E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street boğaları fazla mı ileri gitti?---

Wall Street boğaları fazla mı ileri gitti?

Wall Street boğaları fazla mı ileri gitti?
21 Ekim 2024 - 12:07 borsagundem.com

ABD borsaları geçen hafta 47. rekor kapanışını gerçekleştirdi. Ancak analistlere göre 5 kritik gösterge yatırımcıların temkinli davranması gerektiğini gösteriyor.

BORSANINGUNDEMI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında 2024’ün rekor rallisi yavaşlama emaresi göstermiyor. Hisse senetleri piyasalarında değişen tek şey daha fazla sektörün ve şirketin ralliye katılıyor olması.

Borsa momentumunun son yükselişiyle birlikte S&P 500 Endeksi cuma günü bu yılın 47. rekor kapanışına ulaştı. Üst üste altı haftayı yükselişle kapatan endeks geçtiğimiz aralık ayından bu yana en uzun yükseliş serisini elde etti.

MarketWatch’un haberine göre Ekim 2022’de başlayan boğa piyasası her fırsatta şüphecilere meydan okudu. S&P 500 Endeksi’ndeki yükselişlere daha fazla sektör katıldı. Borsalar 2023’ün ve 2024’ün ilk yarısının aksine bir avuç dev sermayeli teknoloji hissesine daha az bağımlı hale geldi. Yükseliş eğiliminde olan büyük sermayeli hisse senedi sayısı yaz aylarından bu yana artıyor. Üstelik küçük sermayeli hisse senetleri bile borsadaki hareketliliğe katılmaya başladı.

Ancak bu dizginlenemez gibi görünen coşkunun ortasında Wall Street’teki bazı çevreler yatırımcıların potansiyel risklerle karşı fazla tedbirsiz olabileceğinden endişeleniyor.

Citigroup Baş Stratejisti Scott Chronerd liderliğindeki strateji ekibi cuma günü yayınladıkları bir raporda, “Art arda %20’nin üzerinde yükselen endeksin kazanımları ve resesyon koşullarını büyük ölçüde atlatan ekonomik veriler bir rehavet atmosferi yaratıyor” uyarısında bulundu.

Raymond James’in Baş Yatırım Sorumlusu Larry Adam ise bir başka raporda yatırımcı duyarlılığı, pozisyonları ve hisse senedi değerleme göstergeleri sebebiyle daha temkinli hale geldiğini açıkladı.

MW haberinde yatırım uzmanlarının temkinli hale gelmesine sebep olan bazı göstergelere dikkat çekiliyor:

Hisse senedi ‘put-call’ oranı bir yılı aşkın bir sürenin en düşük seviyesinde

CBOE Hisse Senedi Put-Call Oranı göstergesi hisse senetlerinde yükselişi gösteren alım opsiyonları ile düşüşü ifade eden satıp opsiyonları arasındaki ticaret aktivitesini temsil eder.

Dow Jones Piyasa Verilerine göre endeks geçen haftanın sonlarında 11 Temmuz 2023'ten bu yana en düşük seviyesi olan 0,44'e geriledi. Geçmişte, oran aşırı düşük seviyelere ulaştığında bunu genellikle bir geri çekilme takip ediyordu.

Yatırımcılar vadeli işlemler yoluyla S&P 500’de uzun vadeli pozisyona geçiyor

ABD Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu her hafta, hisse senedi endeksleri, tahviller ve faiz oranlarının yanı sıra bir dizi emtia ve para birimine bağlı vadeli işlem sözleşmelerindeki kısa ve uzun vadeli pozisyonları gösteren verileri yayınlar.

Son açıklanan veriler 8 Ekim'e kadar olan dönemde varlık yöneticilerinin S&P 500 e-Mini vadeli işlemlerindeki net uzun vadeli pozisyonunun dört hafta üst üste 1 milyon sözleşmenin üzerinde kaldığını gösteriyor.

Bu rakam en son bu kadar uzun süre bu kadar yüksek olduğunda Şubat 2020'deki Kovid-19 krizi piyasaları sarsmıştı.

CME'ye göre, bu net uzun vadeli pozisyonlar, yatırımcıların rallinin devam edeceğine dair 306 milyar dolardan fazla bir parayla bahse girdiğini gösteriyor. Her bir sözleşmenin fiyat kazanç oranı, cuma günkü kapanış itibariyle 5.864,67 seviyesinde bulunan S&P 500 Endeksi’nin 50 katı seviyesinde.

Bu pozisyonlar genellikle kaldıraçlarla da geliştirilir. Zira vadeli işlem yatırımcıları genellikle marj üzerinden işlem yapar. Bu da piyasa beklenmedik bir dönüş yaparsa söz konusu yatırımcıların daha da savunmasız durumda kalması anlamına gelir.

