E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Dev Wall Street bankaları kripto paraların giderek daha fazla ilgi toplamasıyla son yıllarda kripto paraları görmezden gelmek yerine temkinli bir ilgi göstermeye başladı. Ancak Wall Street halen dijital para birimlerini tam anlamıyla benimsemiyor. Kripto paralar artık tuhaf bir alternatif yatırım aracı olarak görülerek eleştiri toplamıyor. Tüm dünyada merkez bankaları bile dijital para birimlerini piyasaya sürmeyi değerlendiriyor.
Bitcoin fiyatı 50 bin doların üzerinde ve bir şaka olarak tasarlanmış olan Dogecoin şimdi piyasa değeri en yüksek kripto paralardan biri haline geldi. Geçtiğimiz ay online kripto para borsası Coinbase yaklaşık 100 milyar dolar bir değerle halka arzını gerçekleştirdi. Bu gelişme ise Wall Street’in bankacılık devleri için bir sinyal görevi görmeliydi. Benzer bir durum ise 1995’te Netscape’in halka arzıyla teknoloji sektöründe yaşanmıştı.
Ancak bankaların temkinli yaklaşımlarını sürdürmelerinin en önemli nedenlerinden biri, kripto paraların halen düzenleme konusunda belirsizlik altında olması. Örneğin ABD hükümeti kripto paraları sınıflandırma konusunda kararsızlık yaşıyor. Para birimleri olarak değerlendirildiklerinde, kripto paralar oldukça az düzenlemeyle karşılaşıyor. Ancak hisse ve diğer yatırım araçları gibi menkul kıymet olarak sınıflandırıldıklarında çok daha katı düzenlemelerle karşılaşacaklar.
2020’nin aralık ayında ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) kripto platformu Ripple’a karşı, kayıt dışı illegal menkul kıymet satışıyla ilgili dava açtı. İllegal olarak satışı yapılan menkul kıymet ise, bu durumda platformun XRP isimli, 1,3 milyar dolar piyasa değeri bulunan kripto parasıydı. Halen devam eden dava XRP’nin bir menkul kıymet olduğuna işaret ediyor. Aksi takdirde menkul kıymetler kanunları davanın açılmasına izin vermeyecekti. Ripple ise XRP’nin menkul kıymet olarak sınıflandırılmasına itiraz ediyor.
XRP gibi davalar ve diğer kripto paraların karşı karşıya bulunduğu devasa düzenleyici belirsizlikler bankaların alanı girmesini zorlaştırıyor. Hukuk şirketi Bryan Cave Leighton Paisner’ın ortaklarından ve SEC’in eski avukatlarından Ashley Ebersole CNN’e yaptığı açıklamada, “şüphesiz ki Ripple hamlesi Bitcoin ve Ethereum dışındaki kripto paraların da üzerine çökebilecek kara düzenleme bulutlarının bir örneği” dedi.
Bitcoin ve Ethereum geldiğimiz noktada o kadar büyüdü ve merkeziyetsizleşti ki, Ebersole’a göre bireylerin tanıtım çabaları bu kripto paralara yönelik işlemler üzerinde etkili olmayacak. Düzenleme alanındaki belirsizlikler de kripto para dalgasından fayda sağlamayı düşünen şirketler için korku yaratıyor. Ancak yüksek ihtimalle, bankalar da zaman içinde bu alana dahil olacak.
Goldman Sachs mart ayında kripto para işlemleri birimini yeniden başlattı ve yakın zamanda bireysel varlık yönetimi müşterilerine kripto para yatırımı yapma imkanı tanıyacak. borsagundem.com'un derlemesine göre, Goldman Sachs CEO’su David Solomon, şirketin nisan ayında gerçekleştirdiği bilanço açıklaması esnasında kripto paralardaki hızlı yükselişin, “paranın dünyada dolaşımında önemli ölçüde değişim olacağının” sinyallerini verdiğini söyledi.
Solomon, “mevcut düzenleme çerçevesi içinde hareket etmeliyiz” dedi. Bununla birlikte JPMorgan’ın Başkan Yardımcısı Daniel Pinto müşterilerden kripto paralara yönelik taleplerin artmaya devam etmesi ve varlık sınıfının büyümeye ve gelişmeye devam etmesi halinde bankaların bu gelişmeleri kenardan izleyemeyeceğini ifade etti.
Ebersole, dijital para birimlerinin bankaların da yavaş yavaş benimsemeye başladığı yeni bir finansal ürün olarak değerlendirilmesinin faydalı olacağını söyledi. Wall Street’in büyük isimleri, kripto çılgınlığının son perdesinde para kazanmayı başardı. Goldman Coinbase’in halka arzını yöneten banka oldu. Bu ise şirketin yatırım bankacılığı alanında oldukça yüksek bir gelir sağladığı anlamına geliyor.
ABD vatandaşlarının hisse yatırımları rekor düzeye çıktı
1 milyar dolarlık kripto para fonu kuruluyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:42)