E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisVOB'un İstanbul'a taşınması kesinleşti---

VOB'un İstanbul'a taşınması kesinleşti

VOB'un İstanbul'a taşınması kesinleşti
02 Nisan 2012 - 08:43 borsagundem.com

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan VOB'un İstanbul'da olması gerektiğini söyledi

İzmir'in en önemli markalarından Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası'nın (VOB) İstanbul'a taşınması kesinleşti. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, borsanın merkezinin İzmir'de kalması için İzmir kamuoyunun hassasiyetini ileten VOB Yönetim Kurulu'na, AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait aracılığıyla verdiği cevapta, "İstanbul'u dünyanın en önemli finans  merkezlerinden biri haline getireceğiz. Bu çerçevede VOB'un merkezinin de İstanbul'da olması
gerekiyor. Aslında bu kararı çok daha önce almıştık ama o dönemde erteledik. VOB'un daha etkin ve daha güçlü olması için bu adımı atmak zorundayız" dedi.
Yeni Asır Gazetesinin haberine göre, VOB'un İstanbul merkezli hale gelmesinin İzmir'e olumsuz bir etkisi olmayacağını vurgulayan Babacan, "Ben bir Ankara milletvekiliyim. Buna rağmen Halkbank ve Vakıfbank'ın İstanbul'a taşınması kararını bizzat verdim. Aynı şekilde VOB konusundaki karar da bana ait. Hükümet olarak İzmir'i çok önemsiyoruz, başta İzmir Ticaret Borsası olmak üzere kentteki hiçbir sivil toplum kuruluşu ile bir sorunumuz yok" diye konuştu. VOB konusunda bir açıklama da Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'dan geldi. Bozdağ, 2009 yılında Resmi Gazete'de yayımlanan İstanbul'un Uluslararası Finans Merkezi (İFM) olmasına ilişkin Strateji ve Eylem Planı gereği VOB'un merkezinin İstanbul'a taşınacağını ve bu karardan bir geri dönüş olmayacağını söyledi.
Kurulduğu 2005 yılından bugüne işlem hacmini 150 kat artırarak Türk sermaye piyasasında önemli bir misyon üstlenen VOB'un İstanbul'daki yeni adresi Ataşehir'de kurulacak olan İstanbul Finans
Merkezi olacak. New York, Londra ve Dubai'deki finans merkezlerinden daha büyük bir alanı kapsayacak merkezin inşaatına bu yıl içinde başlanması bekleniyor. 2 milyon 500 bin metrekare alan üzerine inşa edilecek.
Finans Merkezi'nde 560 bin metrekare ofis, 90 bin metrekare alışveriş, 70 bin metrekare otel, 60 bin metrekare rezidans ve 2 bin kişilik bir konferans merkezi olmak üzere 810 bin metrekare inşaat alanı bulunacak. Tamamlandığında 30 bin kişiye istihdam kapısı açacak olan merkez, Kapalıçarşı ve Topkapı Sarayı'nın esintilerini taşıyacak. 4 ana bölgeden oluşacak merkezin 2. bölümü banka ve finans merkezlerine ait olacak. VOB da bu bölümde faaliyet gösterecek. Proje tamamlandığında, BBDK, Halkbank, Vakıfbank, BBDK, SPK finans merkezine taşınacak. Özel bankalar ve finans kuruluşları için de alanlar oluşturulacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Finans
Merkezi'ne ilişkin geçtiğimiz günlerde Bakanlar Kurulu toplantısında bir sunum yaptı. Projenin maketi Bakanlar Kurulu toplantısında bakanlar ve Erdoğan'dan tam not aldı.
Hükümetin VOB'u İstanbul'a taşıma kararına gerekçe olarak gösterilen "İFM Strateji ve Eylem Planı" 2009 yılında hazırlandı. Yüksek Planlama Kurulu'nun "İstanbul Uluslararası Finans Merkezi
Stratejisi ve Eylem Planı"na göre, İstanbul, öncelikle bölgesel, nihai olarak da küresel finans merkezi olacak. İFM'nin uzun soluklu ve süreklilik arz eden bir proje olduğu belirtilen Strateji ve Eylem Planı'nda, projenin başarısı ve temel belirleyicileri olarak, hukuk altyapısının güçlendirilmesi, finansal ürün ve hizmet çeşitliliğinin artırılması, basit ve etkin bir vergilendirme sistemi oluşturulması, düzenleyici ve denetleyici çerçevenin geliştirilmesi, fiziksel altyapının iyileştirilmesi, organizasyon yapısının kurulması ve insan kaynaklarının geliştirilmesi öngörüldü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)