E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street borsa rallisi için teknolojinin ötesine odaklandı---

Wall Street borsa rallisi için teknolojinin ötesine odaklandı

Wall Street borsa rallisi için teknolojinin ötesine odaklandı
21 Ağustos 2024 - 15:44 borsagundem.com

Wall Street, borsadaki yükselişin bir sonraki aşaması için teknoloji hisselerinin ötesine odaklandı.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street, küçük yatırımcıların tutumlu havasından ipuçları alıyor gibi görünüyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, Wall Street yatırımcıları, borsadaki yükselişin bir sonraki aşaması için teknoloji ötesine bakıyor.

Piyasa genişliyor

MarketWatch’tan Joy Wiltermuth’un haberine göre, yatırımcılar, küçük yatırımcıların görece tutumlu havasından ipuçları alıyor ve bu da borsadaki yükselişin teknoloji devlerinin ötesine yayılmasına yardımcı oluyor.

Şirket kazançları ve ekonomik veriler, tüketiciler harcamaya devam ederken paralarının karşılığını en iyi şekilde almaya odaklandıklarını ve Fed faiz oranlarını düşürene kadar lüks satın alımlardan uzak durduklarını gösteriyor.

Wall Street'te de benzer bir dinamik yaşanıyor gibi görünüyor. S&P 500'ün eşit ağırlık endeksi, endeksteki her şirkete piyasa değerine göre eşit pay vererek ‘boyut açısından nötr' olmayı hedefliyor.

Dakota Wealth Management'ta kıdemli portföy yöneticisi olan Robert Pavlik, “Bu, yükselişin genişlediğini gösteriyor. Bu yılın başlarında ‘Muhteşem Yedili’ teknoloji hisselerinde yaşanan büyük yükselişin ardından yatırımcıların piyasanın diğer alanlarında fırsat aradığı görülüyor” diyor.

Piyasa değeri ağırlıklı geleneksel S&P 500 Endeksi, yapay zeka etrafındaki iyimserlikten 2024'te büyük ölçüde faydalandı. Yapay zekanın gözdesi Nvidia yıl ortasında piyasa değerine 1.8 trilyon dolar ekledi ve endeksteki perakendecilerden Etsy gibi diğer şirketlerin etkisini gölgede bıraktı. Etsy yaklaşık 6.2 milyar dolarlık piyasa değerine sahip bulunuyor.

Hem S&P 500 hem de eşit ağırlıklı versiyonu dün Dow Jones Endüstri Ortalaması ve Nasdaq ile birlikte yükselişe bir mola verdi. Dow Jones Market Data’ya göre, S&P 500 Pazartesi günü Temmuz ortasındaki önceki rekor kapanışından sadece yüzde 0,7 oranında aşağıda kapandı.

Muhteşem Yedili kazançlara katkıda bulunmaya devam edecek

MJP Wealth Advisors'ın baş yatırım sorumlusu Brian Vendig, “Muhteşem Yedili hala kazançlara katkıda bulunacak ancak hisse senedi piyasasının diğer alanlarıyla karşılaştırıldığında oran daha az olacak” diyor.

Bunu, teknoloji dışındaki şirketlerin pandemi sonrasında normalleşen tedarik zincirlerinden, ücret artışlarının ılımlı hale gelmesinden ve şirket bilançolarında ve iş modellerinde yapılan değişikliklerden faydalanacakları beklentilerine bağlayan Vendig, “Bu yatırım anlamında teknolojinin artık kötü bir alan olduğu anlamına gelmiyor çünkü büyük bir yükseliş yaşadılar. Ancak kazanç artışı yaşayan başka şirketler de var” şeklinde konuşuyor.

FactSet Research'te kıdemli kazanç analisti olan John Butters'a göre, gerçek sonuçları ve tahminleri içeren S&P 500'ün karma kazanç-büyüme oranı ikinci çeyrekte yüzde 10,9 olarak belirlendi. ‘Muhteşem Yedili’ şirketleri hariç tutulduğunda, diğer 493 şirketin karma kazanç-büyüme oranı ise yüzde 6,2 oldu.

Sıradaki kazananlar

Apple, Amazon, Microsoft, Nvidia, Alphabet, Meta Platforms ve Tesla’dan oluşan ‘Muhteşem Yedili’nin son yıllarda borsayı yukarı taşımaya yardımcı olduğu tartışılmaz. BofA Global'e göre, Temmuz ayındaki zirvelerinde, yedi hissenin birleşik piyasa değeri rekor seviye olan 17 milyar dolara ulaşarak ABD hisse senedi piyasalarının toplam değerinin yüzde 34'ünü oluşturdu.

Ancak önümüzdeki aylarda, tek kazananlar onlar olmayabilir. Amundi U.S.’te hisse senedi araştırmaları başkanı olan Craig Sterling, yüksekten uçan dev sermayeli teknoloji şirketlerinin dışında bir kazanç toparlanmasının işaretlerine atıfta bulunarak, “Bence bir ay önce başlayan bir rejim değişikliği görüyoruz” diyor. Sterling, “Uygun ve henüz başlangıç aşamasında olduğu için kazanç raporlarının motor görevi göreceğini düşünüyorum” diye ekliyor.

Sterling'in görünümü, ABD'nin durgunluktan kaçındığı bir senaryoda, ‘Muhteşem Yedili’ için kazanç büyümesi gelecek yıl yavaşlamaya başlarken, S&P 500'ün geri kalanı için bir toparlanma öngörüyor.

Diğer faktörler

Karmaşık ekonomik veriler, hararetli bir Beyaz Saray yarışı ve Fed faiz indirimlerine yönelik beklentiler gibi diğer faktörler yatırımcıların aklında ön planda yer alıyor.

Touchstone Investments'ta küresel piyasalar stratejisti Crit Thomas, tarih sel verileri bir rehber olarak kullanarak genellikle ekonominin durgunluktan çıktığı zamanlarda şirket kazançlarının genişlemeye başladığını belirtiyor. Thomas, “Bugün, bir nevi yumuşak iniş senaryosuna bakıyoruz. Yine de Fed’in enflasyonun azalmaya devam etmesi nedeniyle mi yoksa ekonominin yardıma ihtiyaç duyması nedeniyle mi faiz oranlarını düşüreceğini söylemek için henüz çok erken. Bilmediğimiz çok şey var” diyor.

Sterling ise “Değerlemenin bizi götürdüğü yere gidiyoruz. Şirketler için değere giden bir yol olmalı” diyor.

ARK Invest ‘ucuza’ teknoloji hissesi topluyorARK Invest ‘ucuza’ teknoloji hissesi topluyor

 

Milyarder Paul Singer: Muhteşem Yedili balonlaştıMilyarder Paul Singer: Muhteşem Yedili balonlaştı

 

"Muhteşem 7'li"de satış baskısı! Piyasa değeri 700 milyar dolar geriledi

 

Ed Yardeni: 'Muhteşem Yedili' muhteşem kalmaya devam edecekEd Yardeni: 'Muhteşem Yedili' muhteşem kalmaya devam edecek

 

Wall Street’te ‘felaket’ hisseleri neden yükseldi?Wall Street’te ‘felaket’ hisseleri neden yükseldi?

 

Jackson Hole öncesi Wall Street’te ‘kırılgan’ ralliJackson Hole öncesi Wall Street’te ‘kırılgan’ ralli

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)