E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Emtia tüccarları korona virüs krizinin en büyük kazananlarından oldu. Dünyanın önde gelen emtia şirketlerinden, Trafigura’nın geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği rekor işlem sonuçları, büyük çoğunluğu özel sermaye şirketlerinden oluşan küçük bir grup şirketin, volatilitenin yüksek olduğu emtia piyasalarının dalgalanmalarından büyük getiriler sağlayabileceğini gösterdi. Şirket 850 kişiye 600 milyon dolara yakın nakit öderken, 2015’ten bu yana hissedarlara ödenen miktar 3,5 milyar dolara yükseldi.
Şirketin Finans Direktörü Cristophe Salmon, “kovid tüm dünyayı vurdu ancak, her bölgeyi aynı anda vurmadı” dedi. Açıklamasının devamında, “bu da getiri sağlayabileceğimiz bölgelere yönelebileceğimiz anlamına geldi” ifadesini kullandı.
Emtia tüccarları aynı zamanda, genellikle gelişen ülkelerde bulunan hammadde tedarikçilerini, zengin ve hızla büyüyen ülkelerdeki tüketicilerle buluşturan aracılar olarak rol oynuyor. Bunun sonucunda oldukça dar marjlar görülse de, devasa işlem hacimleri ortaya çıkıyor.
Bu şirketlerin küresel anlamda kapsadığı alan ve terminal ağları, depolama tesisleri ve nakliye donanımları, Oliver Wyman’ın ortaklarından Roland Rechtsteiner’a göre, emtia fiyatları ikinci çeyrekte düştüğünde, getiri sağlamak için oldukça iyi bir pozisyonda olmalarını sağladı.
Financial Times’ın haberine göre, petrol alanında, şirketler panik satışları nedeniyle oldukça ucuz fiyatlarla ham petrol alarak, bunları vadeli işlemler piyasasında daha yüksek fiyatlara satarak neredeyse sıfır riskle kar sağladı.
Şirketler aynı zamanda korona virüsün yayılmasının neden olduğu fiyat arbitrajlarından da fayda gördü. Çin’in pandeminin ortaya çıkmasının ardından gösterdiği hızlı toparlanma talebi yükseltirken, aynı anda Afrika ve Güney Amerika’daki madencilik faaliyetleri karantina uygulamaları nedeniyle darbe aldı. Trafigura’nın net geliri, %84 artış göstererek 1,6 milyar dolara yükseldi. Petrol piyasalarındaki dalgalanma, ABD’de ham petrol fiyatlarının, Nisan ayında kısa bir süreliğine negatife dönmesine neden oldu. Petrol ticaretinde, brüt kar üç kat artış göstererek, 5,3 milyar dolarlık rekor bir seviyeye ulaştı.
Metal ticaretinde ise brüt kar %30 artışla, 1,53 milyar dolar seviyesine yükseldi. Önde gelen madencilik şirketlerinden Glencore’un ticaret birimi, Haziran ayına kadar geçen altı ayda 2 milyar dolarlık rekor bir getiri açıklarken, Mercuria’nın net getirisi ikinci çeyrekte 277 milyon dolar oldu. Üst düzey emtia tüccarları ve yöneticiler, petrol piyasasının yapısının, sektörün yüksek performansının ardındaki en büyük faktörlerden olduğunu söyledi.
Gunvor CEO’su Torbjörn Törnqvist, 2020’nin Cenevre merkezli şirket için oldukça iyi bir yıl olduğunu söyledi. Ancak şirket pandemi nedeniyle rafinerilerinde değer düşüklüğü nedeniyle zarar etti. Trafigura da defter değerlerinin piyasa değerlerine indirilmesi ve değer düşüklüğü nedeniyle, varlıklarının değerlerinde 1,5 milyar dolarlık kayıp kaydetti.
Törnqvist, “brüt kar açısından oldukça başarılıyız ve bilançomuz daha güçlü” diyerek, 2020’nin ikinci çeyreğinin “sektör için kayıtlara geçmiş en iyi yıl olabileceğini” ekledi.
Açıklamasının devamında, “bu koşulları yeniden yakalayabileceğimizden emin değilim. OPEC ve Rusya arasındaki fiyat savaşı ve talepteki düşüşle, mükemmel bir fırtına yaşandı” ifadesini kullandı.
Ziraat Bankası, ATM'lerde dijital parayı test ediyor
Bitcoin şirket bilançolarında zemin kazanıyor
2021’de borsaları bekleyen 3 büyük risk
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:30)