E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street V şeklinde değil anormal yükseliyor---

Wall Street V şeklinde değil anormal yükseliyor

Wall Street V şeklinde değil anormal yükseliyor
12 Mayıs 2020 - 10:29 borsagundem.com

ABD borsalarındaki yükseliş birçok yatırımcıya göre bir sonraki yıl için V şeklindeki iyileşme beklentileri nedeniyle yükseliyor. Fakat stratejistler bu yükselişin piyasaların anormal durumundan kaynaklandığını ifade ediyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street yatırımcılarında Kovid-19 salgınının ekonomi üzerinde sert ama kısa süreli bir etkisi olacağı yönünde yaygın bir kanaat var. Bu bakış açısına göre salgının kontrol edilmesinin ardından çalışanlar hızla işlerine dönecek ve ekonomi tekrar rayına oturacak. Fakat Kanada merkezli yatırım bankası Canaccord Genuity’nin Baş Piyasa Stratejisti Tony Dwyer bu düşünceye katılmıyor.

Dwyler’ın pazartesi günü paylaştığı nota göre mart ayından itibaren söz konusu olan yükseliş güçlü bir ekonomik geri dönüş beklentilerine dayanmıyor. Bunun yerine korona virüsün etkisiyle oluşan olası anormal ekonomik iyileşme piyasaların yükselmesine sebep oluyor. Bu iyileşme süreci anormal olarak adlandırılıyor zira genellikle borsayı durgunluk kaynaklı bir düşüşten çıkaran sektörler bu süreçte öne çıkmıyor.

Anormal piyasa durumu hisseleri yükseltiyor

Krizden çıkışa liderlik eden hisse senetleri genellikle finans sektörü ya da endüstri ya da tüketici odaklı döngüsel sektörler olurken bu süreçte liderlik büyük ölçüde büyük teknoloji firmaları hisseleri ve sağlık sektörü hisseleri oldu.

S&P 500 endeksi 19 Şubat tarihinden 23 Mart tarihine kadar %34’e yakın bir düşüş göstermişti. Geri dönüş sürecindeyse büyük sermayeli şirketler tüm zamanların en iyi kapanışından sadece %13,5 aşağıdaydı. Pazatesi günü ABD borsaları karışık bir seyir izledi. Dow Jones 109 puan kaybederek %0,4 ekside kapanırken S&P 500 oldukça sınırlı bir kazançla günü kapadı.

Teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksi ise yükseliş serisini 6 seansa çıkardı ve endeks tarihinin en yüksek kapanışına %7’den az bir oran kaldı.

23 Mart tarihli dip seviyesinden itibaren başlayan yükseliş ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) 9 Nisan tarihinde “ekonomik savunma” planı kapsamında 2,3 trilyon dolar enjekte etmesi ile güç kazanmış, evde kalma emirlerinden faydalanan şirketler ve sağlık şirketleriyse bu kurtarma planından en büyük faydayı sağlayan şirketler olmuştu. Dwyer piyasalardaki yükselişin bu “olağanüstü” harekete bağlı olduğunu belirtiyor.

Dwyer 16 Mart tarihinde S&P 500 için belirlediği 3.440 hedefini askıya almıştı. Baş stratejist 12 ila 18 ay için endeks tahminini 3.000 puan olarak belirledi. Bu puan S&P 500’ün pazartesi günü kapanışının %2,4 üzerinde. Bu tahmin aynı zamanda stratejistin 2021 hisse başı kazanç beklentilerinin 150 dolar ve fiyat kazanç oranı (P/E) beklentilerinin de 20 olduğunu gösteriyor.

V şeklinde yükseliş için daha fazla sebep gerekiyor

Piyasanın bir sonraki ayağı daha yükseğe çıkarabilmek için, yatırımcıların kredi metriklerinden ve borsanın ekonomik açıdan hassas sektörlerinden daha güçlü bir sinyale ihtiyacı vardır.

Tony Dwyer “Bu noktada eğer piyasa V şeklinde bir toparlanma bekliyor olsaydı krediler hisse senetlerini aşardı. Fakat şu anda bunun tam tersi bir durum söz konusu” ifadelerini kullanıyor.

Kriz döneminin en iyi performans gösteren hissesi

 

İkinci dalga endişesi Avrupa borsalarını düşürdü

 

Manchester City'nin sahibi şirket, 9'uncu kulübünü satın aldı

 

Borsa İstanbul yurt dışını izliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)