E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Korona virüs sürecinin kazananları hiç şüphesiz teknoloji hisseleri oldu. ABD borsalarını takip eden bütün analistler sürekli olarak Wall Street rallisinin büyük çoğunluğunun teknoloji bağlantılı ve büyük sermayeli Apple ve Amazon gibi az sayıdaki dev şirketler tarafından beslendiğini belirttiler. Fakat bu durum teknoloji hisselerinin bir balon piyasası içerisinde olup olmadığı sorularını da beraberinde getiriyor.
Marketwatch ilgili haberinde, borsa araştırmaları firması BCA Research’ün teknoloji firmalarının borsadaki seyrine ait analizleri yer alıyor. Firmanın Banka Kredileri Analisti Mathieu Savary teknoloji şirketlerinin güçlü performansına ilişkin, “Teknoloji hisselerinin balon piyasası içerisinde olduğuna inanıyoruz ve zaman zaman geri çekilmeler görülmesine rağmen enflasyon düşük kaldıkça ve parasal koşullar uyum sağlamaya devam ettikçe bu çılgınlık genişlemeye devam edecektir. Dahası balon sonunda patladığında daha geniş piyasa zarar görecektir” ifadelerini kullandı.
BCA’nın Küresel Baş Stratejisti Peter Berezin paylaştığı bir başka notta da daha ayrıntılı olarak teknoloji firmalarının güçlü performansının sonsuza kadar gidemeyeceğini açıklıyor.
Bu seyrin nedeni olan bazı teknik etkenler de söz konusu. Örnek vermek gerekirse ABD Doları zayıfladığında genellikle büyüme hisseleri değil değer hisseleri daha iyi performans gösterir ve bu bir süre devam etme eğilimindedir. Buna karşın enflasyon ve faiz oranları düştükçe teknoloji hisseleri yükseliyor. Berezin’e göre bu durum sürdürülebilir değil.
Baş stratejist önünde sonunda borsaların olması gerektiği seviyeye geri döneceğinin altını çiziyor. Berezin’e göre teknoloji hisseleri korona virüs sürecinde fiziki yapısı olan firmalara gitmekten imtina eden tüketicilerin tercihi haline gelerek salgından yararlandı. Baş stratejist Bank of America’nın konuyla ilgili araştırmasını göstererek geçtiğimiz yıla göre %16’dan %33’e yükselerek iki kat artan e-ticaret oranına dikkat çekiyor. Berezin bu istatistiklerin “on yıdan fazla sürecek bir büyümeye sadece birkaç ay içerisinde ulaştıklarını” gösterdiğini belirtiyor.
Berezin e-ticaret pazar payının bundan daha fazla da büyüyebileceğini öngörüyor. Fakat baş stratejiste göre karantina önlemleri gevşemeye başladıkça yüz yüze alışveriş tekrar geri dönecek. Baş stratejist, “Bu internet satıcıları için hava boşluğu yaratabilir ki bu risk satın alınmış gibi görünmüyor” ifadelerine yer verdi. Berezin ayrıca birçok büyük teknoloji şirketinin fazlasıyla değerli hale geldiğinin ve bu durumun daha fazla kazanç elde etmelerini zorlaştırdığının da altını çiziyor.
Teknoloji hisselerinde karanlık günler yakın
Amerikan hanelerinin yaklaşık yarısından biraz fazlasının Netflix hesabı ve dörtte üçünün Amazon Prime hesabı bulunuyor. Küresel çapta Netflix abonelikleri insanların eve kapandığı ikinci çeyrekte %27 oranında arttı. Fakat Berezin bu istatistikleri vererek başka bir noktaya dikkat çekiyor: “ Eğer bir kimse Mart veya Nisan ayında Netflix abonesi satın almakla ilgilenmediyse Eylül ayında ilk kez abone olmak için başvurması ne kadar olası?”
Nasdaq-100'deki hisse senetleri 2010 yılından bu yana ilk kez hisse başına %16'lık yıllık kazanç elde etti. Bu oran S&P 500 endeksinin 2,5 katı ve S&P 500’deki teknoloji bağlantısı olmayan hisselerin 3,5 katı hızında bir yükseliş. İleriki sürece bakıldığında analistler 2021 yılı bilanço beklentilerinde S&P 500 için %27 Nasdaq endeksi içinse %20 oranında bir büyüme bekliyorlar.
Ancak Berezin, bu durumun salgın sırasında teknoloji dışı hisse senetlerinin çoğunda "çöküşü" de yansıtacağını itiraf ediyor. Zira dipten gelen %27’lik bir yükseliş denenmiş ve başarılı olmuş hisselerdeki %20’lik bir yükselişle aynı anlamı taşımayabilir.
Berezin analiz notuna son verirken tarihin, RCA, Kodak, Polaroid, Atari gibi değişen dünyaya ayak uyduramayan şirketlerle dolu olduğunu belirtiyor. Buna karşın şu anki dev teknoloji şirketleri birçok pazar ve teknoloji döngüsüne çok daha uyumlu ve hakim gözüküyor.
Borsalardaki rallide yatırımcıların yaptığı hatalar
Albayrak: Kimse bileğimizi bükemez
Yatırımcılar kendilerine fazla güveniyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:31)