E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’in gözden düşen stratejistleri haklı olabilir mi?---

Wall Street’in gözden düşen stratejistleri haklı olabilir mi?

Wall Street’in gözden düşen stratejistleri haklı olabilir mi?
08 Temmuz 2024 - 13:36 borsaningundemi.com

Wall Street’te düşüş eğilimli analistler giderek gözden düşüyor ancak veriler, haklı olma ihtimallerinin arttığını gösteriyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarındaki güçlü ralli, düşüş eğilimli birçok stratejistin ya hatalı olduğunu itiraf etmesine ya da işinden olmasına neden oldu.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, Wall Street’in önde gelen düşüş eğilimli stratejistleri artık her ne kadar pek dinlenmiyor olsalar da, borsanın genel görünümü konusunda haklı olduklarına dair kanıtların sayısı giderek artıyor.

Ayılar haklı çıkabilir mi?

Fortune’dan Shawn Tully’nin haberine göre, Mayıs ayı sonlarında, JPMorgan'dan Marko Kolanovic, S&P 500'ün büyük ölçüde aşırı değerli olduğunu ileri sürerek ABD hisse senetlerine ilişkin inatçı ve olumsuz duruşunu perçinledi ve büyük sermaye endeksinin yılı 4200 puanda, 1995'teki seviyesinden yüzde 24 oranında düşüşle bitireceğini öngördü. O zamana kadar Kolanoviç, büyük bir Wall Street bankasındaki son düşüş eğilimli piyasa stratejistiydi; diğerleri, hatta önceden sert olanlar bile, 2023'ün başlarındaki muhteşem canlanmanın devam edeceği görüşüyle ​​yıl sonuna kadar daha fazla kazanç öngörüyordu.

Kolanoviç, 2022'de hisse senetleri için harika şeyler öngördüğünde de yanılmıştı ve piyasalar sarsılmıştı. Görünen o ki, iki buçuk yıl boyunca arka arkaya yapılan tahminlerde büyük bir farkla hata yapması onun işine mal oldu. Peki piyasanın temellerine ilişkin analizi yanlış mıydı? Hiç de bile.

Aslında onun gidişini çevreleyen koşullar iki ders taşıyor. Birincisi, hisse senetlerinin yönüne ilişkin son derece kısa vadeli çağrıların hiçbir değeri yok. İkincisi, tarih, şişirilmiş fiyat dönemlerinin uzun süre devam edebileceğini ancak uzun süreler boyunca kazanç artışını ve fiyat/kazanç çarpanlarını yöneten çekim kuvvetlerinin eninde sonunda her zaman etkili olduğunu ve günü kurtardığını gösteriyor.

Hisse senetleri tehlikeli derecede pahalı

Büyük boğa koşusuna ve şu ana kadar yanlış anlayan Kolanoviç gibi şüphecilerin ayrılmasına rağmen, hisse senetleri tehlikeli derecede pahalı görünüyor.

Kolanoviç, en son raporunda hisse senedi fiyatlarının makul seviyelerden çok daha yüksek kazanç artışı içerdiğini belirtti. S&P 500'ün bu yılın ilk çeyreğindeki net karı, son dört çeyreğe göre 192 dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu, 2019'un sonunda belirlenen 140 dolarlık pandemi öncesi rekordan yüzde 38 oranında daha yüksek. Yale ekonomisti ve Nobel ödüllü Robert Shiller tarafından geliştirilen ünlü CAPE modeli, 192 dolarlık rakamın sürdürülemez olduğunu ve kazançlar için 155 dolar seviyesinde bir ‘taban’ın güçlü bir ihtimal olduğunu ifade ediyor.

Kârlar son derece yüksek seviyelerde seyrediyor olsa da, yatırımcıların bu kazançların her bir doları için ödediği miktar da çok büyük oluyor. S&P'nin mevcut çarpanı 28,9 seviyesinde bulunuyor. Kârların çöktüğü Büyük Finans Krizi hariç, bu, 1990'ların sonu ve 2000'lerin başındaki teknoloji balonundan bu yana herhangi bir çeyrekteki en yüksek fiyat/kazanç çarpanına karşılık geliyor. Ve son 36 yılda, S&P'nin fiyat/kazanç oranı yalnızca beş aydır bu kadar yüksek seyrediyor.

