E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiWall Street’in resesyon göstergesi 65 yıl sonra yanıldı---

Wall Street’in resesyon göstergesi 65 yıl sonra yanıldı

Wall Street’in resesyon göstergesi 65 yıl sonra yanıldı
24 Haziran 2024 - 14:25 borsagundem.com

ABD ekonomisindeki resesyonları 65 yıl boyunca kusursuz bir şekilde tahmin eden LEI endeksinin son resesyon uyarısı gerçeğe dönüşmedi. Ancak ABD ekonomisi için resesyon uyarıları son bulmuş değil

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz yüzyıl boyunca hiçbir varlık sınıfı hisse senetlerinin sağladığı getirilerin yakınına dahi yaklaşamadı. Yine de hisse senetlerinin haftalar, aylar ve hatta birkaç yıl içinde ne olacağını kesin bir şekilde tahmin edebilmek mümkün değil.

Borsagundem.netin derlediği bilgilere göre 2020’lerin başlangıcından bu yana Dow Jones Sanayi Endeksi, S&P 500 ve Nasdaq Bileşik Endeksi birkaç kez ayı ve boğa piyasaları arasında gidip geldi. Şu anda borsalar inkar edilemez bir şekilde boğa piyasasında olsa da önümüzdeki birkaç çeyreğin Wall Street’e neler getireceğini tahmin etmek zor.

Ancak bu belirsizlikler yatırımcıların avantaj elde etmek için belirli göstergelere ve metriklere yönelmesini engellemiyor. Daha önce 65 yıldır yanılmamış olan bu tür bir resesyon tahmin aracı ise kusursuz tahmin serisini kırmış görünüyor. Bununla birlikte, The Motley Fool’un haberine göre yatırımcıların Wall Street'in önünün açık olduğunu varsaymamaları ise daha akıllıca olacak.

Kusursuz tahmin göstergesi yanıldı

ABD Conference Board Leading Economic Endeksi (LEI) Amerikan ekonomisindeki resesyonları tahmin etme konusunda kusursuz bir sicile sahipti. ABD’deki istihdam döngüsündeki değişimleri yedi ay öncesinden tahmin etmeyi hedefleyen ve her ay yayınlanan rapor 10 farklı bileşenden oluşuyor.

Endeksin değişkenlerinden üçü doğası gereği finasalları, Kredi Endeksi’ni ve S&P 500 getirilerini içeriyor. Diğer yedi finansal olmayan bileşen ise diğer faktörlerin yanı sıra ortalama haftalık işsizlik sigortası başvurularından, özel konut inşaat izinlerinden, ISM İmalat Yeni Siparişler Endeksi’nden ve istihdam koşullarına ilişkin ortalama tüketici beklentilerini içeren ölçümlerden oluşuyor.

LEI göstergesi her ne kadar aylık olarak raporlansa da en önemli istatistik endeksin yıllık bazdaki değişimidir. Endeksin yıllık bazda %0,1 ila %3,9 arasında kaydedeceği herhangi bir düşüş Wall Street ve yatırımcılar için bir tür uyarı anlamına gelir. LEI, ABD ekonomisinde veya borsada negatif bir göstergesi olmasa da yatırımcılar tarafından dikkatle izlenir.

Endeksin yıllık bazda %4 ve üzerinde düştüğü dönemleri tarih boyunda her zaman bir resesyon izlemişti. Nisan 2024 itibariyle ise LEI’nin yıllık bazda %5’e yakın düştüğü ve sonrasında toparlandığı görülüyor. Dolayısıyla bu tablo endeksin tarihinde ilk defa yanlış resesyon uyarısında bulunduğunu işaret ediyor.

Tarihsel verilere göre ABD ekonomisini zor günler bekliyor

LEI’de son dönemde görülen iyileşme boğa piyasası yatırımcılarının kulağına müzik gibi geliyor. Ancak resesyonlar konusunda kusursuz başarıya sahip tek gösterge LEI değil. Olası bir resesyonun ABD borsa endeksleri üzerinde ciddi düşüşlere sebep olacağını da hatırlatmak gerekiyor.

ABD’nin M2 para arzının Büyük Buhran’dan bu yana ilk kez anlamlı derecede düşmesi de bir diğer resesyon göstergesi niteliğinde. M2 para arzı, M1’e dahil olan vadesiz mevduatlar, dolaşımdaki nakit para gibi varlıkların yanı sıra 100 bin doların altındaki para piyasası hesaplarını, tasarrufları ve mevduat sertifikalarını (CD) kapsar.

Motley Fool haberine göre danışmanlık firması Reventure’ın CEO’su Nick Gerli 1870’den bu yana M2 para arzının yıllık bazda %2’nin üzerinde düştüğü sadece 5 örnek olduğunu belirtiyor. M2 şu anda yıllık bazda kritik seviyenin biraz daha yukarısında olsa da tüm zamanların en yüksek seviyesinin %4 altında seyrediyor.

M2 para arzında bu büyüklükte geri çekilmelerin görüldüğü önceki dört örnekte (1878, 1893, 1921 ve 1931-1933) ABD ekonomisi resesyon dönemlerini yaşadı. Ülkede çift haneli işsizlik oranları görüldü. ABD ekonomisinde şu anda bir resesyon yaşanması pek mümkün görülmüyor. Ancak M2’deki ciddi düşüşler tarihsel olarak ABD ekonomisinin zayıfladığını ve Wall Street için zorlu zamanların geldiğini gösteriyor.

20 Haziran'daki kapanışı itibariyle, S&P 500'ün ekonomik döngüye göre düzeltilmiş fiyat-kazanç oranı veya CAPE oranı olarak da bilinen Shiller fiyat-kazanç (F/K) oranı 35,64 seviyesindeydi. Shiller F/K oranı son 10 yılda enflasyona göre düzeltilmiş ortalama bilançolara dayanıyor.

Shiller F/K oranı ilk defa 1871’de ortaya atıldı. Endeks günümüzde ise yaklaşık 36 kat seviyesiyle tarihi zirvelerinden birini işaret ediyor. Bu zirvenin yaşanmasında son 30 yıldaki düşük faiz oranları ve bilgiye erişimin kolaylığı etkili olsa da söz konusu tablo boğa piyasasının hırçınlığını gösterir nitelikte.

Shiller F/K oranı 154 yılda sadece altı kez, bir boğa piyasası rallisi sırasında 30 sınırını aştı. Önceki beş zirvenin tamamında bu zirvelerin ardından Dow, S&P 500 ve/veya Nasdaq Bileşik endekslerinin %20 ila %89 arasında düşüş gösterdiği görülüyor. Tarih, aşırı değerlenen hisse senetlerinin Wall Street için sürdürülebilir olmadığını güçlü bir şekilde gösteriyor.

Borsalar Nvidia’nın tökezlemesine hazır mı?

 

Borsada rallinin devamı için ne gerekiyor?

 

Küçük yatırımcı bu hisselerle kazandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)