E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıVerinin piyasalara etkisi nasıl olacak---

Verinin piyasalara etkisi nasıl olacak

Verinin piyasalara etkisi nasıl olacak
08 Temmuz 2016 - 12:57 borsaningundemi.com

Meksa Yatırım, Tarım Dışı İstihdam verisinde nelere dikkat edileceğini yorumladı

Haftayı ABD'de açıklanacak olan Haziran ayına yönelik TDI verisi ile kapatacağız. Bu datanın önemi diğer aylarda açıklananlara göre biraz daha yüksek... Bunun iki sebebi bulunuyor:
1. Küresel piyasalarda durgunluk korkuları artmış durumda. Özellikle Brexit gibi çok yüksek bir belirsizliğe neden olarak tüketici güveni ve tüketim / yatırım harcamalarının belirsiz bir tarihe ertelenmesine neden olan gelişmeler resesyon korkularını ciddi boyutlara taşıyor. Tabii küresel piyasalarda oluşan bu olumsuz hava ABD ekonomisini ne derece etkileyecek? İstihdam piyasasının gücüne bakarak ABD ekonomisinin performansını değerlendirmeye çalışacağız.
2. Haziran TDI verisinin önemini artıran bir diğer unsur ise Mayıs ayında 38 bin ile oldukça kötü bir verinin açıklanması... Haziran TDI verisine bakarak Mayıs ayı datasının ABD istihdam piyasasını ne derece temsil ettiğini anlamaya çalışacağız.
Bu iki unsurdan dolayı bugün saat 15.30'da açıklanacak olan veriler bir hayli önemli olacak. Peki, TDI datasında nelere odaklanacağız? Veriyi kısaca inceleyelim:
° Öncelikle Haziran ayı TDI datası ilk takip edilecek veri konumunda bulunuyor. Piyasa beklentisinin orta noktası 180 bin kişiye istihdam yaratılacağı yönünde. En düşük tahmin 130 bin iken en yüksek beklenti 235 bin olarak açıklanmış durumda. Normal olarak piyasa beklentilerinin üzerinde açıklanacak bir TDI datası ABD istihdam piyasası adına pozitif bir sinyal üretecektir. Hatırlatmak gerekirse; geçtiğimiz ay 38 bin ile çok kötü bir veri açıklanmış hatta Verizon işçilerinin grevi sonucu 40 bin işçinin işten çıkarılması bile bu denli kötü datayı açıklamakta yetersiz kalmış. Verizon işçilerinin işlerine geri döndüğünü belirtelim. Bu gelişme Haziran TDI verisine pozitif katkı yaratacağı kesin olsa da ABD istihdam piyasasının gücüne yönelik sinyal üretmekten uzak bir gelişme olacağını da notlarımıza eklemekte fayda görmekteyiz.
° Piyasanın bir diğer dikkat etmesi gereken konu ise Mayıs ayına yönelik revizyon rakamıı. 38 bin datasının güçlü bir şekilde yukarı yönde revizyona uğraması ABD istihdam piyasasının düşünüldüğü kadar olumsuz olmadığı algısını kuvvetlendirecek. Bu doğrultuda Mayıs revizyon rakamı dikkatle takibimizde bulunacak..
° TDI veri seti içerisinde dikkatle takip etmekten vazgeçmeyeceğimiz en önemli veri ise ortalama saatlik kazançlar olacak. Piyasa beklentisi Haziran ayında %0.2 oranında artış olacağı şeklinde. Mayıs ayında da aynı oranda bir artış yaşanmıştı. Beklenti üzeri ücret artışı ABD ekonomisine yönelik pozitif görüntünün sergilenmesini sağlayabilir.
° İşsizlik oranı ve iş gücüne katılım miktarı da dikkate takip edilmesi gereken diğer datalar olarak karşımıza çıkıyor. Bu iki datanın Mayıs ayında çok dikkat çektiğini hatırlatalım. Mayıs ayında işsizlik oranı Nisan ayında ki %5.0 seviyesinden %4.7 seviyesine güçlü bir şekilde düşüş gerçekleştirmişti. Fakat işsizlik oranındaki bu gerilemeyi iş gücüne katılım miktarındaki zayıflama ile açıklamıştık. Yani iş arayyan kesimin arayışından vazgeçmesi sonucu istihdam piyasasından çıkması işsizlik oranında suni bir gerileme yaratmıştı. Diğer bir değişle işsizlik oranında görülen gerileme ABD ekonomisinin güçlenmesi gibi istenilen sebeplere dayanmamaktaydı. Bu noktada bugün açıklanacak olan TDI veri seti içerisinde işsizlik ve iş gücüne katılım oranı verilerini bu şekilde incelemek gerekiyor.
Açıklanacak olan TDI verisi seti içerisinde bulunan datalarını hangi bakış açısı ile takip etmemiz gerektiğini belirttik. Peki, datanın piyasalara etkisi nasıl olabilir? İş bu noktada kafalar bir hayli karışık. Bilindiği gibi piyasalarda işleyen denklem şu şekilde:

ABD verileri beklentilerin üzerinde açıklanırsa FED'in faiz artırma ihtimali kuvvetlenir ve bu durum piyasalarda satış baskısının oluşmasına neden olur.

Peki, bu durum hala geçerli mi? Öncelikle küresel piyasalarda Brexit gibi etkisinin orta vadede devam edeceğini beklediğimiz güçlü bir belirsizlik unsuru bulunuyor. Yani Brexit ile küresel resesyon ddalgasının oluşma ihtimali ciddi oranda artmış durumda. Bu konjonktür içerisinde ABD'de verilerin beklentilerin altında kalarak küresel resesyon dalgasını tetikleyecek etkide bulunması piyasaların hoşuna gider mi? Pek sanmıyoruz. ABD ekonomisinde çarkların döndüğünü gösteren datalar mevcut ortam içerisinde piyasalar adına resesyon korkularını bir miktar törpüleyerek rahatlamaya neden olabilir. Zaten Brexit belirsizliği devam ettiği sürece FED'in faiz artırma ihtimali düşük kalacak. Bu konjonktür içerisinde ABD verilerinin olumlu gelmesi piyasalarda resesyon endişelerini hafifleterek pozitif fiyatlamaların oluşmasını sağlayabilir.

 Meksa Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)