E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street boğaları beklemekten sıkıldı---

Wall Street boğaları beklemekten sıkıldı

Wall Street boğaları beklemekten sıkıldı
16 Mayıs 2024 - 11:20 borsagundem.com

ABD borsalarının üç büyük endeksi de çarşamba gününü rekorla tamamladı. Uzmanlarsa borsalarda FOMO algısının geri döndüğünü ve faiz indirimi beklentilerinin ikinci plana atıldığını söylüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar nihayet ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını indirmesini beklemekten yoruldu. Çarşamba gün Wall Street hisse senetleri ve tahvil piyasalarında ralli havasına hakimdi. Aynı gün açıklanan nisan ayı tüketici fiyat endeksi verileri de rallinin güçlenmesine yardımcı oldu. Enflasyon rakamları FED’in bu yıl faiz indirimlerine dönmesini tetikleyecek seviyelere çekilebileceğinin işaretini verir nitelikteydi.

MarketWatch’un haberine göre yatırımcılardaki boğa piyasası atmosferi sonucu S&P 500 Endeksi çarşamba günü 5.300 puanı aşarak gün içi rekorunu kırdı. Gün sonunda da tüm zamanların en yüksek seviyesinde kalan endeks yılın 23. rekor kapanışını gerçekleştirdi.

Nasdaq Bileşik Endeksi’nin art arda rekor kapanışlar kaydetmesi ve Dow Jones Sanayi Endeksi’nin mart ayı sonlarındaki rekorunu kırmasıyla ABD’nin üç büyük endeksi de çarşamba gününü tüm zamanların zirvesinde kapattı.

MW haberine göre Natixis Portföy Yöneticisi Garett Melson, “Bana kalırsa FOMO (geride kalma korkusu) bu yıl gerçekten büyük bir yatırım teması olacak” açıklamasında bulundu.

GameStop ve AMC gibi spekülatif hisselerde görülen ani dalgalanmalar FOMO’nun piyasalardaki ekstrem yansımalarından biri olarak görülebilir. Melson’a göre yatırımcıların artık FED’in yıllık %2 enflasyon hedefine sıkışıp kalmasına daha az odaklanmış gözüküyor.

Nisan ayı TÜFE verilerinde barınma maliyetleri gibi bazı alanlarda enflasyon inatla kalıcılık ibareleri görülse de Melson geçen yılki dezenflasyon eğiliminin hala geçerli olduğunu belirtiyor.

Mayıs ayı başından itibaren Wall Street yatırımcı duyarlılığında iyileşme görülüyor. Melson hisse senetlerindeki “sağlıklı geri çekilme” ve “hâlâ güçlü olan tüketici harcamaları” sayesinde borsaların yaz aylarında yükselişe geçmesi için iyi bir zemin sağlandığını söyledi.

Tahvil getirileri ve faiz indirimleri

Yatırımcıların tahvil piyasasından hisse senetlerine geri dönmesiyle birlikte ABD tahvil getirileri de çarşamba günü düşüşteydi. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri nisan ayında %4,7 seviyesine ulaşmasının ardından %4,36’ya kadar geriledi.

MW haberinde varlık yönetimi firması TwentyFour’un Portföy Yöneticisi Danny Zaid, TÜFE’nin yıllık %3,4 enflasyonu yansıttığına dikkat çekerek, “Benim baktığım açıya göre bu doğru yöne atılan küçük bir adımdır. Yılın ilk üç ayı ile karşılaştırıldığında kesinlikle bir gelişme” açıklamasında bulundu.

Tahvil piyasasındaki fırsatlara bakıldığında Zaid ABD şirket kredilerinin önemli ölçüde ralli yaptığını ve Avrupa’daki rakiplerini geride bıraktığını söyledi.

ABD'nin ana kurumsal yatırım yapılabilir tahvil endeksi en son risksiz oranın 90 baz puan üzerinde bir risk priminde sabitlendi. Bu oran Avrupa’da ise yaklaşık 20 baz puan civarındaydı.

Zaid, ABD kurumsal tahvil piyasasının bazı bölümlerinde risklerin yeterince karşılandığını düşünmediğini ve TwentyFour'un Avrupa kurumsal tahvillerini tercih ettiğini de sözlerine ekledi. Avrupa kurumsal tahvillerinin ABD’den daha geniş bir alanda ticaret yaptığına dikkat çeken Zaid Avrupa Merkez Bankası’nın haziran ayında faiz indirimine gitmesinin beklendiğini ve bu faiz indirimlerinden kurumsal tahvillerin fayda sağlayacağını söyledi.

ABD’nin ekonomik verileri Euro Bölgesi’nden daha güçlü olsa da Zaid Avrupa’da ekonomik aktivitenin ‘dibi bulmuş’ gibi göründüğünü söyledi.

Zaid, “Bu döngüden öğrendiğimiz bir şey varsa o da işlerin çok hızlı bir şekilde değişebileceğidir” dedi.

Dolar/TL'de son durum

 

Chicago Fed Başkanı enflasyonun düşmeye devam edeceğine inanıyor

 

New York borsası günü yükselişle kapattı

 

ABD'nin enflasyonu açıklandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)