Bu nokta, fiyatların yıllar boyunca temel unsurlar tarafından haklı gösterilen gerekçelerden kurtulabileceğini hatırlatıyor; dolayısıyla bu gerçekleşirken, yakın bir düşüşe ilişkin tahminler her zaman yanlış oluyor; ta ki en sonunda ve kaçınılmaz olarak doğru çıkana kadar.

Basitçe söylemek gerekirse, sonuç tahmin edilebilir olsa da zamanlama hiç de öyle değil. Haziran 2017 itibarıyla Shiller modeli kırmızı renkte yanıp sönüyordu, bu da S&P Endeksi’nin süper zenginler bölgesine girdiğini gösteriyordu. Ancak 2000 yılı Ağustos ayına kadar, yani üç yılı aşkın bir süre boyunca, endeks yüzde 79 oranında daha artış göstererek 847'den 1517 seviyesine yükseldi. 2003 yılının Şubat ayına gelindiğinde ise S&P 841'e bir gidiş-dönüş yaptı ve 1500 seviyesini bir 10 yıl boyunca bir kez daha aşmadı.

Rakamlar korkutucu

Rakamlar temel piyasa matematiğine göre ayarlandığında en az JPMorgan'ın geliştirdiği rakamlar kadar korkutucu oldukları görülüyor. Fiyat kazanç oranının şu anki yaklaşık 29 seviyesinden tarihi standartlara göre hala yüksek olan 22 seviyesine doğru bir düşüş eğilimi gösterdiği varsayıldığında bu değişim, Kolanoviç'in tahmin ettiği düzeltmeyle ilgili olarak endeksi şu andaki konumuna göre yüzde 25 oranında düşürüyor. Ya da hisse başına kazancın düşüş eğilimi göstermesi ve enflasyona göre ayarlandığında 155 dolara yerleşmesi oldukça muhtemel ki bu da Shiller verilerine göre haklı görünüyor.

Şimdiden görülüyor ki, Kovid sonrası toparlanma sürecinde elde edilen devasa karlar kalıcı değil; S&P 500 Endeksi’nin hisse başına kazanç oranı 2021'in 4. çeyreğinden bu yana sabit kaldı ve reel anlamda düştü. Enflasyonu hesaba kattıktan sonra kar 150-160 dolar aralığına düşerse, 27'lik büyük bir fiyat/kazanç çarpanında kalsa bile S&P 500 Endeksi 5 Temmuz kapanışındaki 5567 seviyesiyle yüzde 25 gibi rekor seviyede pahalı oluyor.

Düşük faiz oranlarının hisse senetleri için harika olması gerektiğini çünkü gelecekteki kazançların bugünkü değerini yükselttiğini ve daha yüksek gerçek getirilerin, bu akışın bugünkü değerini düşürdüğü için daha düşük olduğunu da unutmamak gerekiyor.

S&P Endeksi yükselirken ‘gerçek getiriler’ negatiften yüzde 2'nin üzerine sıçradı. Tarihsel olarak yüksek olan fiyat/kazanç seviyeleri, muhtemelen şişirilmiş kazançlar ve son derece olumlu durumdan normale dönen reel oranların birleşimi, hisse senetlerinin tırmanmaya devam edeceğine dair güveni doğuracak bir bileşim değil.

Bir kez daha boğalar bir süreliğine haklı çıkabilir. Ancak rakamlar, çok daha uzun bir süre için, bu büyük fiyatlardan girilecek pozisyonların, gelecek 5-7 yıl içinde çok düşük getiri elde edeceğini söylüyor. Gelecek yıl bu zamanlara dair bir öngörü ise bir tahminden öteye geçemiyor ancak piyasa ne kadar çok yükselirse, kendi sonunun tohumlarını da o kadar ekiyor.

Bank of America: Borsa zirveye yaklaşıyorBank of America: Borsa zirveye yaklaşıyor

 

‘Siyah kuğular’ borsaları nasıl etkiliyor?‘Siyah kuğular’ borsaları nasıl etkiliyor?

 

Doug Kass: Borsaların çöküşü ani ve beklenmedik olacakDoug Kass: Borsaların çöküşü ani ve beklenmedik olacak

 

ABD borsalarında yoğunlaşma riski artıyorABD borsalarında yoğunlaşma riski artıyor

 

ABD borsaları 96 yılın en iyi dönemindeABD borsaları 96 yılın en iyi döneminde

 

Resesyon yolculuğu borsalarda çöküşü de beraberinde getirecekResesyon yolculuğu borsalarda çöküşü de beraberinde getirecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)