E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Çin'de ortaya çıkan yeni tip korona virüs (Kovid-19) sebebiyle küresel anlamda pay piyasalarında endeksler sert düşerken, Borsa İstanbul'da perakende, ilaç, biyoteknoloji ve kağıt alanında faaliyet gösteren şirketlerin hisseleri bu süreçte pozitif ayrışmayı başardı.
Ocakta başlayan Kovid-19 salgınının küresel tedarik zincirine ciddi zarar verebileceğinin anlaşılması ve şirketlerin nakit akışlarında önemli derecede bozulma olasılığının gündeme gelmesi, küresel anlamda risk algısının artmasına yol açtı.
Salgının İtalya, Güney Kore ve İran gibi ülkelerde de etkili olması ve hızla yayılması, küresel çapta hükümetleri ticari ve sosyal faaliyetleri asgari seviyeye indirmeye yönelik adımlar atmaya yönlendirdi.
Analistler, alınan önlemlere paralel azalan ekonomik aktivite ve salgının ne zaman sona ereceğiyle ilgili belirsizlikler ile kısa ve orta vadede şirketlerin ödemelerinde ortaya çıkabilecek olası gecikmelerin nakit ihtiyacını artırdığını vurguladı.
Söz konusu gelişmelerin etkisiyle finansal piyasalarda ortaya çıkan likidite sıkıntısının neredeyse bütün varlık gruplarında sert satışları beraberinde getirmesi ve pay piyasalarında yüzde 30'a varan değer kayıplarına neden olarak panik satışlara yol açmasına karşın gıda, ilaç ve perakende gibi alanlarda faaliyet gösteren şirketler bu dönemde değer kazandı.
Borsa İstanbul FED ile coştu, zararlar azaldı
Perakende sektörü satış baskısına karşı durdu
Borsa İstanbul'da sektör endeksleri arasında mart başından bu yana tek kazandıran sektör ticaret olurken, bu sektörde yer alan perakende şirketlerinin performansı öne çıktı.
AA muhabirinin Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin hisse senedi fiyatlarındaki değişimleri dikkate alarak derlediği bilgilere göre, dünkü kapanışlar itibarıyla mart başından bu yana pozitif getiri sağlayan 24 şirketin 14'ü perakende, gıda ve ilaç alanında faaliyet gösteriyor.
Perakende sektöründen 5, gıda ve ilaç sektöründen 3, biyoteknoloji alanından 2 ve kağıt alanında 1 şirket mart ayındaki performanslarıyla öne çıktı.
Buna göre, Carrefoursa ve BİM Birleşik Mağazalar bu dönemde sırasıyla yüzde 11,36, yüzde 10,85 getiri sağlarken, bu hisseleri yüzde 9,71 ile Bizim Toptan Satış Mağazaları, yüzde 9,19 ile Migros ve yüzde 3,41 getiri ile Şok Marketler Zinciri izledi.
Piyasalarda tepki alımları güçleniyor
Analistler, Kovid-19 salgınının Türkiye'de görülmesi üzerine gıda ve temizlik ürünlerine olan talebin artmasının bu şirketlerin nakit akışlarına olumlu yansımasının beklendiğini, bunun da şirketleri yatırımcılar açısından cazip hale getirdiğini söyledi.
Borsa İstanbul'da işlem gören ve gıda sektöründe faaliyet gösteren Ulusoy Un bu dönemde yatırımcısına yüzde 22,81 ve Etiler Gıda da yüzde 10,85 kazanç sağladı. Pınar Et ve Un ise yüzde 3,28 getiri ile mart başından bu yana pozitif getiri sağlayan diğer gıda firması oldu.
Kovid-19 salgınıyla birlikte artan kağıt havlu ve tuvalet kağıdı satışları, bu alanda faaliyet gösteren Viking Kağıt ve Selüloz hisse fiyatında martta aylık bazda yüzde 36,64 artış sağladı. Viking Kağıt ve Selüloz, mart başından bu yana en fazla getiri sağlayan üçüncü şirket olarak da belirlendi.
Borsalarda coşkulu yükseliş sürüyor
İlaç sektöründeki şirketler de yatırımcısına kazandırdı
İlaç sektöründe faaliyet gösteren şirketler de pay piyasalarında süregelen satış baskısına karşı koyabilen hisseler oldu.
Selçuk Ecza Deposu, mart başından bu yana yüzde 15,98'lik getiri ile dikkati çekerken, bu dönemde Selçuk Ecza Deposu'nu yüzde 10,06 getiri ile Deva Holding ve yüzde 4,97'lik kazançla Eczacıbaşı İlaç takip etti.
Dünya RTA Laboratuvarları'nın geliştirdiği kitlerin peşinde
En yüksek getiri RTA Laboratuvarları'nda
Bu dönemde en yüksek getiriyi sağlayan şirket ise yüzde 160,59 ile biyoteknolji firması RTA Laboratuvarları oldu. Şirket hisselerinin son 7 işlem gününde de tavan yapması dikkati çekti.
RTA Laboratuvarları, moleküler biyoloji‐genetik, immünoloji-seroloji, medikal ve endüstriyel biyoteknoloji ürünlerinin Ar-Ge ve üretimine yönelik çalışmalar yapıyor.
RTA Laboratuvarları'nı bünyesinde bulunduran Güler Yatırım Holding de yatırımcısına aylık bazda yüzde 38,36 kazanç sağlayarak Borsa İstanbul'da martta en iyi performans gösteren ikinci şirket konumunda bulunuyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Favorim kent gıda
morelini bozma : ) THY larınında zamanı gelececek.geldiğinde bu yazımı hatırlarsın.
Bende aleviyim arkadaşım bu kendine koymuş olduğun rumuz uygun değil alevilik bir din değildir alevilik mezhepdir Müslümanlığın bir koludur söylediklerime inanmıyorsan git dedelerine sor saçma sapan kafana göre kendine taktigin adla insanları Alevilere karsi kışkırtıcı davranış içerisinde olma aklını başına al
inned dine indallahil İSLÂM
allahından bul thy
ACSEL e dikkat yeni RTALB olabilir
RTALB gibi cezasını da alır.
VKING devam inşallah...yatırım tavsiyesi değildir
bu hisselerin 3 yıllık performanslarına bakın bakalım milleti süründürmüşlerdir.zaten millet erzak stok etti virüs olayı bitince bakın bakalım marketlerin ellerindeki mal lar ellerinde kalıyormu.carfuorsa sermayesini tüketmiş şirketler arasında özvarlığını eritmiştir.bugün aynı şekildeki teknosa nın tüm mağzaları kapalı tüm zamanların rekorunu kırıyor.
şaka mı,hangisi ne kadar kar payı dağıtmış?baymayın insanları....
IEYHO NUN ELEKTRİK SANTRALLERİ ZARARMI EDİYOR MALESEF SU AKIYOR PATRON PARA BASIYOR PATRON DOLANDIRICILIGI MESLEK YAPMIŞ YATIRIMCIYI SOYUP SOGANA ÇEVİRİP BİRDE UTANMADAN YILLARDIR ZARAR AÇIKLAYIP SERVETİNİ KATLYIYOR.
şirket patronunun suçu yoktu suç bizi yönetemeyen yöneticilerin bu mikropları borsadan uzaklaştırılmalıdır.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:03)