E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’in yalnız ayısı uyardı: ABD borsası yüzde 10 düşecek---

Wall Street’in yalnız ayısı uyardı: ABD borsası yüzde 10 düşecek

Wall Street’in yalnız ayısı uyardı: ABD borsası yüzde 10 düşecek
16 Temmuz 2024 - 13:48 borsagundem.com

Boğa piyasasının amansız yükselişiyle birlikte küresel borsalarda ayı piyasasını savunan çok az kişi kaldı. Ancak ünlü borsa uzmanı Barry Bannister ABD borsalarını yıl sonuna kadar düzeltme beklediğini söyledi

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalar pazartesi günü itibariyle tekrar ralli havasına girdi. Wall Street’in üç büyük endeksi yükselişe geçti. S&P 500 ve Dow Jones endeksleri gün içerisinde rekor yüksekliklere ulaştı. Küçük sermayeli şirketler endeksi Russell 2000 de yükselişteydi.

Küresel borsalarda yükseliş trendi hakimken boğa piyasasını savunmak görece daha kolaydır. Ancak Barron’s’un haberine göre ünlü borsa uzmanı Barry Bannister tam tersi bir senaryoya işaret ediyor. Stifel’in Baş Borsa Stratejisti Bannister pazartesi günü yaptığı açıklamada S&P 500 Endeksi’nin ekim ayına kadar %10’dan fazla düşerek 5.000 puana gerileyeceğini söyledi. Borsa uzmanı bu yıl gerçekleşecek bir piyasa düzeltmesi çağrısında bulundu.

Bannister’ın bu öngörüsü yılın ikinci yarısında beklenenden daha yapışkan olan ABD çekirdek enflasyonuna ve yavaş ekonomik büyüme ortamına dayanıyor. Diğer bir deyişle borsa uzmanı ‘ılımlı bir stagflasyonun’ hisse senetleri için kötü bir haber olacağını öngörüyor.

Baş stratejist borsaları yılın başından bu yana yükselişine liderlik eden büyük sermayeli teknoloji hisselerinin ve özellikle de ‘Muhteşem Yedili’ hisselerinin aşırı genişlediğini savunuyor. Bannister borsalarda değerinin altındaki hisselere doğru bir liderlik değişimininse yumuşak bir geçişle yapılamayacağını savunuyor. Ünlü borsa uzmanı sağlık, temel tüketici ürünleri ve kamu hizmetleri gibi yatırımcıların savunma yatırımı olarak kabul ettiği sektörleri tercih etmeyi sürdürüyor.

Borsaların zirveden %10 oranında geri çekilmesini belirten düzeltmeler aslına bakılırsa boğa piyasalarında oldukça yaygındır. S&P 500 Endeksi en son Ekim 2023’te teknoloji şirketlerinin bilançolarında yatırımcı beklentilerini karşılamadığı gerekçesiyle bir düzeltmeye maruz kalmıştı.

Ancak borsa stratejilerinin büyük çoğunluğu ABD Merkez Bankası’nın (FED) bu yıl politika faizlerini birden fazla kez düşüreceği beklentisi ve 2024’ün ikinci yarısı ile 2025 boyunca güçlü bilanço öngörüleri nedeniyle boğa piyasası tahminlerini sürdürüyor. Piyasalar yakın zamanda bir resesyon yaşanmasından çok ‘yumuşak iniş’ senaryosunu fiyatlandırıyor.

JPMorgan Chase Baş Borsa Stratejisti Marko Kolanovic’in bankadan ayrılacağına dair son haberlerin ardından Bannister ayı piyasasını savunan az sayıdaki birkaç isimden biri haline geldi. Kolanovic’in S&P 500 Endeksi için sadece 4.200 puanlık yıl sonu fiyat hedefi belirlemişti.

Morgan Stanley’den Mike Wilson ise birkaç ay önceki kadar olmasa da piyasaların gidişatı hakkında hâlâ bir miktar şüpheli. Wilson mayıs ayında S&P 500 Endeksi için fiyat hedefini 4.500 puandan 5.400 puana yükseltmişti. Endeks pazartesi günkü kapanışı itibariyle 5.600 puanın üzerinde işlem görüyor.

Bir diğer ayı piyasası savunucusu olan Rosenberg Research’ten David Rosenberg de pazartesi günü yayınladığı bir raporda “kimsenin gerçekleşeceğine inanmadığı bir resesyonun aslında daha yeni başladığını” yazdı. Rosenberg temel göstergelerin değerinin altındaki hisse senetleri için “geniş çaplı ve sürekli bir rotasyonu desteklemediğini” rapora ekledi.

Rosenberg boğaların mevcut rallinin bilançolar tarafından yönlendirildiği şeklinde tanımlarken “biraz samimiyetsiz” davrandığını söyledi.

Borsa uzmanı, “Eğer bu tamamen bilanço artışlarıyla ilgili olsaydı S&P 500 Endeksi 5.600 puanda değil 4.800 puanda işlem görüyor olurdu. Ralli çoğunlukla FOMO (geride kalma korkusu) duyarlılığı, momentum, olağanüstü derecede popüler hale gelen sanrılar ve kalabalıklarının çılgınlıklarıyla ilgili” açıklamasında bulundu.

Bannister borsa rallisini eleştiren tek isim olmasa da çok kalabalık bir kulübün üyesi olmadığı da görülebiliyor.

Fed bu yıl faiz indirimine gidecek mi?Fed bu yıl faiz indirimine gidecek mi?

 

BlackRock CEO’sundan yatırımcılara ‘halter etkisi’ uyarısıBlackRock CEO’sundan yatırımcılara ‘halter etkisi’ uyarısı

 

‘Muhteşem Yedili' rallisinin ne kadar ömrü kaldı?‘Muhteşem Yedili' rallisinin ne kadar ömrü kaldı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)