E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel piyasaların kırılma noktasına yaklaştığına dair endişeler her geçen gün artıyor. Olası bir krizin merkez üssünün neresi olacağı ise tartışmaların odağına yerleşti. Insider’ın haberinde Jamie Dimon, Cathie Wood ve Larry Summers gibi Wall Street’in ünlü isimleri krizin finansal sistemin neresinde patlak vereceğine dair öngörülerini paylaştılar.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, finansal sisteme ilişkin stres işaretleri varlık fiyatlarındaki dalgalanmalardan ekonomik istikrara yönelik artan tehditlere, Credit Suisse gibi büyük bankalarda oluşabilecek mali sorunlara kadar birçok alanda kendisini hissettiriyor. İngiltere’deki siyasi kriz de genellikle güvenli liman olarak görülen devlet tahvillerine ve emeklilik fonlarına yönelik riskleri de açıkça ortaya koydu.
Yatırım danışmanlığı firması Alpha Theory Advisors’dan Benjamin Dunn CNBC’deki açıklamasında, “İsveç kronu, tahviller, petrol, gümüş gibi varlıklarda her geçen gün çoklu standart sapma hareketleri görüyoruz. Bunlar sağlıklı hareketler değil” ifadelerine yer verdi.
Birçok stratejist, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını olağanüstü bir hızla artırarak enflasyonu kontrol altına almak için uyguladığı agresif sıkı para politikasını en büyük suçlu olarak görüyor. Zira FED’in faiz artışları tahvil getirilerinin yükselmesine ve doların son 20 yılın en yüksek seviyesine çıkmasına neden olmuştu ve bu da piyasalardaki gerilimin artmasının en önemli sebeplerinden biriydi. Wall Street’in 7 ünlü ismi krizin patlak verebileceği yere ilişkin öngörülerini şöyle paylaşıyor:
JPMorgan CEO’su Jamie Dimon (kredi piyasaları ve ETF’ler)
Wall Street’in varlıkları bakımından en büyük bankası JPMorgan’ın CEO’su Jamie Dimon Londra’da gerçekleştirilen bir konferansta şu ifadelere yer verdi:
“Buradaki yaldızlı tahvil piyasalarını gördünüz. Birçok piyasada likidite eksikliğini görüyorsunuz. Bu gerçekleşecek. Daha fazla çatlamanın ve belki de biraz daha fazla paniğin görüleceği muhtemel yer kredi piyasalarıdır. Bu panik ETF’lerde, bir ülkede veya daha önce tahmin etmediğiniz bir yerde olabilir. Önceki tüm krizlerin bir listesini yaptığınızda, burada otururken krizin nereden geldiklerini tahmin edemediğini görürsünüz. Ancak şu anda bu krizin muhtemelen gerçekleşeceğini tahmin edebileceğinizi düşünüyorum. Bu yüzden eğer dışarıda olsaydım, çok temkinli olurdum.”
Guggenheim Partners Küresel CIO’su Scott Minerd (hisse senetleri, gelişmekte olan piyasalar)
New York merkezli finans devi Guggenheim Partners’ın Baş Yatırım Sorumlusu Scott Minerd FED’in agresif para politikasına dikkat çekerek, “Bir şeyler kırılana kadar bastırmaya devam edecekler. Bana kalırsa kırılma muhtemelen hisse senedi fiyatlarından gelecek. Ancak başka yerlerden de gelebilir. Bu gelişmekte olan piyasalar da olabilir. Önünde sonunda tüm bunlar gözyaşlarıyla sonuçlanacak” uyarısında bulundu.
Ark Invest’in Başkanı Cathie Wood (finansal hizmetler sektörü)
Teknoloji fonu Ark Innovation ile dünya çapında ünlenen yatırım firması Ark Invest’in başındaki isim Cathie Wood CNBC’deki açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Finansal hizmetler sektöründe sıkıntı olduğuna dair işaretler de var. Paranın merkezi olan bankaların kredi temerrüt takaslarının iki katına çıktığını ve üçe katlandığını izliyoruz. Bunu Avrupa’da tüm zamanların zirvesinde olduğunu biliyorsunuz. Dolayısıyla, finansal sistemde, ilk olarak İngiltere'deki LDI (Emeklilik yatırımları gibi ‘yükümlülük temelli yatırım’ stratejisi) kriziyle birlikte kendilerini göstermeye başladığına inandığım stresler ve gerginlikler var. Ve bunun gerçekleşmesinin sebebi, büyük bir finansal şok yaşıyor olmamız."
Allianz Baş Ekonomik Danışmanı Mohamed El-Erian (zombi şirketler ve bilançolar)
Cambridge Üniversitesi Finans Profesörü ve Allianz Baş Ekonomi Danışmanı Mohamed El-Erian geçtiğimiz hafta CNBC’deki açıklamasında aşırı borçlu şirketlere atıfta bulunarak, “Zombi şirketleri refinansman sağlamakta çok daha fazla zorlanıyor. Ve eğer refinansman sağlayabilirlerse refinansman maliyetleri rakamları tamamen farklı bir şekilde gösteriyor. Ardından aşırı kaldıraç kullanan çeşitli yatırımcılara bakabilirsiniz. Bu bir sorun olacaktır. En muhtemel kurban ekonomik büyümedir. Bence piyasa, resesyon riskinin ve bunun bilançolara ne yaptığının bir sorun olduğunu kabul etmeye başlıyor” ifadelerine yer verdi.
ABD eski Hazine Bakanı Larry Summers (küresel ekonomi)
Cuma günü gerçekleştirilen Uluslararası Finans Enstitüsü yıllık toplantısında ABD eski Hazine Bakanı Larry Summers, “İngiltere’de olanların bir kısmı kendi kendine açılan yaralardır. Ancak diğer bir kısmı da küresel sistemde olup bitenlerin titreşimleridir. Bir sarsıntı olduğunda her zaman deprem olmaz. Ancak bir depremden korunmayı düşünmeniz gerekir” ifadelerine yer verdi.
Yardeni Research Başkanı Ed Yardeni (gelişmekte olan piyasalar)
Borsa araştırmaları firması Yardeni Research’ün başındaki isim Ed Yardeni Bloomberg’deki açıklamasında FED’in faiz artışı politikalarını hedef aldı:
“Bana kalırsa bir şeyler halihazırda kırılıyor. Kırılan şeyse yükselen dolar. Dolardaki yükseliş geçmişte küresel bazda finansal krizler yaratmakla ilişkilendirilmiştir. Tüm bunlara baktığımızda küresel bir bakış açısına sahip olmalıyız. Buradaki sıkı para politikası dünyanın geri kalanında, özellikle de gelişmekte olan piyasalarda muazzam etkiye neden oluyor.”
Goldman Sachs Küresel Döviz Araştırmaları Başkanı Kamakshya Trivedi ( gelişmekte olan piyasalar)
Wall Street Devi Goldman Sachs’ın Döviz Araştırmaları birimini yöneten Kamakshya Trivedi katıldığı bir podcast programında, “Önemli miktarda dolar cinsinden borcun olduğu gelişmekte olan piyasaların daha savunmasız ceplerinden bazılarında halihazırda bir borç krizi var. Hayata geçmeye başlayan gerçek borç sorunlarını aramanız gereken yer burasıdır” ifadelerine yer verdi.
Emtia piyasasında satış baskısı sürüyor
Piyasaları yoğun veri gündemi bekliyor
Enerjideki artışı kim silah olarak kullanıyor, hangi ülkeler mağdur?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Yani diyorlarki her türlü mokoko olacaksınız :D
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:02)