E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, enflasyonla mücadele kapsamında vergi sisteminde önemli bir değişikliğe gidiyor. Gelir İdaresi Başkanlığı'nca yürütülen çalışmayla Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi enflasyonist yönü yüksek nispi vergileme ağırlıklı modelden asgari maktu ağırlıklı modele geçiliyor.
Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre, mevcut sistemde bir üründe fiyat artışı olduğunda vergi de artıyor, bu nedenle maliyet enflasyonu yükseliyor. Yeni modelle hem gelirde istikrar sağlanacak hem de enflasyon baskısı azalacak.
Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar, "Vergi düzenlemesi makroekonomik reformlar kapsamında yapılıyor. Enflasyonla mücadele kapsamında AB ülkelerinde olduğu gibi asgari maktu ağırlıklı modele geçiyoruz. Zam olunca daha çok vergi alınıyor. Bu uygulamayla gelirler açısından daha istikrarlı bir modele geçiliyor, bir taraftan da uzun vadede enflasyonist baskıdan kurtulmuş oluyoruz" dedi.
Matrah ve vergi oranlarının yeniden düzenlenmesi, doğrudan vergilerin gelirler içindeki payında artışın sağlanması da planlanıyor. Etkinliği olmayan istisna, indirim, muafiyetler kaldırılacak. Bir sonraki adımda gelir ve kurumlar vergileri tek yasada birleştirilerek, maktu vergilerin fiyatlar genel seviyesindeki değişime göre artırılması hedefleniyor.
Vergiye uyum maliyetlerini azaltan, uyuşmazlıkların kısa sürede çözen ve vergi cezalarının gönüllü uyumu artıracak yasal düzenlemeler yapılacak. Vergisel teşvikler ekonomik ve sosyal etkileriyle birlikte değerlendirilecek. Vergi yükü ve gelir tahminlerine yönelik genel ve sektörel analizler yapılacak.
NİSPİ VE MAKTU VERGİ NEDİR?
Nispi vergi çalışandan kesilen gelir vergisi gibi orana dayalı olarak, maktu vergi ise mükellefler arasında ayırım yapmadan farklı oranlarda değil herkesten eşit olarak alınan vergi. Geçen ay yayımlanan kararla sigara üzerinden alınan nispi vergi yüzde 67'den 63'e düşürüldü. Sigara üzerinden alınan maktu ve asgari maktu vergiler sabit tutuldu.
2021 Emlak vergisi ve MTV bedeli belli oldu
Sahte içki ölümlerine esnaftan 'vergi' çözümü
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
En önemlisi gayrimenkul da emlak vergisi artı gayrimenkul da elde edilen gelirlerin vergisinde AB uyumu bunu gerçekleştirir seniz herşey yoluna girer devletin öyle abuk subuk vergilendirme yapmasında gerek kalmaz bunu kademe kademe yapabilirsiniz ayrıca bu vergileri denetlemek için Avrupa’daki gibi parayı takip etmeniz lazım mesela adam kira alıyor örnek 10 lira banka hesabına yatırılıyor kiracı tarafından gerisi elden veriliyor mülk sahibi bu parayı kendi eliyle hesabına yatırıyor kimse demiyor bu parayı nereden buldun çipli kimlik kartları tüm para işlemlerinde kullanılacak tek araç olmalı ve bu parasal işlemler maliye tarafından online robotlar tarafından kontrol edilmeli
20 yıl önce de geçiyorduk AB.uyum yasaları vardı hukuk alanında o bu oldu mu?olmadı olmaz
VERGİ İADE SİSTEMİNİDE GETİRİN SATIN ALIRKEN KAZANIRKEN ÖDEMEKTEN BIKTIK YETER ARTIK
KIRMIZIYA BASAN HERHALDE HİÇ VERGİ ÖDEMİYOR
TÜİK gözü aydın... Artık enflasyon eksi bile çıkar...Zaten hedef 1$=5 Tl’de artık çok kolay...Almanlar daha çok kıskanacak, en çokta %25’lik köprü zamlarını!
Bizim şeref yoksunları zammı yapar aradaki vergi farkını fiyata yansıtır 1tl zamlanacak ürün 2tl zamlanır enflasyon daha da yukarı çıkar fiyat isyimrarı daha önceden lav edilen devlette olan tarım kopetatifletini aktif hale getiretek olur eskideye dönün yeter.
Gelir İdaresi Başkanı bu ygulamayla gelirler açısından daha istikrarlı bir modele geçiliyor, bir taraftan da uzun vadede enflasyonist baskıdan kurtulmuş oluyoruz demiş. İyi de kardeşim dünyayı yeniden keşfetmiyosunuz, madem vardı böyle bişey ve daha iyiydi, neden yıllardır daha yeni geçiyo bu sisteme??? diye sormayak mı
Ben söyliyeyim AB de çok sıkı vergilendirme var buna geçmeye şimdiye kadar cesaret edemiyorlardı örnek vereyim AB de her gayrimenkul un yıllık emlak vergisi o emlağın bir yıllık kirasının 1 ila 1.2 si civarındadır kirada olsun olmasın ayrıca kiradaysa yıllık emlak kira gelirinin vergisi yine bir aylık vergiye denk gelir yani ortalama gayrimenkul un vergisi bir yılın iki ayına denk gelir bu vergi geliri çok istikrarlı bir gelir kalemi devlet için yani bizdeki gibi 1 milyonluk eve öyle yıllık ikiyüz üçyüz TL gibi komik vergiler yok tabi bizimkilerde bu vergi gelirini araçlara getiriyorlar ve bu ekonominin ayağına plana gibi oluyor şimdi bu araç vergi sinden vaz geçip gayrimenkule dagıtacaklar
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:12)