E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’de borç limiti krizi CEO’ları harekete geçirdi. 1 Haziran tarihine kadar ABD hükümeti ile Kongre arasında bir anlaşma sağlanamaması halinde dünyanın en büyük ekonomisi borçlarını ödeyemeyecek konuma gelebilir.
ABD’nin devlet borcu ocak ayında 31,4 trilyon dolarla limit seviyelerine yaklaşmıştı. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen hükümetin görevlerine devam edebilmesi için “olağanüstü önlemler” aldıklarını söylemişti. Ancak borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Yellen son açıklamalarında bu olağanüstü önlemlerin bile sonsuza kadar yeterli olamayacağını tekrar tekrar söyledi. Yellen artık hükümetin faaliyet gösterebilecek fonlara sahip olamayacağı gün olarak 1 Haziran’ı işaret etti. X tarihi olarak belirtilen 1 Haziran’a kadar borç limitleri yükseltilmezse Yellen’a göre ABD “ekonomik felaketle” karşı karşıya kalacak.
Kâbus senaryosu yaklaştıkça siyasiler üzerindeki anlaşma baskısı da her geçen gün artıyor. Fortune’un haberine göre, Harvard Üniversitesi Profesörü ünlü ekonomist Jason Furman borç limit kaynaklı kırılganlığı ekonomide gereksiz bir düşüşe yol açtığı konusunda uyarıyor. Habere göre Wall Street’in saygın çevreleri de borç limiti anlaşmazlığına tepki gösteriyor. Morgan Stanley Baş Yatırım Sorumlusu Mike Wilson bu hafta yaptığı açıklamada borç limiti dramasının “piyasalar için kaybet-kaybet” senaryosu yarattığı konusunda uyardı.
ABD’nin dört bir yanındaki CFO’lar dünyanın en büyük ekonomisinin temerrüde düştüğü bir dünyaya hazırlanmaya dahi başladılar. JPMorgan Chase CEO’su Jamie Dimon en kötü ihtimale dair planlarını tanımlarken “savaş odası” tabirini kullandı.
En son ise 140’tan fazla CEO ve Wall Street devi, borç limiti konusunda anlaşmaya varamadıklarından dolayı siyasilere tepki göstermek için bir araya geldi. Söz konusu CEO’lar arasında ilaç devi Pfizer’in CEO’su Albert Bourla, perakende devi Macy’s’in CEO’su Jeff Gennette, Morgan Stanley CEO’su James Gorman ve Goldman Sachs CEO’su David Solomon gibi önemli isimler var.
Grup salı günü paylaştığı açık mektupta ABD Başkanı Joe Biden’a ve Kongre’ye, “Federal hükümetin yükümlülüklerini yerine getirmedeki başarısızlığının potansiyel feci sonuçlarını vurgulamak için yazıyoruz” ifadeleriyle seslendi.
CEO'lar ve Wall Street liderleri, 2011 yılındaki borç limiti krizini hatırlattı. Açık mektupta hükümetin borç limitini yükseltmesi pazarlıklarının son tarihten iki gün öncesine kadar sürdüğüne ve bu süreçte borsanın %17 oranında çöktüğüne dikkat çekildi. Moody's'in mektupta sunduğu verilere göre, kriz işsizlikte 0,7 puanlık bir artışa ve 180 milyar dolarlık ekonomik daralmaya neden oldu.
Wall Street devleri bu korkunç etkilerin “gerçek bir temerrüt olmadan meydana geldiğine” dikkat çekildi. Mektupta ABD’nin gerçekten de X tarihinde anlaşmaya varamazsa bankacılık sektöründeki son istikrarsızlığın ardından daha fazla iflasın görülebileceğine işaret edildi. Liderler borç limiti konusunda anlaşmaya varılamazsa yapılamayacak ödemeler arasında sosyal güvenlik sistemindeki veya sağlık sistemindeki alacaklıların olduğu uyarısında bulundu.
Açık mektupta, “Bunun gerçekleşmesine izin verilemez. Ülkenin bu potansiyel yıkıcı senaryoyu önleyebilmesi için hızlı bir şekilde bir anlaşmaya varılmasını şiddetle tavsiye ediyoruz” denildi.
Mektubun yayınlanmasından bir gün sonra ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, Biden yönetimi ile borç limiti sorununa bir çözüm bulmak konusunda ilerleme kaydedildiğini açıkladı.
McCarthy CNBC’deki açıklamasında, “Bence günün sonunda temerrütle karşılaşmayacağız. Zaman çizelgesi çok dar. Ancak masada olduğumuzdan ve sorunu çözeceğimizi göstereceğiz” dedi.
Biden da çarşamba günü krizin çözüleceği konusunda iyimser bir açıklamada bulundu ve ABD’nin temerrüde düşmekten kaçınabileceği konusunda umutlu olduğunu söyledi. “Bütçe konusunda anlaşmaya varacağımızdan ve Amerika'nın temerrüde düşmeyeceğinden eminim” diyen Biden bunun bir alternatifinin olmadığını da sözlerine ekledi.
Küresel borçlar ilk çeyrekte 305 trilyon dolara çıktı
ABD’de borç limiti krizi yatırımcıları ürkütüyor
Hisse geri alımları manipülasyon aracı mı oldu?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Demek ki eninde sonunda abd batacak.....
31.7 Trilyon dolar borçları var her senede bir kaç trilyon dolar artmakta bunun sonu batak ve iflas en fazla bir kaç sene daha dayanırlar sonrası batak.
Batarız kelimesinde ki iç anlam: batmaya başladık demektir... ehh elinzde mazlum kanı var
Batında borçlarımız düşsün sıfır TL ye ülke borcumuz 400 milya usd ... batmış halınız ile 1 usd =20 tl :D tersi olsun,...ABD batsın... 1 tl= 20 usd olsun :D abd battı deriz... gider abd den arsa alır, silikon vadisinden işyeri alır, villalar, mamiden daireler, ABD vatandaşlık vb alırız :D ABd batması için 1 TL = kaç usd olmalı :D
Batarsınız inşallah
İnşallah!
Aminnnnnn
BATIN, iflas edin, "PKK'YI EĞİT, SİLAH VER, ASKERİMİ, POLİSİMİ ŞEHİD ETTİR" ve vatan evlatlarının BEDDUASINI AL, sonunda da DUVARA TOSLAYIN, İFLAS EDİP BANKALARINIZA KİLİFİ VURUN! Bizim BANKALARI İSE TAŞ GİBİ!
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:06)