E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yapay zekânın yükselişi teknoloji dünyasında büyük bir fırtına başlattı. Bu fırtınanın dalgaları Wall Street borsalarında da hissedilebiliyor.
Üretken yapay zekâ olarak bilinen teknolojinin ilk günlerindeyiz. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu teknoloji metin, video veya diğer medya biçimlerinde çağrışımlar üzerinden orijinal fikirler üretebilmeyi vadediyor. Bununla birlikte teknolojiyi kullanan uygulamalar büyük miktarlardaki verileri işleyebilme ve sofistike içerikler üretebilme kabiliyeti nedeniyle büyük bir karmaşaya da yol açtı. Teknoloji kurumsal şirketlerin işleyişinden okullara, bürokratik işlemlerden sokaktaki insanlara kadar birçok alanda alışkanlıkları değiştirecek türden iş kolaylığı sağladı.
Büyük teknoloji şirketleri yapay zekâ teknolojilerine milyarlarca dolar yatırım yapıyor. Sektördeki start-up girişimleri ise nakit biriktiriyor ve yapay zekâyı hızlı bir şekilde kullanarak iş modelleri geliştirmeye çalışıyor.
Wall Street Journal’ın haberine göre yatırımcılarsa yapay zekânın işletmeleri, sektörleri ve çağdaş iş dünyası uygulamalarını de derece dönüştüreceğini ölçmeye çalışıyor ve buna göre yatırım stratejisi belirliyor. Bu durum hisse senetlerinin her iki yönde çılgıncasına dalgalanmasına sebep oluyor: Çip üreticisi Nvidia’nın hisseleri yükselirken eğitim materyalleri üreticisi Chegg’in hisseleri ise dibi boyluyor. Yapay zekânın potansiyeline duyulan heyecan büyük teknoloji hisselerinde bu yıl görülen yüksek performansın başlıca sebepleri arasında yer aldı.
Üretken yapay zekâ sohbet robotlarının popülerleştiği çok açık. ChatGPT iki ay içerisinde 100 milyon kullanıcıya ulaştı. Goldman Sachs analistlerinin araştırma notuna göre bu bir uygulama için kaydedilen en yüksek rakam. Karşılaştırmak gerekirse TikTok söz konusu dönüm noktası seviyeye dokuz ayda ulaşabilmişti. Instagram’ınsa 100 milyon kullanıcıya ulaşması tam 30 ay almıştı.
Apple CEO'su Tim Cook, geçen hafta analistlerle yaptığı bir konferans görüşmesinde "Yapay zekâyı çok büyük bir gelişme olarak görüyoruz ve ürünlerimizde çok dikkatli bir şekilde kullanmaya devam edeceğiz" dedi.
Apple bu konuda yalnız değil. AlphaSense verilerine göre bu yılın başından itibaren dünya çapındaki şirket konferans görüşmelerinde 300’den fazla kez ‘üretken yapay zekâ’dan bahsedildi. Bu terim 2023 öncesinde ise kendinden nadiren bahsettiriyordu.
Büyük sağlık sistemleri, teknolojinin tıbbi personelinin verimliliğini artırmaya yardımcı olup olamayacağını görmek için yapay zekâ ile deneyler yapıyor. Girişimciler ve risk sermayesi yatırımcıları, üretken yapay zekânın medya üretiminden müşteri hizmetlerine ve market alışverişine kadar işletmelerde devrim yaratacağını düşünüyor. Coca-Cola bile yatırımcılarına teknolojiyle ilgili deneyler yaptığını söyledi.
Bazı yatırımcılar, üretken yapay zekânın tüm endüstrileri bozma potansiyeline sahip en son teknolojik gelişim olup olmadığını merak ediyor. Zira dijital yayın platformlarının doğuşu ile birlikte Blockbuster gibi büyük video kiralama şirketlerinin sonu gelmişti. Telefonlardaki kameralarla birlikte fotoğraf işleme alanındaki şirketlerin modası geçmişti. Diğer bir deyişle Apple’ın yükselişi Kodak’ın sonu olmuştu.
Varlık yönetimi firması Simplify’ın Baş Stratejisti Michael Green, yapay zekânın ilk uygulamasının neredeyse kesinlikle abartıldığını belirtiyor. Ancak Green yapay zekâ teknolojileri için, “Uzun vadede neden olacağı etki muhtemelen şu anda hayal ettiğimizin de ötesinde olacak” dedi.
Microsoft ocak ayınca ChatGPT’nin geliştiricisi olan OpenAI’a 10 milyon dolarlık bir yatırım yaptığını duyurmuştu. Teknoloji devinin hisseleri o tarihten itibaren piyasa değerine 500 milyar dolar ekledi.
Microsoft, teknoloji devinin Ocak ayında ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI'ye 10 milyar dolarlık bir yatırım yaptığını duyurmasından bu yana yaklaşık 500 milyar dolarlık piyasa değeri ekledi. Sohbet robotlarına güç sağlamak için gerekli çipleri üreten Nvidia’nın hisseleri bu yıl şu ana kadar %96 arttı. Google’ın çatı şirketi Alphabet yapay zekâ chat robotu Bart’ın yatırımcıları tatmin edememesi nedeniyle tek bir günde piyasa değerinden 100 milyar dolar kaybetti. Ancak bu kayıplar kısa bir süre içerisinde tersine döndü. Alphabet hisseleri bu yıl %22 değer kazandı.
Synovus Trust'ın Kıdemli Portföy Yöneticisi Daniel Morgan’a göre bu hamleler, teknolojinin gücü netleştikçe daha geçici hale gelebilir. Morgan, “Tespit edilmesi en zor olan şey, bu şirketlere yapılan tüm bu harcamaların gelirler ve kârlar üzerindeki etkisinin ne kadar olacağıdır” ifadelerine yer verdi. Kıdemli portföy yöneticisinin yönettiği fonda Microsoft, Alphabet ve Nvidia hisseleri bulunuyor.
Yatırımcı ilgisindeki hız şirketlerin değerlemelerini daha da yükseltiyor. FactSet'e göre Nvidia, son 12 aylık bilançosunun 164 katından işlem görüyor. Microsoft ve Alphabet ise sırasıyla 33 kat ve 24 kat üzerinden ticaret yapıyor.
Portföy yöneticileri, yapay zekânın ortaya çıkışının etkilerini anlama yarışının, hem teknolojinin kazananlarına yatırım yapmak hem de nihai kaybedenlerden kaçınmak için gerekli olduğunu söyledi. Eğitim materyalleri üreticisi Chegg’in hisseleri geçtiğimiz hafta %48 değer kaybetti. Düşüşün sebebi ise şirketin ChatGPT’nin yükselişi nedeniyle yeni müşterileri çekme yeteneğinin zarar gördüğünü açıklamasıydı.
Sermaye yönetimi firması Boardman Bay’in Kıdemli Yatırım Sorumlusu Will Graves, “Sadece tüm zincirleme etkileri bilmiyorsunuz. Bu gerçekten bir iPhone anıysa, taksicilik sektörünü çökerten Uber uygulamasının iPhone'dan çıktığını kimse görememişti" açıklamasında bulundu.
Ünlü yatırımcıdan yapay zeka uyarısı
Fed, yapay zeka risklerine karşı bankalarla görüşüyor
Yapay zeka yanıtladı: Hangi meslekler ön plana çıkacak?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Ben kendi kendine bir yapay zekayım bunlara ne gerek var her gün borsadan 3-5 000 tl kazanıyorum.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:09)