E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street nefesini tuttu Nvidia’yı bekliyor---

Wall Street nefesini tuttu Nvidia’yı bekliyor

Wall Street nefesini tuttu Nvidia’yı bekliyor
20 Mayıs 2024 - 15:01 borsagundem.com

Yapay zeka alanındaki en önemli şirketlerden biri olan Nvidia hafta içerisinde bilançosunu açıklayacak. Çip üreticisinin çeyrek raporu küresel borsaların rotasını belirleyebilecek derecede kritik

BORSAGUNDEM.NET– DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları yükselişlerin hakim olduğu haftanın ardından yeni bir işlem haftasına hazırlanıyor. Geçtiğimiz hafta enflasyonun yavaşladığına ilişkin işaretler ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimi olasılığı konusunda yatırımcıların daha iyimser hale gelmesine neden oldu. Hisse senetleri yükseldi. Wall Street’in üç büyük endeksi de geçen hafta rekor seviyelere ulaştı.

Geçtiğimiz hafta boyunca Nasdaq Bileşik Endeksi %2 yükselirken S&P 500 Endeksi ise %1,5’ten fazla arttı. Dow Jones Sanayi Endeksi %1’in üzerinde yükselerek cuma günü tarihinde ilk kez 40.000 puanın üzerinde kapandı.

Hafta içerisinde ise Nvidia’nın merakla beklenen bilanço verilerinin piyasalar için önemli bir katalizör olması bekleniyor.

Geçen hafta ABD Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı nisan ayı tüketici fiyat endeksi verilerine göre çekirdek enflasyon geçen yıla göre %3,6 yükseldi. Gıda ve enerji gibi volatilitesi yüksek tüketici kalemlerinin dışarıda tutulduğu çekirdek enflasyon verilerinde son üç yılın an sınırlı yükselişi kaydedildi. Yatırımcılar rakamların ardından nisan ayının başından bu yana ilk kez 2 faiz indirimi ihtimalini fiyatlandırdı.

Vadeli piyasalardaki yatırımcıların beklentileri bu yıl içerisinde iki veya üç faiz indirimi öngören FED tahminleriyle de paralel gidiyor. YahooFinance’in haberine göre, BMO Capital Markets Baş Yatırım Stratejisti Brian Belski yatırımcıların ve FED’in beklentilerinin aynı doğrultuda ilerlediğine dikkat çekti. Belski söz konusu durumun S&P 500’ün yılı 5.600 puanda bitireceğini öngörülerini desteklediğini söyledi. Cuma günü kapanışı itibariyle bu puan hedefine ulaşılması endeksin mevcut seviyesinden %7 yükseleceği anlamını taşıyor.

Yatırımcılar için bu yılın kilit sorusu mevcut boğa piyasası anlatısının sürdürülebilir olup olmadığı veya ekonomik verilerin FED’in faiz indirimi beklentilerinin önüne geçip geçemeyeceği. FED politikalarına dair ilk büyük sınav çarşamba günü açıklanacak mayıs ayı toplantısı tutanaklarında olacak. ABD Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanakları FED yetkililerinin pozisyonuna dair daha derin bir bakış açısı sağlayacak.

Bank of America ABD Ekonomisti Michael Gapen müşterilere gönderdiği bir notta, "Mayıs FOMC toplantısının tutanakları, bir derece FED Başkan Jerome Powell'ın basın toplantısından daha şahin görünecektir. Powell, faiz artırımları için çıtanın yüksek olduğunun sinyalini verse de, komitedeki diğer isimler politikanın yeterince işe yarayıp yaramadığı konusunda daha fazla endişeli” açıklamasında bulundu.

Boğalar saldırıyor

Belski’nin yıl sonu hedefini artırmasının ardından bir başka finans devi de S&P 500’e ilişkin tahminlerini yükseltti. Deutsche Bank’ın Hisse Senetleri Baş Stratejisti Binky Chadha endeks için yıl sonu hedefini 5.100 puandan 5.500 puana artırdı.

Chadha “Getiri döngüsünün çok sayıda temeli olduğunu görüyoruz. Büyümenin tamamı bu yıl gerçekleşmese de yıl sonuna kadar toparlanmanın devam edeceğine dair piyasa güveninin arttığını ve öz sermaye çarpanlarını desteklediğini görüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Nvidia’nın heyecan verici bilançosu yolda

Yapay zeka teknolojileri alanındaki lider çip üreticisi Nvidia çarşamba günü kapanış sonrasında bilançosunu bildirmeye hazırlanıyor. Yatırımcıların beklentileri ise oldukça yüksek. Analistler Nvidia’nın bilançosunu bir önceki çeyreğe göre %400 artırmasını, gelirlerini ise %242 yükseltmesini bekliyor.

