E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street borsalarında beklenen düşüş gelecek mi?---

Wall Street borsalarında beklenen düşüş gelecek mi?

Wall Street borsalarında beklenen düşüş gelecek mi?
27 Haziran 2024 - 15:47 borsagundem.com

Boğa piyasasının etkisinde olan ABD borsaları yıl başından bu yana keskin bir geri çekilmeyle karşılaşmadı. Tarihsel verilerse en az %10’luk bir düşüşün yakın olduğunu gösteriyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında hem S&P 500 Endeksi hem de Nasdaq Bileşik Endeksi bazı engellerle karşılaşmış olsalar da yılın ilk yarısında oldukça güçlü bir performans gösterdi. Ancak 2024’ün ikinci yarısı bazı sorunları beraberinde getirebilir.

FactSet verilerine göre mevcut boğa piyasasındaki son tökezleme 28 Mart’ta ve 19 Nisan’da %5,5’lik düşüşlerle geldi. Ancak MarketWatch’un haberine göre tarihsel göstergeler daha büyük geri çekilmelerin yakın olduğuna işaret ediyor.

Dow Jones verilerine göre S&P 500 Endeksi 1958 tarihindeki ilk işlem gününden bu yana %10’un üzerinde 51 geri çekilme gerçekleştirdi. Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre bu istatistikler endeksin %10 ve üzerinde bir düzeltmeyle karşılaşmadan nadiren bir yıl geçirebildiğini gösteriyor.

Hisse senetlerinin önümüzdeki aylarda nasıl bir yol izleyeceğini tahmin etmekten sorumlu olan Wall Street stratejistleri de bunu biliyor. Yakın zamanda S&P 5000 için yıl sonu tahminlerini yükselten stratejistler dahi piyasanın 2025’in başlamasından önce büyük bir oynaklık görebileceği uyarısında bulunuyor.

MW haberine göre yatırım firması BMO’nun Baş Yatırım Stratejisti Brian Belski yayınladığı son araştırma raporunda S&P 500 Endeksi’nin boğa piyasalarının ikinci yılında ortalama %9,4 oranında düştüğünü gösteren bir grafik yayınladı. Belski 2024’ün istisna olması için bir sebep olmadığını da belirtiyor.

Baş stratejist, “Mart ve Nisan aylarında meydana gelen %5,5’lik düşüşün bu yıl S&P 500 için en kötüsü olacağından hâlâ şüpheliyiz” uyarısında bulundu.

Ancak endişeli yatırımcılar bu model tekrarlansa bile portföylerinde ortaya çıkabilecek bir hasarın kısa ömürlü olacağı gerçeğiyle rahatlayabilir. Belski boğa piyasalarının ikinci yılındaki geri çekilmeleri genellikle %14,5’lik başka bir hızlı rallinin takip ettiğini söyledi.

Wall Street’teki birçok yatırımcının hisse senetlerinde bir düşüş ihtimalinden endişe duyması anlaşılabilir. Zira yaklaşık sekiz aydır S&P 500 ve Nasdaq endeksleri hiç geri adım atmadan durmaksızın yükseldi. Dow Jones verilerine göre iki endeks yıl boyunca sırasıyla 31 ve 20 rekor kapanış kaydetti.

2024’te ralli yapan sadece hisse senetleri değildi. Emtialardan kripto paralara ve ABD Doları’na kadar piyasalar genel olarak yükseliş trendindeydi. ABD Hazinesi tahvilleri bile getirilerin düşmesiyle birlikte yıl başından bu yana olan kayıplarını silme aşamasında.

Ancak yüzeydeki bu sakinlik bazı hisse senetlerindeki vahşi dalgalanmaları maskeliyor. Goldman Sachs’in ticaret masasının yakın zamanda yayınladığı bir rapor, ortalama bir S&P 500 hisse senedinin son zamanlarda normalden 4,5 kat daha değişken olduğunu gösteriyor. Dünyanın en değerli şirketlerinden biri olan Nvidia’nın hisseleri son bir hafta boyunca çılgınca bir dalgalanma sürecindeydi. Yapay zeka devinin sadece birkaç gün içerisinde yaklaşık yarım trilyon dolar piyasa değerini sildiği görüldü.

Tüm bu tablo tarihsel göstergelere yeniden göz atmayı gerektiriyor. Dow Jones verilerine göre ABD hisse senetleri 1976’dan boyunda bir seçim yılında kaydettiği en iyi ilk yarı performansına doğru ilerliyor.

Carson Group’un Baş Borsa Stratejisti Ryan Detrick’e göre piyasanın 2024’te yükselmeye devam etmesi tipik bir seçim yılı performansıyla çelişiyor.

BTIG’den Jonathan Krinsky ise hisse senetleri de günlük bazda alışılmadık derecede sakin kaldığına dikkat çekiyor ve bazı yatırımcılar piyasalardaki bir volatilite dalgasının gecikmiş olabileceğinden endişe ediyor. Dow Jones verilerine göre, S&P 500 Endeksi salı günkü kapanış itibariyle %2’nin altında hareketin gerçekleştiği art arda 337 işlem gününü geride bıraktı. Bu rakam Şubat 2018'deki 351 işlem günlük seriden bu yana en uzun seriyi gerçekleştirdi.

Bespoke Investment Group'a göre, borsalar 17 Temmuz'a kadar düşük volatilitede kalabilirse Şubat 2007'de sona eren 949 işlem gününden bu yana S&P 500 için en sakin serisini kaydedecek.

Borsanın "korku göstergesi" de borsa yatırımcılarındaki kayıtsızlığı net bir şekilde gösteriyor S&P 500 opsiyonlarındaki alım satım faaliyetini takip eden ve bu yolla piyasalardaki oynaklığı tahmini de olsa ölçen CBOE Volatilite Endeksi (VIX), geçen ay yaklaşık beş yılın en düşük seviyesini gördükten sonra sabit bir seyir izledi.

Elbette borsaların geçmiş performansları gelecekte nasıl bir seyir izleyeceğine dair garanti vermez. Disiplinli ve uzun vadeli yatırımcılar için kısa süreli volatilite patlamaları çok önemli olmayacaktır. Zira tarihsel veriler aynı zamanda hisse senetlerinin uzun vadede tek bir yöne, yukarıya doğru hareket ettiğini gösterir.

ABD borsaları yol ayrımında

 

BofA: Değer hisseleri cazip fiyatlarda

 

Nvidia: Oyun odaklı bir şirketten veri merkezli bir şirkete dönüştük

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)