E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Hafta başında yaşanan çöküş, borsalar toparlanmış olsa da yatırımcıları ürküttü. Uzmanlar ise yatırımcılara sabırlı olmalarını tavsiye ediyor.
Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, pazartesi günü ABD borsaları başta olmak üzere küresel piyasalar son iki yılın en kötü gününü yaşadı. ABD hisseleri ise düşüşün ardından toparlanmış olsa da ortalama yatırımcı hala anlaşılabilir bir şekilde ürkmüş durumda. Üç günlük bir kayıp serisinde, S&P 500 Endeksi Salı günü tekrar toparlanmadan önce yüzde 6'dan fazla değer kaybetti.
Duygu odaklı bir piyasa
The Associated Press’ten Cora Lewis’in haberine göre, Nationwide'ın yatırım araştırmaları başkanı Mark Hackett, “Duygu odaklı bir piyasa aynen böyle görünür. Gerçekten çok zorlu üç günlük bir dönemdi ancak düşüş, verilerle haklı çıkarılmadı; bu yüzden piyasalarda bir toparlanma görülüyor” diyor.
Peki sıradan yatırımcılar için piyasa oynaklığıyla başa çıkmanın en iyi yolları neler? Herkesin bildiği en iyi tavsiye ‘hiçbir şey yapmamak’tır ancak nihayetinde tepkiniz kısmen koşullarınıza ve finansal hedeflerinize bağlıdır.
Ne yapmalı?
CreditKarma’dan Courtney Alev, “Borsa yatırımının uzun vadeli bir oyun olduğunu hatırlamak önemlidir. Volatilite olacak, bu yüzden ani bir tepki verip düşüşün ilk belirtisinde paranızı çekmekten kaçının. Hisse senetlerini sık sık veya kademeli olarak satmak, her işlem için ücret ödemenize neden olabilir ve bu ücretler hızla artabilir” diyor.
Investopedia'nın baş editörü Caleb Silver ise, satıcıların da herhangi bir kazanç için vergi ödemek zorunda kalabilecekleri konusunda uyararak Alev’e katılıyor. Silver, “Gün içi yatırımcılar için, volatilite borsaya yatırım yapmak için ödediğiniz bedeldir. Ancak yüzde iki ila üç oranında büyük piyasa düşüşleri gördüğünüzde bu çok rahatsız edici olabilir... Paralarını 401(k)'larda, IRA'larda veya emeklilik fonlarında tutan kişiler için bu büyüklükteki volatiliteyi izlemek ise biraz sinir bozucu olur” diyor.
Silver, yatırımcılara bir piyasanın yılda ortalama bir kez yüzde 10 veya daha fazla düzeltmeye girdiğini ve genellikle piyasanın ardından ortalamaya döndüğünü ve ortalamanın 1950'lere kadar uzanan verilere göre, yüzde 8 ila 10'luk bir ortalama yıllık getiriye karşılık geldiğini hatırlatıyor.
Genç veya yeni yatırımcılar için alım fırsatı
Silver'a göre, yatırım yapmaya yeni başlayan genç yatırımcı adayları için borsadaki düşüşler, piyasa düşerken veya çok düştüğünde satın alarak portföyünüze daha ucuz fiyatlardan ekleme yapma fırsatıdır.
Silver, “Bu sayede sahip olduğunuz menkul kıymetler, hisse senetleri, yatırım fonları veya endeks fonları için ödediğiniz ortalama fiyatı düşürmüş oluyorsunuz. Bu nedenle piyasa ortalamaya geri döndüğünde ve tekrar yükseldiğinde, daha ucuz fiyatlardan satın almanın avantajını kullanmanız portföyünüzün değerini artırır” diyor. Ancak Silver, satış açısından, çoğu yatırımcı için en iyi tavsiyenin hiçbir şey yapmamak ve oynaklığın yatışmasını beklemek olduğunu ekliyor.
Emekliliğe yaklaşanlar ne yapmalı?
Alev, “Hisse senetlerine yatırım yaptığınızda, zaman ufkunuza dikkat etmeniz önemlidir. Örneğin, yakın gelecekte nakde dönmeniz gerekeceğini düşünüyor musunuz? Bu durumda, paranızı büyütmek için daha az oynak ve daha riskten kaçınan bir yöntem, örneğin yüksek getirili bir tasarruf hesabı seçmeniz muhtemelen daha iyi olacaktır” diyor.
Silver da aynı fikirde. Silver, “İnsanların '401(k)'nıza bakmayın' demesini anlamıyorum. Kesinlikle neye sahip olduğunuza bakmalı ve bunun risk iştahınıza uygun olup olmadığını tartmalısınız. Eğer bu size uymuyorsa, yatırımlarınızı piyasanın iniş çıkışlarından veya öngörülemeyen olaylardan sizi koruyabilecek ürünlere kaydırabilirsiniz” şeklinde konuşuyor. Silver, daha temkinli veya muhafazakar yatırımcılar için yaklaşık yüzde 4 ila yüzde 5 oranında getiri sağlayan para piyasası hesaplarını öneriyor.
Ya borcunuz varsa…
Hackett, yatırımcıların portföylerindeki genel pozisyonu periyodik olarak yeniden dengelemelerinin mantıklı olduğunu söylüyor ve ekliyor: “İster üç aylık ister yıllık olsun bunu yapmalısınız; böylece örneğin teknoloji hisseleri veya başka bir sektörle ilgili olarak isteyebileceğinizden daha fazla risk almadığınızdan emin olabilirsiniz. Pozisyonlarınız uzun vadeli planınızla uyuşmuyorsa, onları tekrar aynı çizgiye getirmeniz yararınıza olur” diyor.
Hackett, yine de teknoloji hisselerinin daha iyi performans gösterme eğiliminin gelecekte de devam edebileceğinin altını çiziyor.
Uzmanlar, borcu olan yatırımcılar için büyük yatırımlar yapmadan önce özellikle yüksek faizli kredileri ödemeye odaklanmalarının önemli olduğu konusunda hemfikir. Bununla birlikte, Silver, “Kredilerinizi aynı anda ödeyip aynı anda biraz yatırım yapabiliyorsanız, zamanla yatırımlarınızı büyütürken borcunuz konusunda sorumlu davrandığınız için geleceğinize de etkili bir şekilde yatırım yapmış olursunuz” diyor.
Borsalarda dipten alımın zamanı geldi mi?
Borsada satış dalgası sonrası alım için doğru zaman mı?
Borsaları saran satış dalgası ‘siyah kuğu’ olayı mıydı?
Borsada çöküşlerden nasıl sağ çıkılır?
Çöküşü tahmin eden borsa uzmanı şimdi ne bekliyor?
Borsa uzmanlarından uyarı: Panik yapmayın
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:24)