İkinci çeyrek içinse analistlerin beklentisi %120’den fazla bilanço büyümesi ve yaklaşık %100’lük bir gelir artışı.

UBS Analisti Timothy Arcuri bilanço paylaşımını izleyen müşterilerine gönderdiği bir notta, “Nvidia’nın nisan gelirlerini potansiyel olarak 26 milyar dolara çıkarması ve potansiyel bilanço büyüme beklentisini 27-28 milyar dolara çıkarması için yeterli alan görüyoruz. Her ikisi de bizim görüşümüze göre hisse senedine yönelik beklentileri destekleyecek kadar iyi” açıklamasında bulundu.

Nvidia hisse senedi 2024’te %86’dan fazla yükseldi ve Mayıs 2023’te borsalardaki yapay zeka heyecan fırtınasının başlangıcı olan bilançosundan bu yana %200’den fazla değer kazandı. Nvidia hisselerinin diğer potansiyel yapay zeka yatırımlarını ve bir bütün olarak piyasanın genelini nasıl etkilediği göz önünde bulundurulduğunda tüm dikkatler şirketin yeni bir flaş bilanço büyümesi gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği konusuna odaklanacak.

Interactive Brokers Baş Stratejisti Steve Sosnick konuyla ilgili açıklamasında, “Eğer Nvidia kıskanılacak düzeyde tahminleri aşmaya devam edebilirse, beklentilerini yükselte bilirse ve önümüzdeki çeyrek için olan beklentileri geride bırakabilirse bu yapay zeka yatırımlarının hızla ilerleyebileceği ve gelişebileceği anlamına gelir. Ancak en ufak bir zayıflık dahi bir hisse senedinden çok daha fazlasının acı çekmesine neden olacaktır” ifadelerine yer verdi.

 

Yapay zeka dalgası genişleyecek mi?

Nvidia bilançosu yapay zeka teknolojileriyle ilgili çok kritik bir zamanda geliyor. Sayıları giderek artan bol miktarda şirket çok çeşitli sektörlerde yapay zeka alanını takip ediyor.

Geçtiğimiz hafta Morgan Stanley ve Evercore ISI analistlerinin Dell’e yönelik yapay zekaya ilişkin beklentilerini yükseltmesinin ardından şirketin hisseleri yaklaşık %10 yükseldi.

Yapay zeka yatırımları şimdiden Nvidia, Microsoft, Alphabet ve Meta gibi popüler hisse senetlerinin ötesine geçti. S&P 500 Endeksi’nde enerji ve kamu hizmetleri sektörleri bu yıl endeksin en iyi performans gösteren iki sektörü haline geldi ve her iki sektör de %13’ten fazla yükseldi.

Stratejistler kamu hizmetleri sektöründe bir geride kalma ticaretine işaret ederken yapay zekanın itici güç olduğunu da belirtiyor. Aynı durum enerji sektörü için de geçerli olabilir.

Goldman Sachs Baş Stratejisti David Kostin liderliğindeki strateji ekibi yapay zeka ticaretinin genişlemesi sayesinde ilk çeyrekte yapay zekadan bahseden şirketlerin sayısının keskin bir şekilde arttığı belirtiliyor. Enerji sektöründeki şirketlerin %66’sından fazlası geçen çeyrekteki bilanço açıklamalarıyla karşılaştırıldığında %19,1 oranda daha fazla yapay zekadan bahsetti.

JPMorgan Varlık Yönetimi Küresel Borsa Stratejisti Jack Manley, yapay zeka anlatısının temelleri olup olmadığının "sormamız gereken en önemli sorulardan biri olabileceğini" söyledi.

Manley açıklamasında, “Bu yapay zeka meselesi gerçekten iyi bir ticaret mi yoksa plandaki geçici bir değişiklik mi? Dürüst olmak gerekirse asıl söylemek istediğim bu teknolojinin dünyayı temelinden değiştirip değiştiremeyeceği konusunda jüri hala kararsız” ifadelerine yer verdi.

JPMorgan baş stratejisti, “Piyasalar uyanırsa ve ‘Belki de bu konuda biraz fazla heyecanlandık ve bu borsa getirilerinin bir kısmını öne çektik. Bu da hisse değerlemelerine yansıdı’ derse bu noktada biraz sallantılı bir rota görebileceğimizi düşünüyorum” uyarısında bulundu.

Morgan Stanley'nin 'karamsar' stratejisti yükseliş öngördü

 

Deutsche Bank'tan S&P 500 hedefine pozitif revize

 

Wall Street'te gözler Nvidia'nın çeyrek dönem sonuçlarında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)