E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street 'yapay zeka devrimi'nden şüphe ediyor---

Wall Street 'yapay zeka devrimi'nden şüphe ediyor

Wall Street 'yapay zeka devrimi'nden şüphe ediyor
11 Temmuz 2024 - 14:06 borsaningundemi.com

Analistler, ABD borsalarında yükseliş trendinin odağında olan yapay zeka coşkusuna yönelik endişelerini dile getiriyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street, ABD hisse senedi piyasalarının güçlenmesine yardımcı olan yapay zeka coşkusuna karşı giderek daha şüpheci hale geliyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, stratejistler, borsanın 2024'teki başarısının merkezinde yer alan bir trend olan yapay zeka hakkındaki endişelerini dile getirmeye başlıyor.

‘Yapay zeka devrimi’ sorgulanıyor

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, yapay zekayı ve bunun hem kurumsal karlar hem de insan üretkenliği üzerindeki potansiyel dönüştürücü etkisini 18 ay boyunca abarttıktan sonra Wall Street'in daha şüpheci olmaya başladığı görülüyor.

Analistler son zamanlarda teknolojiyi destekleyen rakamlara daha dikkatli bakıyor. Buldukları şey, sermaye harcamalarına yapılan büyük yatırımın ‘hiper ölçekleyiciler’ tarafından, yani Microsoft, Amazon ve Alphabet gibi devasa şirketler tarafından üstlenildiğiydi. Büyük bulut hizmetleri işletmelerinde ise kendini amorti etmenin beklenenden daha uzun sürebileceği öngörülüyor.

Hatta bazı analistler, Goldman Sachs'tan bankanın küresel hisse senedi araştırması başkanı Jim Covello'nun, teknolojinin destekçilerinin iddia ettiği kadar karlı veya etkili olacağına dair şüphelerini dile getirmesiyle ‘yapay zeka devrimi'nin temel dayanaklarını bile sorguluyor.

Goldman Sachs raporunun soru-cevap bölümünde Covello, “Birçok insan yapay zekanın hayatlarının en önemli teknolojik icadı olacağına inanıyor gibi görünüyor, ancak internetin, cep telefonlarının ve dizüstü bilgisayarların günlük yaşamlarımızı temelden dönüştürdüğü ve mümkün olan her yerden arama yapmak, bilgi edinmek ve alışveriş yapmak gibi asla yapamayacağımız şeyleri yapmamızı sağladığı göz önüne alındığında buna katılmıyorum” diyor.

Maliyetler giderek daha çok artıyor

Covello, şirketlerin gelecek birkaç yıl içinde yapay zeka ile ilgili sermaye harcamalarına 1 trilyon dolar harcayacağını tahmin ediyor. Covello, bu muazzam maliyeti haklı çıkarmak için yapay zekanın, tasarlanmadığı karmaşık sorunları çözme yeteneğini göstermesi gerektiğini de ekliyor.

Ayrıca Covello, üretken yapay zeka ürünlerinin güçlendirilmesiyle ilgili büyük maliyetlerin zamanla azalacağı fikrini de çürütüyor. Covello, “Diğer çip tasarımcıları, 10 yıldır Nvidia’nın GPU alanında hakimiyet sağlayan teknolojisini alt etmeye çalışıyor, ancak bunda çok az başarı elde edebiliyorlar. Bu, artan rekabetin, yapay zeka modellerini ve güç uygulamalarını eğitmek için gerekli çiplerin maliyetini önemli ölçüde düşüreceği fikrinin altını oyan bir eğilim” diyor ve ekliyor: “Ayrıca, yapay zekanın işleyebilmesi için kapasite oluşturmak zaten pahalı hale geldi; yapay zeka güçlendiricilerinin öngördüğü kullanımların çoğunu çoğu şirket adına pratik hale getirmek için maliyetlerin önemli ölçüde düşmesi gerekiyor.”

Altyapıya aşırı harcama

Yapay zeka ile ilgili büyük sermaye harcamalarının karşılığını alıp almayacağı konusunda da şüpheler giderek büyüyor. Barclays'teki hisse senedi araştırma analistlerinden oluşan bir ekip, bulut bilişim hizmet sağlayıcılarının veri merkezlerine yaptığı yatırımların bir ‘geleceğe yatırım’dan ziyade ‘FOMO"yla, yani ‘bir fırsatı kaçırma korkusu’yla daha fazla ortak noktaya sahip olduğunu öne sürüyor.

Ekip, yapay zeka ile ilgili sermaye harcamalarına ilişkin Wall Street tahminleri ile bu yatırımların üretilmesine yardımcı olması beklenen ek gelir arasındaki ikileme de vurgu yapıyor. Wall Street, bulut hizmeti sağlayıcılarının çiplere ve veri merkezlerine her yıl ilave 60 milyar dolar harcamasını beklerken 2026 yılına kadar yalnızca 20 milyar dolar ek gelir elde etmeleri bekleniyor. Barclays ekibi, ‘dot-com’ yıllarında fiber optik kablo döşeyen şirketlere benzer şekilde, en büyük teknoloji firmalarının da altyapıya aşırı harcama yaptığı sonucuna varıyor.

