E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street yatırımcıları seçimlere dikkat kesildi---

Wall Street yatırımcıları seçimlere dikkat kesildi

Wall Street yatırımcıları seçimlere dikkat kesildi
25 Ekim 2024 - 14:48 borsagundem.com

ABD borsaları seçim atmosferine girdi. Yatırımcılar her iki başkan adayından gelen aşırı vaatler nedeniyle diken üstünde

BORSANINGUNDEMI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2024’ün büyük çoğunluğunda borsa yatırımcıları Donald Trump ve Kamala Harris arasındaki başkanlık yarışından endişelenmemiş gibi görünüyordu. Ancak ABD’de seçim gününe iki haftadan az bir süre kala gerginlik nihayet hisse senetlerini etkilemeye başladı.

Eylül ayından bu yana ABD Hazinesi tahvil getirilerindeki keskin tırmanış bu hafta hisse senetleri piyasalarını sarstı. MarketWatch’un haberine göre yatırımcılar seçim kaynaklı satışların borsaların bu yıl kaydettiği rekor serisini sekteye uğratabileceğinden endişeleniyor.

ABD borsaları hafta ortasında yoğun bir satış dalgasıyla karşı karşıya kaldı. Yaklaşan ABD seçimlerinin ülkedeki mali açığı daha da kötüleştirebileceğine dair endişeler uzun vadeli ABD Hazinesi tahvil getirilerini son üç ayın en yüksek seviyelerine taşıdı. Hâlâ çok yakın seyreden yarışta Trump’ın ipi göğüsleyeceği ihtimalinin artması ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) kasım ayında daha az agresif bir parasal gevşeme politikası uygulayacağı beklentisi finansal piyasalar üzerinde baskı oluşturdu.

Yatırımcılar hem Harris’in hem de Trump’ın enflasyona, faiz oranlarına ve bütçe açığına katkıda bulunması muhtemel politikalar önermesinden endişe duyuyor. Ancak Fred Alger Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Borsa Stratejileri Direktörü Brad Neuman’a göre Trump’ın vaatleri yatırımcıları daha da fazla korkutuyor.

Yatırımcılar rehavete kapıldı

Elbette tahvil faizlerindeki yükselişte FED’in eylül faiz indirimleri sonrasında ekonomik verilerin güçlü gelmesi de etkili oldu. Ancak hisse senetleri piyasaları siyaset ve faiz politikalarındaki belirsizlik dönemlerinde bile sakin kalmayı başarmıştı.

ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 geçen cuma 47. rekor kapanışını kaydetti. Endeks geçen aralık ayından bu yana en uzun yükseliş serisini kaydetti ve altı hafta üst üste yükseldi. Yatırımcıların korku endeksi olarak da adlandırdığı CBOE Volatilite Endeksi (VIX) bu ay yaklaşık %16 yükselmesine rağmen hala kritik 20 seviyesinin altında seyretti.

BTIG Piyasalar Baş Teknisyeni Jonathan Krinsky çarşamba günü paylaştığı yatırımcı notunda, “Hisse senetleri son birkaç hafta boyunca, tahvil piyasasının ve doların ne yaptığını büyük ölçüde görmezden geldi. Piyasalar her zaman genel seviyeden ziyade tahvil faizlerindeki hareketin hızıyla ilgilenir ve hisse senetlerinin bu hareketler karşısında ürkmemesi rehavete yol açtı” açıklamasında bulundu.

Ancak şimdi, hisse senetleri nihayet bir miktar seçim ve faiz endişesi yaşıyor gibi görünüyordu. Krinsky, bu haftaki hisse senedi satışlarının "seçim öncesi gerginliklerin" başlangıcı olabileceğini ancak bundan bağımsız olarak önümüzdeki haftalarda "genel olarak Hisse senetleri için aşağı yönlü risklerin" arttığını söyledi.

Borsa uzmanı, önümüzdeki birkaç hafta içinde S&P 500'de 5.500 ila 5.650 puan arasında bir seviyeye geri çekilmesin "makul bir olasılık" olarak değerlendiriyor. Büyük sermayeli gösterge endeks perşembe günü 5.809 puanda kapandı.

Aşırı vaatler gerçek olacak mı?

Bununla birlikte, yatırım firması GW&K’in Portföy Yöneticisi Aaron Clark, hisse senetlerinin "her iki adayın da aşırı görüşlerine tepki gösterdiğini” söyledi. Clark seçim gününden sonra büyük bir artış veya bir satış dalgası öngörmediğini söyledi.

Clark açıklamasında "Piyasaların bu noktada hangi politikaların izleneceğini tahmin etmesi imkansız ve hangilerinin uygulanacağını bilmesi daha da zor” dedi.

Borsa uzmanı bu yılki başkanlık seçimleri sonucunda ABD Kongresi’nin bölüneceği öngörüsüne taşıyor. Bunun gerçekleşmesi aynı zamanda agresif politikaların uygulanmasını zorlaştıracağından ABD borsaları için en ciddi yükseliş beklentilerini taşıyan tahmin niteliğinde.

Clark, “Bölünmüş bir Kongre ile, ekonominin gidişatını gerçekten değiştirecek herhangi bir önemli yasayı geçirmek zor olacak. Vergi indirimleri, tarifeler veya göçmenlik politikasında bir miktar değişiklik görebilirsiniz. Ancak bunların seçim kampanyalarının şimdiye kadar gösterdiği kadar aşırı olacağını sanmıyorum” açıklamasında bulundu.

BlackRock: Yatırımcılar ‘tartışmalı seçim' riskini görmezden geliyorBlackRock: Yatırımcılar ‘tartışmalı seçim' riskini görmezden geliyor

 

JPMorgan: Yatırımcılar boğa piyasasına inanmalıJPMorgan: Yatırımcılar boğa piyasasına inanmalı

 

UBS hisse senetleri için tavsiyesini yükselttiUBS hisse senetleri için tavsiyesini yükseltti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)