Kurumsal yatırım yöneticisi CS McKee'nin Baş Yatırım Sorumlusu Brian Allen, yatırım pozisyonlarının sadece vadeli işlem piyasasında değil, genel olarak bir miktar gergin göründüğünü belirtti.

Allen, “Hisse senetleri yeniden revaçta. ‘Nvidia aldın mı? Netflix aldın mı?’ gibi etrafta çok fazla söz dolaşıyor. Borsaya yatırım yapma hevesinin fazla arttığına dair kesinlikle işaretler var” uyarısında bulundu.

 

Şirket içi alımları yavaşladı

Şirket yöneticileri ve diğer kurumsal kimlik sahibi kimseler genellikle hisse bazlı tazminat planları aracılığıyla hisse alır. Ancak Hisse senetlerini borsada alıp satabilmeleri için işlemlerini rapor etmeleri gerekir.

SentimenTrader'dan Jason Goepfert'e göre, şirketlerinde hisse satın alan şirket mensuplarının sayısı son zamanlarda en son Eylül 2021'de görülen seviyelere düştü. Şirket içi satın alım kesin bir gösterge olarak kabul edilmiyor. Ancak bu raporlar geçmişte hisse senetlerinin ucuz mu yoksa pahalı mı göründüğü konusunda güvenilir bir rehber olmuştu.

SentimenTrader'ın Kurucusu ve Baş Araştırma Analisti Jason Goepfert, "Genel olarak yatırımcı duyarlılığının yükseldiği ve kayıtsızlığın zirvede olduğu açık" uyarısında bulundu.

Goepfert, yine de hisse senetlerinin kendi momentumlarından beslenmeye devam ettikleri sürece tırmanmaya devam edebileceğini de sözlerine ekledi. Borsa uzmanı daha fazla endişelenmeden önce hisse senetlerinin zayıflık belirtileri göstermesini beklediğini belirtiyor.

Hisse senetleri aşırı değerli

Wall Street uzmanları, hisse senetlerinin ucuz mu yoksa pahalı mı olduğunu belirlemek için bir dizi farklı metrik kullanır. En popüler olanlardan biri, S&P 500'ün fiyatını, endeksteki şirketlerin önümüzdeki yıl elde etmesi beklenen kârlarla karşılaştırmaktır. Buna ileriye dönük fiyat-kazanç (FK) oranı denir. Bu haftanın başlarında, söz konusu oran Temmuz 2021'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Ancak başka bir göstergeye göre ise hisse senetleri bugün 2021'de olduğundan bile daha pahalı bir şekilde değerleniyor. S&P 500'ün fiyatına ve üye şirketlerinin önümüzdeki 12 ay içinde kaydetmesi beklenen gelir rakamlarına dayanılırsa, endeks Eylül 2000'den bu yana en pahalı seviyesine ulaştı. Bu aynı zamanda endeksin dot-com balonunda zirveye ulaştığı dönemdi.

Portföy yöneticisi ve Mott Capital Management'ın Kurucusu Michael Kramer, cuma günü yaptığı açıklamada, "Bana göre neyi nasıl dilimleyip doğradığınız hiç önemli değil. Borsa fazla pahalı görünüyor” uyarısında bulundu.

Kilit teknik gösterge alım bölgesine yaklaşıyor

Teknik stratejistler, yatırım ipuçlarını, temel finansal verilerine göre daha ayrıntılı bir analizinden ziyade bir endeksin veya menkul kıymetin fiyat seviyesi üzerinden analizini tercih ederler.

Baktıkları en popüler göstergelerden biri, S&P 500'ün bu haftanın başlarında aşırı alım bölgesinin zirvesine ulaştığını gösteriyor. FactSet verilerine göre, 14 günlük göreceli güç endeksi pazartesi günü Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Momentum göstergesi 70'in üzerine çıktığında, tarihsel olarak piyasa düşüş trendinin öngörüldüğünün sinyalini verir.

Adam, "Genellikle karşıt göstergeler olarak görülen bu teknik göstergeler, piyasanın bir konsolidasyon dönemi için olgunlaşmış veya kısa vadeli bir geri çekilmeye karşı savunmasız olabileceğini gösteriyor" açıklamasında bulundu.

 

Goldman Sachs'tan S&P 500 öngörüsüGoldman Sachs'tan S&P 500 öngörüsü

 

Boğa piyasasının devam edeceğinin 3 işaretiBoğa piyasasının devam edeceğinin 3 işareti

 

'ABD hisseleri alın' önerisi'ABD hisseleri alın' önerisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)