E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Coca-Cola Orta Avrupa, Avrasya ve Ortadoğu Grubu eski Başkanı Cem Kozlu, bağımsız üye konusunda kendisinin de Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner gibi bazı kaygılar taşıdığını bildirdi.
Kozlu, Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) tarafından ''Kurumsal Yönetim Uygulamalarının Neresindeyiz- Öncelikler & Hedefler'' konulu Kurumsal Yönetim Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, kurumsal yönetim uygulamalarına değindi.
Bağımsız üye konusunda kendisinin de TÜSİAD Başkanı gibi bazı kaygılar taşıdığını ifade eden Kozlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Mesela genel kurullardan 2 ay önce bağımsız üye listesini SPK'ya göndermemiz gerekiyor. Bu sürenin gerçekçi olmadığını kanaatindeyim. Bunun değiştirilmesini ve pratikte uygulanabilir bir takvime yayılmasını umut ediyorum. Önerim; o sürenin uzatılması veya ön onay koşulunun kalkması.
Yine birinci grup için bir veto mekanizması var. Bu veto mekanizmasının şu açıdan mahsurunu görüyorum; veto mekanizması getirdiğinizde ve bunu oldukça soyut kriterlere göre yaptığınızda keyfiliğe kayma tehlikesiyle karşı karşıyasınız. Bir veto mekanizmasının olmaması, ancak ama mahsurlu bir kişi varsa o zaman da açık nedenlerle ve savunma hakkı tanınarak SPK tarafından red edilmesini öneriyorum. Yetkilerin gözden geçirilmesini öneririm. Bağımsız üyelere verilen çok önemli yetkiler var. Bu yetkilerde daha esnek olunması...''
''Kurumsal yönetim daha doğru ve seri kararlar alınmasını sağlayacak''
Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ da grup olarak sermaye piyasalarına inandıklarını ifade ederek, kurumsal yönetim ilkelerini benimsemenin hem şirketlerin risklere daha dayanıklı olmasını hem de fırsatları daha iyi yakalamasını sağlayacağını, daha doğru ve seri kararlar alınmasına imkan sunacağını kaydetti.
Yalçındağ, ''Hem şirketimiz hem şirketimizi ileri yıllarda da sürdürülebilir bir başarı sağlaması hem de ülkeye katma değer sağlamak için bu ilkelerin ve kuralların çok önemli olduğuna inanıyorum. Bu ilkelerin bir kültür, felsefe olduğuna inanıyorum'' dedi.
''Veto yetkisi bizi bozar''
TAV Havalimanları Holding AŞ Üst Yöneticisi Sani Şener de, kurumsal yönetim ilkelerini uygulamanın yabancılarla iş yaparken kendilerine faydalarına değinerek, Goldman Sachs'ın geçmişte yüzde 15 ortakları olduğunu ve bunun da ancak onların isteklerine cevap veriyor olmakla mümkün kılınabileceğini söyledi.
Şener, halka açık olmadığı halde kurumsal yönetim ilkelerini tam olarak uyguladıkları TAV İnşaat'ın da bu sayede Katar'da havalimanı inşaatında TAISEI gibi büyük bir şirketle ortaklık yapabildiğini, yurt dışından teminat mektubu alabildiğini anlattı.
Bağımsız yönetim kurulu üyelerinin veto yetkisi bulunduğunu bu toplantıda öğrendiğini söyleyen Şener, panelde bulunan Cem Kozlu'nun da TAV Havalimanları Holding'in bağımsız yönetim kurulu üyelerinden olduğunu anımsatarak, esprili bir şekilde ''Veto yetkisi bizi bozar'' dedi. Şener, veto yetkisinin ciddi zorluklar getirebileceğine işaret etti.
''Ailelerin ısrarının ötesinde sermaye piyasalarının ne kadar cevaz verdiği de önemli''
TÜSİAD Başkan Yardımcısı ve TKYD Yönetim Kurulu Üyesi Tayfun Bayazıt ise kurumsal yönetim ilkelerine uyum açısından zamana ihtiyaç duyulabileceğini, ancak çok uzun zamana yayıldığında da uygulamama riskinin ortaya çıkacağını ifade etti.
Dünya bankacılık krizinin çözülemediğini, önümüzdeki dönemde bankaların şirketlerden kurumsal yönetim ilkeleriyle çalışıyor olmalarını isteyeceğini söyleyen Bayazıt, halihazırda halka açık şirket sayısının ve halka açıklık oranının istenen düzeyde olmadığını; bunun, ailelerin şirketleri yönetme ısrarının ötesinde sermaye piyasalarının ne kadar cevaz verdiğiyle de ilgili olduğunu vurguladı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:22)