E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Resesyon endişeleri tüm sektörleri vurmaya devam ediyor. 2015 yılından beri istikrarlı şekilde büyüyen video oyun sektörü, ciddi bir daralmayla karşı karşıya. Video oyun satışlarında uzun yıllar sonra ilk kez düşüşün beklendiği sektör, pandemi sürecinde müthiş bir yükseliş kaydetmişti.
2015 yılından beri istikrarlı büyüyor
Cnbc’den Ryan Browne’ın haberine göre, yıllık bazda son 7 yıldır yükselişte olan sektörün ilk kez yavaşladığı gözleniyor. İngiltere merkezli piyasa ve veri analizi şirketi Ampere Analysis’in araştırmasına göre küresel oyun pazarının 2022 yılında yıllık bazda yüzde 1,2 daralarak 188 milyar dolara gerileyeceği tahmin ediliyor. Sektör 2019 yılından 2021 yılına kadar yüzde 26 gibi rekor bir oranda büyüyerek 191 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı. Ampere Analysis verilerine göre, video oyunu satışları 2015 yılından beri istikrarlı şekilde artıyordu.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, video oyun endüstrisi, pandemi sürecinde insanların zamanının çoğunu kapalı alanda geçirmek zorunda kalmasından büyük oranda faydalanmıştı. Aynı yıl içinde Microsoft ve Sony’nin yeni nesil oyun konsollarını piyasaya sürmesinin de bu yükselişte büyük payı olmuştu.
Video oyun endüstrisi, pandemi sürecinde insanların zamanının çoğunu kapalı alanda geçirmek zorunda kalmasından büyük oranda faydalanmıştı.
Rusya pazarının etkisi
Bununla birlikte, Microsoft’un Xbox Serisi X ve S modellerini ve Sony’nin PlayStation 5 modelini piyasaya sürüşü, sektörün iki ucu keskin bir bıçak misali sallandığını gösterdi. Lojistik aksaklıklar ve parça kıtlığı, insanların yeni modelleri mağaza raflarında hatta internet üzerinde bulmakta zorlanmalarına yol açtı.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle artan tedarik zinciri sorunları ve yüksek enflasyon, video oyun sektörünün görünümünü iyice olumsuza çevirdi. Microsoft ve Sony dahil oyun yazılımı ve donanımı alanında faaliyet gösteren birçok şirket Rus pazarını terk etti.
Ampere Analysis’e göre Rusya 2021 yılında dünyanın en büyük 10. oyun pazarıydı. Bu yıl ise Rusya’nın küresel sıralamada 14.’lüğe düşmesi ve 1,2 milyar dolar değer kaybetmesi bekleniyor. Ampere Analysis Araştırma Direktörü Piers Harding-Rolls, rakamların oyun endüstrisinde bir durgunluk yaşanıyor olduğunun kanıtı olmadığını söylüyor. Harding-Rolls’a göre yüksek fiyatlardan kaynaklanan geçim zorluklarının tüketim alışkanlıkları üzerinde bir baskı oluşturmuş olması daha muhtemel.
2021 yılında dünyanın en büyük 10. oyun pazarı olan Rusya'nın bu yıl 14.’lüğe düşmesi ve 1,2 milyar dolar değer kaybetmesi bekleniyor.
2023’te büyümeye geri dönüş
Harding-Rolls, iki yıl süren büyük genişlemenin ardından oyun piyasasının 2022 yılında, büyümenin bir kısmını geri vermeye hazır olduğunu belirtiyor. Harding-Rolls’a göre bunun nedeni ise birden fazla faktörün bu yüksek performansı yavaşlatmak için bir araya geldiği bir dönemden geçiyor olmamız. Harding-Rolls, bu şartlar altında dahi sektörün bu yılı pandemi öncesi performansının üzerinde kapatacağını ve bir bütün olarak sektördeki görünümün 2023’teki büyüme tahminiyle birlikte olumlu kalmaya devam edeceğini sözlerine ekliyor.
Ampere Analysis’e göre pazarın 2023 yılında büyümeye dönmesi ve satışların 195 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Sektörde yaşanan daralmaya, mobil oyun geliştiricilerinin iPhone kullanıcılarını izlemesini zorlaştıran Apple gizlilik değişiklikleri ve Microsoft’un Starfield ve Redfall gibi satış rekorları kıran oyunlarının yeni sürümlerinde yaşanan gecikmelerin de neden olduğu tahmin ediliyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:22)