E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSANINGUNDEMI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Wall Street oldukça maceralı bir yıl geçiriyor. ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 2024’ün başından itibaren %22 yükseldi. Endeksin fiyat kazanç oranı ise 15,7 olan uzun vadeli ortalamasının çok üzerinde ve 22 kat seviyesinde.
Yatırımcılar için en kritik soru bu ivmenin devam edip etmeyeceği. Ralliye güvenip güvenmemek veya borsada kâr elde edecek yeni fırsatları arayıp aramamak en ciddi ikilem olarak öne çıkıyor. Barron’s’un haberine göre profesyonel yatırımcılar düzenli yeniden dengelenmelerin dışında portföylerinde çok fazla düzeltme yapmıyor. Ancak yine de yatırım profesyonellerinin gerçekleştirdiği bazı taktik düzenlemeler de var.
Sermaye yönetimi firması MAI’ın Baş Hisse Senetleri Stratejisti ve Kıdemli Portföy Yöneticisi Chris Grisanti:
“Mevcut dudumda faiz oranına duyarlı hisse senetlerini veya kamu hizmetleri ve gayrimenkul gibi tahvil benzeri varlıklardaki pozisyonu hafifletirdim. 10 Temmuz'dan bu yana en kötü iki sektör bilgi teknolojileri ve iletişim. Aslına bakılırsa borsalarda sadece bu iki sektör düşüşte. Özellikle de son birkaç yıllar karşılaştırıldığında bu oldukça garip. Altyapı ve gayrimenkul, son üç aydır piyasadaki en iyi sektörler oldu. Ancak son üç ayın yeni bir trendin başlangıcından ziyade bir sapma olduğunu düşünüyorum. FED’in kısa vadede faiz oranlarını düşürmeye devam etmesi beklenirken, bu pozisyonları azaltmak için iyi bir fırsat olduğunu düşünüyorum.
Piyasanın tamamen değerlendiğini söyleyebilirim, ancak değerleme hiçbir zaman bir zirvenin kısa vadeli bir göstergesi olmamıştır.
Aslında iletişim ve teknoloji sektörlerindeki yolculuğun bittiğini düşünmüyorum. Bence piyasaya liderlik etmek için geri dönecekler ve biz bu rallinin sonlarında değil ortalarındayız. 90'ların sonundaki internet balonunda para yönetecek kadar yaşlıyım ve Microsoft'un pahalılaştığını söyleyebilirim. Ancak sadece birkaç yıl öncesine göre daha ucuz ve yalnızca 1997'deki kadar pahalı. Bu yüzden teknoloji hisselerinin gerçekten pahalı hale gelmeden önce gitmesi gereken biraz daha yol var.”
Servet danışmanlığı firması EP Wealth’in Yatırım Genel Müdürü Adam Phillips:
“Tüketici tercihleri sektöründeki pozisyonumuzu kademeli olarak azaltıyoruz. Açıkçası ABD tüketicisi güçlü kaldı ve isteğe bağlı harcamaların temel tüketici ürünlerinden çok daha iyi performans gösterdiğini gördük. Bu bana kalırsa daha geniş çapta piyasanın gücünü gösteren bir işaret.
Ancak biz istihdam piyasasının ılımlı olmaya devam etmesini ve tüketici harcamaların da bu durumu takip etmesini bekliyoruz. Yani bu son zamanlarda pozisyonumuzu hafiflettiğimiz bir alan.
Ayrıca büyük sermayeli şirketler portföyümüzdeki enerji yatırımlarımızı da azalttık. Enerji sektörü ABD bir seçim döneminden çıkarken değişen politikalar açısından ilginç bir alan olacak ve hâlâ sektörde mütevazı bir pozisyonumuz var. Ancak sektördeki yatırımlarımızı azaltıyoruz, çünkü arz tarafında değil talep tarafı konusunda gerginiz. Bazı şeylerin doğru gitmesine ihtiyacımız var. Çin de bunlardan biri. Ülkedeki son ekonomik teşvik adımları aslına bakılırsa eyleme ve tüketime dönüşüyor.
Sektör düzeyinde şu anda çok fazla değişiklik yapmıyoruz. Bir alandaki yatırımı azaltıp diğerine eklemek istiyoruz. Örneğin dünyada olup biten her şey hesaba katıldığında sanayi sektörünün özellikle de savunma sanayiinin izlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. ABD seçimleri hızla yaklaşıyor. Orta Doğu’da olup bitenleri izliyoruz. Teknoloji devleri üzerinde potansiyel regülasyonlarla ilgili haberleri izliyoruz. Politika faizlerini izliyoruz ve bilanço sezonu daha yeni başlıyor. Dolayısıyla portföyümüzü taşımadan önce bunlardan bazılarının nasıl sonuçlandığını bekleyip görmek istiyoruz.”
Yatırım danışmanlığı firması GoalVest’in CEO’su Sevasti Balafas:
“Elverişli bir ortam olmasına rağmen, evet, piyasalar pahalı bir biçimde fiyatlandırılıyor. Bana kalırsa ABD Merkez Bankası faiz indirimleri patikasında devam edecek. Ve bence önümüzdeki 12 ayda bilançolar oldukça güçlü gelecek. İstikrarlı bir ekonomideyiz. Sonuç olarak satış yapmıyoruz ve nakit veya sabit getirili varlıklara gitmiyoruz. Öz sermaye riskimizin bir kısmını satıyoruz ve özel piyasalara ve özel kredilere giriyoruz. Ancak bir varlığın çok pahalı olduğunu düşündüğümüz için mutlaka satmıyoruz.
Biraz daha derine inecek olursam, Google ve Microsoft, sahip olduğumuz büyük ölçekli teknoloji isimlerinden birkaçıdır. En yüksek seviyelerinden geri çekildiler. Bu yüzden onları satmak için harika bir zaman olduğunu düşünmüyorum. Zira yine de bu şirketlere yönelik tahminlerin olumlu olduğunu düşünüyorum. Facebook ve Nvidia gibi diğer hisse senetleri ise, evet, gerçekten de fazla öne çıktı ve oldukça pahalı fiyatlarda görünüyorlar. Bu hisse senetlerini yeniden dengeliyoruz. Ancak satış yapmak yerine pozisyon kırpıyoruz. Özel piyasalarda değerlemelerin baskılandığını düşünüyorum. Sadece özel şirketlerde değil, aynı zamanda özel kredilerde de hâlâ iyi değerlemeler görüyoruz. Biz de buradaki yatırımlarımızı artırıyoruz.”
Avrupa borsaları pozitif seyrediyor
Demir fiyatlarında 'arz' etkisi
Yatırımcılar nakde geçme fırsatını değerlendiriyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:57)