapay zeka teknolojilerindeki gelişmeler sayesinde yükselen Nvidia gibi hisse senetleriyle desteklenen borsa rallisi çok sayıda yatırımcıyı piyasalara çekti. Ancak borsa rallisinin sürdürülebilirliğine dair birçok şüphe de söz konusu.
Ralli sürerken paranın aynı zamanda hisse senetlerinin aksi yönüne akmaya devam etmesi, tüm yatırımcıların borsalara girmek konusunda rahat hissetmediğini gösteriyor. Yine de bardağın yarısının dolu olduğuna inanan yatırımcılar para piyasası fonlarındaki varlıklara bakarak borsaların daha fazla yükselecek alanı olduğu argümanını gündeme getirebilir. Ancak WSJ haberine göre her iki taraf da yanılıyor. Zira yatırımcıların risk getirisi yenide güvenlik ve istikrarı tercih etmesi açıklanması çok da basit bir konu değil.
Crane Data Başkanı Peter Crane konuyla ilgili açıklamasında, “90’ların sonlarında bir trilyon dolarlık para fonuna ulaştığımızdan beridir ‘nakit duvarı’ (wall of cash) fikri ortaya çıktı. Gerçek şu ki nakit çoğunlukla sadece nakitle rekabet ediyor” ifadelerine yer verdi.
WSJ haberinde konuyla ilgili şöyle bir örnek veriliyor:
“Her hisse senedi alıcısına karşılık gelen bir hisse senedi satıcısı olduğunu düşünün. İnternet aracılık hesabı olan birinin Nvidia hisselerini satın almak için para piyasası fonundan aldığı nakit başka birinin cebinde nakit olarak kalır. Yükselen veya düşen piyasa coşkusunu tanımlamak için sıklıkla kullanılan piyasaya ‘giren’ veya piyasadan ‘çıkan’ nakdin anlaşılması kolaydır. Ancak bununla fiyatlar yükseldiğinde veya düştüğünde ne olacağı açıklanmaz.
Para piyasası fonlarında olan şey, tamamen yatırım yapıp yapmama konusundaki bir tartışmadan ziyade, nakit paranın nerede tutulacağına dair seçimlerin bir yansımasıdır. Bu para bir para fonunda mı, büyük bir bankada mı, küçük bir bankada mı yoksa yastık altında mı tutulacak?
Nakit için bir yer seçmenin genellikle iki temel bileşeni vardır: En güvenli yer neresi ve en yüksek getiriyi nereden elde edilebilir? Buna 'açgözlülük' ve 'korku' ikilemi de diyebilirsiniz.”
Habere göre geçen yılki bankacılık krizi yatırımcıların varlıklarını para piyasası fonlarına yatırmasında büyük bir rol oynadı. Şirketlerin ve hane halklarının ekstra likiditelerini bankalardan ziyada para piyasası fonlarında tutması bugün için daha olası bir tercih olarak öne çıkıyor.
Barclays Faiz Stratejisti Joseph Abate, “Bu para tekrar geri çekilecek gibi görünmüyor. Para piyasası fonlarına giden paranın bir kısmı tedbir amaçlıydı” diyor.
Piyasalarda korkunun yerini açgözlülük alsa bile bu fonlardan para çekileceği anlamına gelmiyor. Crane verilerine göre para piyasası fonlarının ortalama yedi günlük yıllık getirisi şu anda %5 civarında. Aracılık hesaplarından bankalara çekilen hesaplarsa %0,5’ten az getiri sağlıyor.
Bazı yatırımcılar FED’in bu yıl faiz oranlarını düşürmesi durumunda para fonlarından yüksek miktarda nakdin çıkacağı düşünülebilir. Ancak WSJ haberine göre aksine para piyasası fonları yine de cazibesini kaybetmeyecek. Zira fonların yatırımcılara süre sunma yetenekleri var: Yatırımcılar bir ay gibi bir süre boyunca bile cari oranlara kilitlenebiliyor. FED’in politika değişiklikleri yaklaşırken bu önemli bir oran olabilir.
Autonomous Research Analisti Patrick Davitt, ABD Merkez Bankası’nın yükselen oranlarda durakladığı veya para politikasını değiştirdiği son dört örneğe dikkat çekti. Her durumda, önümüzdeki 12 ay içinde, para piyasası fonları önemli bir büyüme görmeye devam etti.
Davitt açıklamasında, “Faizlerin daha yüksek olduğu ve istikrarlı bir biçimde daha uzun süre yüksek kalacağı bir dünyada, yatırımcıların para piyasası fonlarını daha fazla tercih etmeleri, portföylerinin daha temel bir parçası olarak düşünmeleri, sağduyulu olandır” ifadelerine yer veriyor.
Barclays analistleri bankalarla ilgili endişeler, likidite tercihleri ve getiri arayışları gibi kriterleri değerlendirerek borsalara girebilecek miktarı hesapladı. Banka analistlerine göre trilyonlarca dolarlık para piyasası fonlarından riskli varlıklara geçmeye hazır olarak görülen miktarın 400 milyar ila 600 milyar arasında olacağını tahmin ediyor.
Bu yine de önemli bir miktar. Ancak hane halkları daha cesur hale gelse ve tasarruftan yatırıma geçmeyi tercih etse bile bu paranın mutlaka hisse senetlerine gelmesi gerekmiyor. Barclays'in geçmiş fon akışlarına ilişkin analizine göre, 2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yana, perakende yatırımcılar tarafından tutulan fazla nakdin daha riskli varlıklara geri döndüğü zamanlarda, küçük yatırımcı genellikle hisse senetleri yerine kredi piyasasını tercih etti.
Tahviller ve diğer sabit getirili menkul kıymetler, para piyasası fonlarından daha fazla süre veya getiri sunabilir. Özellikle, büyük nakit yığınlarına sahip şirketler hâlâ menkul kıymetler yerine para piyasası fonlarına ağırlık vermeyi tercih ediyor. JPMorgan Chase stratejistlerine göre, geçen yılın sonunda, S&P 500 finansal olmayan şirketlerin nakit yatırım portföyleri, (nakit ve nakit benzerlerine tahsis edilen yatırımlar) %57 ile tarihi bir zirveye ulaştı.
WSJ haberinde para piyasası fonlarının kendilerine özgü bir mantığı olduğu belirtiliyor. Hisse senetleri yatırımcılarınınsa geleceğe dair yön belirlemek için başka bir yere bakması gerekiyor olabilir.
Kripto para yatırımcıları panik halinde, çekilmenin nedeni ne?
Hedge fonları banka ve finans hisselerine kaydı
Yatırımcılar faiz indiriminden umudu kesti
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
300 ıspartalı da gelsin de o zaman durum ne olur?
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:56)