E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Korona virüs salgını nedeniyle küresel ekonomik faaliyette büyük yavaşlama ve küresel piyasalarda tarihi çöküşler yaşanırken, merkez bankalarından da olağanüstü adımlar geliyor.
Piyasalardaki krizi durdurmak ve ekonomide hem arz hem de talep yönlü yaşanan şoku hafifletmek için merkez bankalarının attığı adımlardan bazıları şöyle:
1- ABD MERKEZ BANKASI’NDAN (FED) 5,4 TRİLYON DOLARLIK ADIM
ABD borsalarında son bir aylık kayıplar yüzde 20’yi aşarken, ABD Merkez Bankası (FED) ilk olarak 3 Mart’ta olağanüstü faiz indirimine gitti.
2008 küresel finans krizi sonrası alınan ilk olağanüstü faiz indirimiyle FED politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 1-yüzde 1.25 aralığına indirdi.
Bu adımın piyasalardaki paniği azaltmak yerine artırması üzerine FED, dün tarihi bir adım atarak önümüzdeki bir aylık dönemde 5,4 trilyon dolar piyasaya fon sağlamayı taahhüt etti.
Böylece FED’in 4,5 trilyon dolar seviyesinde olan toplam bilançosu 10 trilyon dolara çıkabilir.
2- AVRUPA MERKEZ BANKASI’NDAN (ECB) 120 MİLYAR EURO’LUK ADIM
Avrupa’da 50 büyük hisseyi takip eden Euro Stoxx 50 endeksi dün yüzde 12, son bir ayda yüzde 33 düşerken, Avrupa Merkez Bankası (AMB) dünkü toplantısında yıl sonuna kadar ek 120 milyar euroluk varlık alım programı açıkladı.
ECB zaten yüzde -0,5 seviyesinde olan politika faizinde indirime gitmezken, bankalara operasyonel faaliyetlerini yürütebilmeleri amacıyla geçici sermaye sağlayacağı belirtildi.
3- İNGİLTERE MERKEZ BANKASI’NDAN (BoE) OLAĞANÜSTÜ İNDİRİM
Londra borsasında (FTSE 100) dünkü kayıp yüzde 10’u, bir aylık kayıp yüzde 29’u aşarken, İngiltere Merkez Bankası (BoE), önceki gün olağanüstü toplantıyla, politika faiz oranını 50 baz puan indirerek yüzde 0,25’e düşürdü.
Bu indirim, Ağustos 2016’dan bu yana BoE’nin ilk faiz indirimi oldu. Banka ayrıca, KOBİ’ler için yeni dönemsel fonlama programı uygulanmasına ve varlık alım programının 435 milyar sterlin seviyesinde devam etmesine de karar verdi.
4- JAPONYA MERKEZ BANKASI DURGUNLUĞA ÇARE ARIYOR
Japonya’da gayrısafi yurtiçi hasıla (GSYİH) 2019’un son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 6,3 küçülürken, 2020’nin ilk çeyreğinde de corona virüsü salgının ortaya çıkması ekonomide resesyon korkusunu büyüttü.
Tokyo borsasında (Nikkei 225) bir aylık düşüş 25’i bulurken, bilançosu 5,4 trilyon doları aşan ve yıllardır piyasayı paraya boğan Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) 18-19 Mart’taki toplantısında ek teşvik programı açıklaması bekleniyor.
Politika faizini yüzde -0,1 seviyesinde tutan bankanın 6 trilyon yenlik (yaklaşık 57 milyar dolar) ek varlık alımına gidebileceği belirtiliyor. BoJ, virüsün etkisiyle mücadele eden şirketlere destek sağlamak için kredi programı da içeren bir tedbir seti açıklayabilir.
5- İLK ADIMLAR ÇİN’DEN GELDİ
Salgının ilk ortaya çıktığı ülke olan Çin’de de merkez bankası (PBOC), bankalara sağladığı 1 yıl vadeli krediler için faizi 10 baz puan düşürerek yüzde 3,15’e çekti.
Banka ayrıca, piyasanın nakit ihtiyacını karşılamak üzere birçok defa likidite adımı atarken, önümüzdeki günlerde ek adımlar atılması ve bankaların merkez bankasında tutması gerekli zorunlu karşılıkların oranlarının da düşürülmesi bekleniyor.
6- TCMB HAFTAYA TOPLANIYOR
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), 19 Şubat’taki toplantısında politika faizini yüzde 11,25'ten yüzde 10,75'e indirdi. Banka böylece 6 ayda faizleri 1325 baz puan düşürmüş oldu.
TCMB, 19 Şubat’taki faiz indirimi kararının ardından yaptığı açıklamada “Son dönemde ortaya çıkan salgın hastalığın sermaye akımları, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturabileceği etkiler yakından takip edilmektedir” ifadelerine yer vermişti.
Bankanın bir sonraki toplantısı 19 Mart’ta yapılacak. Son 51 günlük dönemde gelişmekte olan ülkelerin hisse senedi ve tahvil piyasalarından 41,7 milyar dolarlık yabancı çıkışı olması ve Türkiye’nin de bu süreçten sert etkilenmesiyle dolar/TL 6,30’u aşarken, 2 yıllık gösterge tahvil faizleri de yüzde 11’in üzerine çıktı.
Borsa İstanbul’da son bir aydaki değer kaybı yüzde 20’yi aşarken, borsada devre kesici uygulaması için limit yüzde 20’den yüzde 10’a çekildi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
2008 den beri para pompaladılarda ne oldu çözümün bu olmadığını onlar da biliyor ama asıl sorun olan gelir dağılımındaki adeletsizliği çözmek zenginliklerini biraz azaltacağı için bunu yapmak istemiyorlar bu sadece zaman kazandırır ancak sonra sistem komple çöküp kaos oluşabilir
Para basmaya bir sebep daha buldular ! Ölümle korkut sıtmaya razı et taktigi !!! Abd repo krizi durduğunda altın yukarı gidecek !!! Y.T.D
ABD BORÇLANSADA KENDİ PARASINI BORÇLANIYOR Dilediği zaman da para basarakt borçlandığı parayı ödüyor ONUN İÇİN ONLARA BİRŞEY OLMUYOR HACIYATMAZ GIBILER Diğer Ülkelerin durumu aynı değil
Geçen yıldan beri piyasalara sürekli para pompalıyorsunuz halen akillanmadiniz mi bu küresel ekonomik kriz sizin eseriniz Merkez Bankaları. Piyasalara sürekli pompaladığınız paracıklar reel piyasaya mı akıyor zannediyorsunuz eğer ki reel piyasaya gitmiş olsaydı küresel piyasa şu an bu durumda olmazdı. Halen akillanmadiniz istediğiniz kadar piyasalara para pompalayın anında erir çünkü küresel ekonominin karşı karşıya kaldığı sorunlar çok daha derin ve kronik hal almaya başladı.
bizim borsa hiç düşmediki bence.3-4 önce 1-50 kat artan hisse senetlerinde bir miktar düşme oldu.hala 4 ay önce fiyatlarında altına gelecek ki hisse senetleri düşmüş olsun.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:48)