E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dünyanın ikinci büyük üreticisi Volkswagen, bugün 8.1 milyon adet olan satışlarını 2018'de 10 milyon adete çıkarmayı hedefliyor. VW'nin bu hedefine ulaşabilmesi için yeni üretim tesislerine ihtiyacı var. VW'nin yatırım yapmayı planladığı ülkelerin başında Çin, Hindistan, Güney Amerika, ABD ve Rusya gibi gelişmekte olan ülkeler gelirken, uzun süredir VW'nin radarındaki Türkiye'de bulunuyor. Ancak, bugün farklı bir durum yaşanıyor. VW, Türkiye'ye de yatırıma dünden daha yakın görünüyor. Volkswagen Türkiye distribütörü Doğuş Otomotiv'in üst düzey yöneticilerinin Davos'tan yaptığı açıklamalar, VW'nin Türkiye'de yatırıma sıcak bakmaya başladığının sinyallerini veriyor. Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, VW'nin Tür- kiye'de yatırıma ilişkin hazırladığı raporun yakında tamamlanacağını söyledi. Acar, "Bu konuda görüşmeler yapıldı. Ciddi biçimde analiz ediyorlar. VW'nin Türkiye'de yatırım potansiyellerini araştırdığı ön rapor martta çıkacak" dedi.
TEŞVİK YATIRIM İŞTAHINI KABARTTI
Doğuş Otomotiv CEO'su Ali Bilaloğlu'nun açıklamaları da pozitif yönde. Bilaloğlu, yatırım için Volkswagen'le birlikte bir çalışma ekibi oluşturduklarını kaydetti. Bu ekibin içinde Başbakanlık Yatırım Ajansı'nın da yer aldığını anlatan Bilaloğlu, "VW'nin yatırımını 2005'ten beri gündeme getiriyoruz. O tarihte VW'nin üretim portföyünün değerlendirme radarına Türkiye'yi dahil ettik. Ancak, şu an dünden daha farklı bir durum var. Hükümetin otomotiv yatırımı konusunda kararlılığı ve teşvik programları gündeme geldiğinde daha ciddi çalışmaya başladık" diye konuştu.
"Türkiye'nin kararlılığı etkili oldu"
Bilaloğlu, "VW'nin global bir stratejisi var. Bu raporun sonucu nereye gider bilemem. Ama ciddi bir çalışma söz konusu. Hükümetin tavrı ve kararlılığı yatırım için pozitif etki yapıyor. Aynı zamanda VW Grubu markalarının Türkiye satışları ve potansiyeli de, yatırım için olumlu faktörler" dedi.
Kapasite ilk başta 250 bin adet olmalı
Acar, yapılması muhtemel yatırımla ilgili şu detayları verdi: "Bir fabrikanın verimli çalışması için 150 bin adet ve üzeri bir rakama kadar çıkması lazım. Mesela Rusya'da kurdukları fabrikanın kapasitesi 400 bin adet civarında. Tabii ki tam kapasiteye ulaşması gerekmiyor, ama öncelikle en az 200-250 bin adetlik bir kapasitesi olması lazım bir fabrikanın. Belki birden fazla modeli üreten bir fabrika da olabilir. Öylesi daha verimli oluyor."
Ufuk Sandık/SABAH
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:04)