Barclays'in rakamlarına göre, hâlihazırda devam eden projeler tarafından üretilen ek kapasitenin, mevcut internetin yanı sıra ChatGPT'nin kullanıcı tabanı ve giriş talepleri ile 12.000 yeni uygulamaya güç sağlamaya yetecek kadar büyük olacağı düşünülüyor. Bu, hiper ölçekleyicilerin yeni veri merkezleri inşa etme planlarının beklenen talebi aştığını gösteriyor.

Yatırımcı duyarlılığı ‘coşku' seviyesinde

Citigroup'taki stratejistlerden oluşan bir ekip ise, önde gelen yapay zeka hisselerini çevreleyen yatırımcı duyarlılığının coşkulu hale geldiği uyarısında bulunuyor. Yatırımcılara Nvidia ve Advanced Micro Devices gibi popüler yarı iletken hisse senetlerinden kar almalarını öneriyor.

En önemlisi, Citi ekibi, önde gelen yapay zeka odaklı hisse senetlerinin çoğunun, Wall Street’in gelecek beş yıldaki serbest nakit akışı büyümesine ilişkin halihazırda cömert tahminleriyle karşılaştırıldığında bile aşırı fiyatlandırıldığına dikkat çekiyor. Bankanın yüksek yapay zeka risk sepetinde yer alan ve Wall Street'in beklediğinin ötesinde büyümeyle fiyatlanan şirketlere örnek olarak Tesla, Nvidia ve Microsoft veriliyor.

Ancak bu noktada Citi ekibi, müşterilerin yapay zeka temasından tamamen vazgeçmelerini tavsiye etmenin çoğu kişi için kabul edilebilir olmayacağını da söylüyor. Citi ekibi şöyle yazıyor: “Pratik olarak konuşursak, yapay zekaya sahip olmamak ya da açıkça ona karşı konumlanmak, satın alma tarafındaki birçok kişi için zor olurdu.”

Şüpheler Wall Street’le sınırlı değil

Elbette yapay zekanın potansiyel etkisine dair şüpheler Wall Street ile sınırlı değil. MIT'den Daron Acemoğlu gibi akademisyenler, yapay zekayla ilişkili üretkenlik kazanımlarının, yapay zekayı destekleyenlerin çoğunun belirttiği gibi, küresel ekonomi için dönüştürücü olacağına dair şüphelerini dile getiriyor. Acemoğlu'nun bulgularına göre yapay zeka, önümüzdeki 10 yılda ABD'deki verimliliği yalnızca yüzde 0,5 oranında artırırken, GSYİH'ya da yüzde 0,9 oranında ek katkı sağlayacak.

Bunu, gelişmiş ekonomilerin yapay zeka ve otomasyonun genel etkisi nedeniyle önümüzdeki on yılda GSYİH'ye ek olarak yüzde 3,4 puanlık ek bir büyüme görebileceğini ortaya koyan McKinsey Global Institute çalışmasından elde edilen bir çalışma da kısmen destekliyor.

Yatırımcıların ‘inancı’ devam ediyor

Ancak yatırımcılar hala bu temaya inanıyor gibi görünüyor. Yapay zeka temasıyla ilişkili birçok hisse senedi, bu yılın başlarında kısa bir geri çekilmeden kurtuldu. Nvidia ve Broadcom gibi yüksek uçan yapay zeka hisseleri, geçen ayın sonlarında kısa bir gerileme yaşadı.

Nvidia hisseleri, son zirvelerinin yüzde 10'dan fazla altında kapandıktan sonra 24 Haziran'da bir düzeltmeye girdi. Her iki hisse senedi de Temmuz ayının başından bu yana yaşanan kayıpların çoğunu yakın zamanda telafi etti.

Yapay zeka doğası gereği güce açYapay zeka doğası gereği güce aç

 

Capital Economics: Yapay zekanın ekonomik üretime katkısı 2025’ten itibaren hissedilecekCapital Economics: Yapay zekanın ekonomik üretime katkısı 2025’ten itibaren hissedilecek

 

Yapay zeka hisse senedi balonu yaklaşıyor mu?Yapay zeka hisse senedi balonu yaklaşıyor mu?

 

Yapay zeka ‘sloganı’ yatırımcıya yetmiyorYapay zeka ‘sloganı’ yatırımcıya yetmiyor

 

Yapay zeka odaklı hisse senetleri ekonomi yavaşlasa da değerini koruyacakYapay zeka odaklı hisse senetleri ekonomi yavaşlasa da değerini koruyacak

 

IMF'in yapay zeka raporu: İş gücü kayıpları ve gelir eşitsizliği yaratacakIMF'in yapay zeka raporu: İş gücü kayıpları ve gelir eşitsizliği yaratacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)