E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemVergi indirimiyle ticaret uçacak---

Vergi indirimiyle ticaret uçacak

Vergi indirimiyle ticaret uçacak
04 Şubat 2017 - 06:41 borsaningundemi.com

Hükümetin beyaz ve elektrikli ev aletlerinde ÖTV'yi 30 Nisan'a kadar sıfırlaması piyasada coşkuyla karşılandı

Hükümet, teşvik düzenlemelerinden sonra piyasayı canlandıracak bir düzenlemeyi daha hayata geçirdi. Bakanlar Kurulu kararıyla, beyaz eşya ve elektrikli ev aletlerinde ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) 30 Nisan’a kadar sıfırlanırken, mobilyadaki KDV (Katma Değer Vergisi) yüzde 18’den 8’e düşürüldü. Düzenlemenin amacı, vergilerin düşmesiyle piyasaya indirim, ekonomiye alışveriş canlılığı getirmek.

Resmi Gazete’de dün yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararına göre, tüm elektrikli ev aletleri ve beyaz eşyaların yüzde 6.7 olan ÖTV oranı 30 Nisan’a kadar sıfırlandı.

Nisan sonuna dek

Kararla birlikte klima, buzdolabı, derin dondurucu, elektrikli ısıtıcı, çamaşır ve çamaşır kurutma makinesi, termosifon, bulaşık makinesi, elektrik süpürgesi, meyve presi, saç kurutma makinesi, elektrikli saç maşası, el kurutma makinesi, su ısıtıcısı, ütü ve diğer elektrikli ev aletlerindeki ÖTV 30 Nisan’a kadar kalktı.

Listede cep telefonu, bilgisayar, televizyon yer almadı. Bakanlar Kurulu kararıyla, metal ve ahşap büro mobilyası, döner koltuk ve sandalye, berber koltuğu, çekyat, şilte, mutfak ve yatak odasında kullanılan ahşap mobilya ile plastik masa sandalyelerde KDV oranı da 30 Nisan’a kadar yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanacak.

Yat vergisi sıfır

Kararla birlikte gross tonilatoyu geçmeyen gezinti gemileri, yatlar, kotralar ve teknelerden alınan ÖTV de herhangi bir süre sınırlaması olmaksızın sıfırlandı. Ön ödemeli konut satışında da damga vergisi oranı sıfıra çekildi.

Bu yıl gerçekleştirilen ve Bakanlar Kurulu’nca indirimli vergi oranına tabi tutulan teslim ve hizmetler dolayısıyla yüklenilen ve indirim yoluyla telafi edilemeyen Katma Değer Vergisi’nin 10 bin lirayı aşan kısmı, yılı içinde iade edilecek. Geçen yıl yapılan indirimli orana tabi işlemlerle ilgili bu yıl yapılacak yıllık iadelerde de bu tutar dikkate alınacak.

Ekonomiye alışveriş canlılığı geliyor

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Bakanlar Kurulu kararıyla yapılan vergi düzenlemeleriyle 3 önemli sektörde vergi indirimi yaptıklarını veya mevcut indirimleri uzattıklarını, öncelikle vatandaşın yoğun olarak satın aldığı mobilya ve beyaz eşya sektörlerinde vergi indirimleri gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Yapılan indirimlerin içinde bulunulan süreçte vatandaşların alışverişlerini artıracağını ifade eden Ağbal, bu sayede ekonomiye ciddi anlamda bir canlılık ve hareket geleceğini dile getirdi.

Vatandaşların mobilya ve beyaz eşyada mevsimsel beklentiler çerçevesinde tercihlerinin değişebildiğine işaret eden Ağbal, bir süredir sektörle bu konuda istişarede bulunduklarını anlattı. Beyaz eşya ve mobilya sektörlerinde gelecek günlerde firmaların kampanyalar yürüteceklerini belirten Ağbal, piyasa hareketlenmesinin iki sektörle sınırlı kalmayacağını, bunların etkilediği yan sektörlerde de canlanmanın meydana geleceğini vurguladı.

Ağbal, inşaat sektörüne ilişkin de önemli düzenlemeler yaptıklarını belirterek, “Konut teslimlerindeki yüzde 18 KDV’yi yüzde 8’e düşürmüştük. Bu süreyi mart sonundan eylül sonuna uzatıyoruz” diye konuştu.

1 milyar lira maliyet

Ağbal, bu 3 aylık süreçte firmaların kendi kampanyalarını hemen devreye sokacaklarını, KDV ve ÖTV indirimlerini fiyatlardan düşüreceklerini söyledi. Normalde indirimlerden kaynaklı ekonomik hacimli bir artışın meydana geleceğini ve oradan bir miktar daha fazla vergi geliri elde edileceğini ifade eden Ağbal, “Ama vergi indirimleri aynı zamanda bir miktar da vergi kaybına da neden olacak. Yaptığımız hesaplamalara göre, gerek ÖTV gerek KDV’de yaptığımız düzenlemelerin bütçeye yaklaşık 1 milyar lira maliyeti olacak. Ama ben inanıyorum ki bu satış hacimlerinde meydana gelecek artışlar neticesinde bu maliyet daha da aşağı tutarlarda kalacak” şeklinde konuştu.

Emlakta kolaylık

Maketten konut satışlarında noterde ön ödemeli konut satış sözleşmesinden binde 9.48 vergi alındığını, yapılan düzenleme ile bu oranı kalıcı olarak sıfırladıklarını, burada hem konut yapım maliyetlerinin, hem de konut satın alanların maliyetlerinin aşağı çekilmesini amaçladıklarını bildiren Ağbal, müteahhit ile alıcı arasında gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi yapıldığında da binde 9.48 vergi olduğunu, bunun da kalktığını söyledi. (Milliyet / Mithat Yurdakul)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)