E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Temmuz ayı yatırımcılar için rüzgar gibi geçti. Yılın ilk yarısında görülen hisse senedi getirileri devam ederken borsa yatırımları yeni bir boyut kazandı. Geçen yılın en fazla kaybettiren teknoloji, iletişim hizmetleri ve tüketici tercihleri sektörleri mayıs ayı boyunca borsa rallisine liderlik etmişti. Ancak borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre bu sektörler piyasaların ayıları tarafından en büyük endişe kaynağı olarak da gösteriliyordu.
Rallinin birkaç sektörde gerçekleştiğini ve piyasaların geneline yayılmadığını belirten eleştirilerse haziran ve temmuz ayı borsa performanslarıyla birlikte etkisini kaybetmeye başlıyor. Zira son iki aydaki ralli S&P 500’ün 11 sektöründe de etkilerini hissettirdi.
Bu yılki rallinin yıldızları hala öncü bir rol oynasa da petrol fiyatlarındaki artış enerji, ham madde ve sanayi sektörü gibi döngüsel ekonomiye bağlı sektörlerin de yükselişini destekledi. Haziran ayından bu yana bu üç sektördeki yükseliş %14’ün üzerindeydi. Sağlık ve kamu hizmetleri sektörleri hariç tüm sektörler temmuz ayı itibariyle son 12 ayında yıllık kazanç gösterdi.
YahooFinance haberine göre bu geniş hacimli yükseliş mevsimsel istatistiklerle de birleştirildiğinde yılın son beş ayında hisse senetleri için güçlü bir kuyruk rüzgarı sağlanabilir. Ancak haberde ağustos ayının son 25 yılda S&P 500’ün en zayıf mevsimsel dönemi olduğu da hatırlatılıyor.
Yukarıdaki tabloda mayıs ayına kadar önde giden üç sektörün sürükleyicisinin bu sektörlerdeki dev teknoloji hisseleri olduğu ve büyüme odaklı hisselerde gerçekleşen bir rallinin olduğu görülebilir.
Teknoloji sektöründe liderliği Microsoft ve Nvidia gibi yapay zekâ rallisinden değer kazanan şirketleri ev sahipliği yapıyor. Yılın başından itibaren %50 civarında değer kazanan Apple hisseleri de teknoloji sektörü içerisinde.
Google’ın çatı şirketi Alphabet ve Facebook’un çatı şirketi Meta ise iletişim hizmetleri sektöründe bulunuyor.
Son aylarda rallinin hacminin gelişmesine rağmen teknoloji sektörünün hâlâ yükselişin önemli bir ağırlığını gerçekleştirdiği görülebiliyor.
Mayıs ayı boyunca Amazon ve diğer e-ticaret hisseleri de tüketici tercihleri sektöründeki kazanımlardan birinci derecede sorumluydu.
Sanayi hisseleri geri dönüyor
Son iki ay içerisindeyse Kohl’s ve Nordstrom gibi klasik perakende firmaları da ralliye takıldı. Söz konusu şirketlerin hisseleri mayıs ayının sonundan bu yana %50’nin üzerinde değer kazandı.
Ekonominin gidişatından doğrudan etkilenen döngüsel hisse senetleri Dow Jones Endeksi’nin performansına direkt olarak etki eder. 30 hisseli endeks mayıs ayı sonundan bu yana S&P 500 Endeksi’yle adeta bir kovalamaca oyunu oynuyor.
Endekse dahil olan sanayi devi Caterpillar’ın hisseleri bu yılın başında %14 değer kaybettikten sonra son iki ayda %29 yükseldi. 3M ve Boeing hisseleri de endeksin en çok getiri sağlayanları arasında zirvede yer aldı. İlk beşteki diğer isimlerse bankacılık devi JPMorgan ve perakende devi Home Depot hisseleriydi.
Bilanço sezonu zayıf hisseleri tehdit ediyor
Fundstrat: Ağustos ayında portföylerinizi tatile çıkarın
JPMorgan: Ekonomide iniş olmayacak
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:09)